Külföldön élő magyar házaspárok, laknak a közeletekben magyarok?
Nem élnek a környéken magyarok, de nem is keresek ilyeneket, semmi értelme sem lenne.
Nagyon jól megvagyok anélkül, hogy az otthoni légkör itt is utolérne.
Csatlakozom az előttem szólóakhoz. Vannak a környékünkön magyarok, de nemigen keressük velük a kapcsolatot. Ritka az a magyar, aki olyan rugalmas személyiséggel bír, hogy át tudja írni az otthonról hozott (jobbára lelki) szemetet. Mivel mi átírtuk, másként élünk, csak teher volna az, ha újra megkapnánk abból, amit sikeresen a hátunk mögött hagytunk (nem kis lelki munkával).
Ez nem zárja ki a kapcsolatfelvételt másokkal jövőben, de azt sem jelenti, hogy azonnal a keblemre ölelem, csak mert magyar. Néha jó volna, ha nem lennénk csak egyedül, jó volna értelmes, kedves honfitársakkal is beszélgetni - akik nem hozzák két percen belül anyut, aput, Orbánt és az adósságot, a dicsekvést és a panaszhegyeket....de sajna, eddig nem volt szerencsénk máshoz. Azt pedig kösz, de nem. :(
Azt még hozzá tennétek, melyik országból írtok?
Végre indoklást is hallottam. Tetszett a harmadik válaszoló őszintesége: átírtuk a "lelki terheket". Ezt valóban csak így lehet, én is ezen munkálkodom. De a későbbi gyerekek miatt jó lenne a magyar környezet (illetve kölcsönös segítség) és az anyanyelvén is könnyebben kommunikál az ember. A gyökereket nem lehet elfelejteni, de nagyon érdekel, hogy lehet lelkiekben újraszületni, és kitörölni a régi emlékeket (főleg "anyut meg aput")
Harmadik vagyok: szó nincs arról, hogy a gyökereket elfelejtenénk, azok megvannak. Én magyarnak vallom magam, még ha nem is tudok jelenleg otthon élni.
Mi Németországban élünk.
Az elsö vagyok, szintén Németországból.
Az otthoni család tagokkal tartjuk a kapcsoltatot, de nem a standard magyar témákról beszélünk velük sem.
Régebben volt egy magyar család, de nem sokáig tartottunk velük programokat, mert állandán panaszkodtak, és a legtöbbször valami borzasztó keveréknyelven, félig magyar, félig német egy mondaton belül, német szavak magyarul ragozva, stb.
Inkább maradunk magunk között, a gyerekek mindegyike tökéletesen beszél magyarul is, nem pedig összezagyválja a két nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!