Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Csak én érzem igazságtalannak,...

Csak én érzem igazságtalannak, vagy jogos ez az érzés?

Figyelt kérdés

Helyzet a következő:

Vannak a szüleim, akik nyugdíjasok. Van egy bátyám, aki külön él a családjával egy panellakásban.

És vagyok én, aki egyedülálló vagyok, és a szüleimmel élek.

Anyukám nemrég kitalálta, hogy el szeretne költözni, mert elege lett a panelból. Szeretne egy kertes házat venni apuval közösen. Igen ám, de ők, mivel nyugdíjasok, hiába is lenne némi önerőjük a panellakás eladásából, hitelt nem vehetnének föl. Ezért anyukám szerint nekem kéne fölvennem a hitelt, mivel van keresetem, és ugye az önerőt is beleszámítanák. (kb. 6 millió) Erre tudnék felvenni valamennyi összeget.

És a bonyodalom innen kezdődik. Anyu szeretné, ha az új házat én fizetném havonta, de ugyanakkor szeretné a bátyám nevére is íratni, mint örökséget. Tehát kettőnk nevén lenne (bátyámén és az enyémen) de én fizetném a hitelt... Nem értem, hogy ha én fizetem a törlesztő részletet, akkor hogy jön oda a bátyám tulajdonjoga? Szerintem ezt úgy kéne megoldani, hogy a bátyámat egyből kifizetnénk abból a lakásért kapott 6 millióból, és akkor neki már semmi köze nem lenne a lakáshoz, nem?

Anyu az ötletét azzal magyarázza, hogy ne kelljen olyan sok hitelt felvenni, azért akarja így megoldani. De ha esetleg ők meghalnának (remélem jó 30 év múlva következik ez be) és a bátyám követelőzne az örökségéért, akkor mit csináljak? Szedjem a sátorfát, aztán menjek a híd alá lakni?

Ma jól összekaptunk ezen, mert megmondtam, hogy nem szeretnék belemenni.

Szerintetek mi lenne a megoldás?

Köszönöm!

2012. ápr. 17. 19:14
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Ma végre sikerült kulturáltan beszélnem anyuval. Elmondtam neki rendesen a félelmeimet, pluszba azokat is, amiket ti írtatok. Végül ő is belátta, hogy ez sehogy sem fog így összejönni. Nekem már az is gondot jelent, hogy őket itt hagyjam, mert tudom, hogy a befizetett részem nélkül nem fognak tudni megélni...

Nem Pesten élünk, vidékiek vagyunk, és itt már lehet elvétve kapni 8-9 millióért 2-szobás kis házikót, de ahhoz is az kéne, hogy zsebből kifizetik ők (ami ugye lehetetlen) és rám, meg a testvéremre íratják. És így lenne elrendezve.

Na nem baj, bizakodom a csodában, meg veszek valami kaparós sorsjegyet. :D

2012. ápr. 18. 11:32
 12/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Tudom, már kicsit elkéstem, a válasszal, de szerintem nem volt teljesen igazad.

A szüleid eladják a saját házukat(6 millió) plussz felveszel ehhez kettőt, amit te fizetsz. A bátyádnak is járna szerintem a szülők halála után, a nyolcmilliós házból, de csak kettő.

Tehát a nyolcmilliós értékű házból kettő ugye, amit lényegében kölcsön adtál a szüleidnek, levonódik a hatmilliós szülői vagyonból. Tehát marad négy, ami tényleges szülői örökség, amit el kell felezni.

2012. ápr. 18. 13:19
 13/13 A kérdező kommentje:

12: Nem késtél el. :)

Értem, hogy miről beszélsz, és tudom is, hogy a bátyámnak lenne belőle része.

De akkor sem úgy, ahogy anyu gondolja. Egyik válaszoló írta, hogy én fizetem évekig, és a bátyám nem fizet bele semmit, mégis ugyanannyi rész járna neki is. Érted a problémát?

A másik meg az, hogy teszem azt, ott élnék a házban, anyuék meghalnának, és a bátyámat ki kéne valahogy fizetni, nem? Na de ha ott élek, és nincs hova mennem, mert a ház értékének a feléből nem tudnék lakást venni, akkor hogy fizessem ki őket? Nem várhatom el, hogy lemondjanak arról a pénzről, mert ellenkező esetben én sem mondanék le róla.

Sok bonyodalom adódna ebből, ezért nem akarok belemenni.

2012. ápr. 18. 17:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!