Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha én nem vagyok megkeresztelv...

Ha én nem vagyok megkeresztelve, de a párom igen, aki katolikus, akkor hogyan működik a születendő gyermekünk megkeresztelése?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 8. 17:29
 1/10 anonim ***** válasza:
35%

Azt irom le nálunk hogy szokás minden helyen más.

Ha nem vagy megkeresztelve eleve nem esküdhetsz templomba és nem keresztelheted meg a gyereket.

2012. ápr. 8. 17:42
 2/10 anonim ***** válasza:
39%

"Ha nem vagy megkeresztelve eleve nem esküdhetsz templomba "

De igen.

2012. ápr. 8. 17:47
 3/10 A kérdező kommentje:

èn ùgy tudom, ha az egyik szulo meg van keresztelve, akkor a gyermeket is meg lehet keresztelni...

èn is hìvo embernek tartom magam, ès idovel szeretnèk megkeresztelkedni... de mèg szeretnèk tobbet megtudni a Bibliàròl, Istenrol, Jèzusròl... stb... csak "divatbòl" nem akarok megkeresztelkedni...

De gyermekemet szeretnèm megkeresztelni, màr azèrt is, mert a pàromnak ez fontos...

2012. ápr. 8. 17:54
 4/10 anonim ***** válasza:
62%

Az attól függ aki összeadna. Szóval az egyházi személytől.

Nálunk a kedves kanonok úr azokat sem szívesen adja össze akik előtte együtt ("vadházasságban") éltek. Persze ha a szülők vallásosak, esetleg közreműködnek az egyházközség működésében, akkor persze nem számít.

Szóval össze sem adna és a gyermeket sem engedné megkeresztelni.

De láttam olyat is, hogy szemrebbenés nélkül összeadta egy engedékenyebb rk. pap a rk.-nem rk. párocskát.

2012. ápr. 8. 17:54
 5/10 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy megkeresztelve eleve nem esküdhetsz templomba "

De igen.

Mégis hogy?

2012. ápr. 8. 18:10
 6/10 anonim ***** válasza:
83%

Nem számít, hogy a szülő meg van-e keresztelve.

Ha egy hindu szülőpár elviszi a katolikus templomba a gyermekét, és visz valakit, aki alkalmas katolikus keresztszülőnek, akkor nincs gond, a pap meg kell, hogy keresztelje a gyereket. Nem számít szülő vallása, sőt, az sem, hogy házasságban él-e. Ha meg akarja kereszteltetni a gyermekét, akkor a papnak meg kell keresztelnie.

Felénk ez így megy.

A házasság viszont nálunk csak megkeresztelt és bérmált személyek között történhet. Amit jogosnak is tartok. Mert az számomra is nonszensz, hogy valaki odaálljon az oltár elé, és esküt tegyen valaki olyan előtt (Isten), akiben nem hisz...

De ha a gyermekét vallásosnak akarja nevelni, arra az egyház lehetőséget ad.

2012. ápr. 8. 18:21
 7/10 anonim ***** válasza:
87%

Lehet "pogánynak", igen, még a hirhedt római katolikusoknál is házasságot kötnie.

Én is pont így fogok eljárni.

Mégpedig, mert a párom szülei ragaszkodnak a templomi esküvőhöz, én meg képmutatásnak tartanám hogy ezért kikeresztelkedjek.

A legtöbb normális pap szerint még ha nem is hívő az egyik fél, a másiktól nem tilthatja meg a templomi esküvőt.

Gyerek kereszteléséhez nem szükséges, hogy te meg légy keresztelve. A keresztszülőnek kell hívőnek lennie.

Legalábbis tudtommal, ennyire azért nem szeretnék elszállni :)

2012. ápr. 8. 18:25
 8/10 anonim ***** válasza:
23%

"Mégis hogy?"

Az egyházmegye püspökének engedélyével. Ami gyakorlatilag formaság.

2012. ápr. 8. 18:33
 9/10 anonim ***** válasza:

nem hinném, hogy kell hozzá

egyszerűen a katolikus tesz esküt. és ez őt fogja holtodiglan-holtomiglan kötni.

A másikat nem fogja ilyen eskü kötni.

2012. ápr. 8. 19:34
 10/10 anonim ***** válasza:

Felén 20ezer a "tarifa".

Párom katolikus,én ateista,de a szülők és aszép ruha miatt belementem.Ennyibe került.(vagyis többe,mrt egyébként sincs ingyen,hanem ennyivel került többe mint ha két katolikus házasodott volna)

Keresztelkedésnél ugyanez,és nem kötözködik a pap

2012. ápr. 9. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!