Melyik az a női név, amely őszinteséget, lelki tisztaságot jelent?
KLÁRA
- latin eredetű; jelentése: világos, fényes, ragyogó, híres, kitűnő, jeles.
ÁGNES
- görög eredetű; jelentése: szent, tiszta, szemérmes, érintetlen, szűzies, tartózkodó.
Mondjuk a második hülyeség, nekem is ez a nevem és nem görög, hanem latin eredetű, a jelentése bárány (agnus, mint az agnus dei, isten báránya)
Második válaszoló vagyok, és szintén Ágnes. :D Nem hülyeség. Ím a wikipédia cikke:
Az Ágnes [1] görög eredetű női név, a hagnosz (régebbi alakban hagiosz) szóból származik. Jelentése: szűzies, tiszta, szemérmes. Korábbi magyarázatok szerint a latin agnus („bárány”) szóból ered, ez azonban csak a hasonló hangzás és a bárány jelképes jelentése miatti vélt egyezés.[2]
Az ógörög nyelvben több név is származik a hagnosz szóból, és ezek egyik becézett alakja volt a Hagnesz. Ez a név a latinba a h betű nélkül került át, Agnes alakban írták, amit a középkorban Magyarországon Ágnesnek ejtettek.[3]
:D Sose voltam az áldozati bárány típus, ráadásul Szent Ágnes-t is magyarázták, hogy 13 éves vértanú volt, akit lemeztelenítettek valami katonák és meg akarták erőszakolni, de ő imádkozni kezdett és a haja úgy megnőtt, hogy betakarta a szemérmét... Persze, hihető.
Ettől függetlenül szeretem a nevemet, bár inkább csak becézve, az Ágit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!