Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az egyik szülő korai halála...

Az egyik szülő korai halála esetén van joguk a nagyszülőknek (elhunyt fél szüleinek) rendszeresen látni az unokákat, vagy előfordulhat, hogy a másik szülő családja ezt megnehezíti, ellehetetleníti? Van erre jogszabály?

Figyelt kérdés
2012. márc. 25. 23:23
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

van nagyszülői láthatás, akkor is ha él a szülő.

A gyámügyön kell bejelenteni, ha akadályozva van és utána perelni lehet

2012. márc. 25. 23:26
 2/10 A kérdező kommentje:
a kérdés csak teoretikus szerencsére, csak eszembe jutott. köszönöm
2012. márc. 25. 23:28
 3/10 anonim ***** válasza:
31%
Olyat, hogy nagyszülői láthatása jog - a Családjogi törvény nem ismer. A kapcsolattartás más jogszabály-hely értelmezéséből vezethető le, de ez nem jelent automatikus láthatási jogot, az csak gyermek-szülő esetében van.
2012. márc. 25. 23:37
 4/10 A kérdező kommentje:
a nagyszülő is egyenesági rokon, semmilyen jog nem illetné meg? ezek szerint az egyik szülő halálakor előfordulhat (extrém esetben), hogy az ő családja többet nem is tarthatja a gyermekekkel a kapcsolatot?
2012. márc. 25. 23:41
 5/10 anonim ***** válasza:
24%
Ki az a jogtudós, aki a válaszomat 0 %-osnak minősítette? Ez nem érzelmi, meg "én úgy hiszem". hanem jogi kérdés. Kérem a cáfolatokat, jogszabályi hivatkozással! Utána majd én is reagálok.
2012. márc. 25. 23:47
 6/10 A kérdező kommentje:
nem én pontoztam le, nekem minden válasz hasznos
2012. márc. 25. 23:50
 7/10 anonim ***** válasza:
89%

(van aki értékeléssel szórakozik én már nem törődöm vele)

első vagyok,konkrét esetről írtam baráti körből, élő apánál (ugyan elvált) a nagyszülők kérték a láthatást,pert indítottak és megnyerték. Most van előírt láthatási idejük

2012. márc. 26. 00:00
 8/10 anonim ***** válasza:
39%

Akkor még egyszer leírom, hátha a lepontozó okosgyökerek is visszalátogatnak ide!

1. A nagyszülőknek nincs a jogszabály által rögzített LÁTHATÁSI JOGA. (lásd: Családjogi Törvény) Tessék alaposan és figyelmesen elolvasni!!

A gyermekek védelmérôl és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 7. §-ának (4) és (5) bekezdése - a Gyermekek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt 1991. évi LXIV. törvénnyel kihirdetett Egyezmény 9. cikkének 3. pontjában foglaltakkal összhangban - úgy rendelkezik, hogy a gyermeknek joga van származása, vér szerinti családja megismeréséhez és a kapcsolattartáshoz. Ez az egyetlen jogszabály, ami a nagyszülők jogaira vonatkozik, de ez is csak a szövegkörnyezetből vezethető le.

(A többi: én ezt, meg azt hallottam!)

2012. márc. 26. 00:07
 9/10 A kérdező kommentje:

köszönöm ezt a sok jogszabályt, lényegében ugyanerről ír, csak érthetőbben az első válaszoló. Ő konkrét esetről ír, amit nyilván az adott jogászok ezen törvényekből, jogszabályokból vezettek le.

A lényeg ugyanaz. Van mire hivatkozni ebben az esetben a bíróságon a nagyszülőknek, nagynéniknek, nagybácsiknak, stb. Mindenkinek köszönöm, és jó éjszakát!

2012. márc. 26. 00:16
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező és kedves mondoshawan!

Idézet 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendeletből:

IV. fejezet, 28.§(1)

"A gyermekkel való kapcsolattartásra mind a szülő, mind a nagyszülő, mind a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult."

Innentől mindenki döntse el kinek van igaza.

A törvény egyértelmű.

2012. márc. 26. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!