Férjem szülei meghaltak, hátra hagyva egy kiskorút, aki a nyáron tölti be a 18-at. Nappali tagozatra jár, még 3 évig. Férjemnek meddig kell a gyámnak lenni? Gyám. Hiv. Küld majd tájékoztatót-ezt mondták. Minek és mit?
Sajnos a jogi hátterét nem ismerem. A kiskorú a férjed öccse/húga?
Mert ha igen, engem nem érdekelne a jog, hanem támogatnám az árván maradt testvéremet a főiskolai tanulmányai alatt. Ez lelkiismereti dolog.
Ezen kívül úgy tudom, hogy tán létezik valami jogszabály, amely pontosan a nappali tagozathoz köti, hogy egy gyereket meddig köteles (?) egy szülő segíteni, de az a szülőkről szól, a gyámság már bonyolultabb szerintem.
Szerintem amíg nappalin tanul, és utána is illik támogatnotok. Minden tekintetben. Az a kiskorú a sógorod.
Ha senki sem szól, akkor is támogatni, amúgy jogilag nagykorú, nem kell neki gyám, csak 18 éves koráig.
Jogilag 18 éves korától nagykorú. Az eltartási kötelezettség az első diploma megszerzéséig tart, amennyiben nappalin tanul. Ha a tanulmányait befejezte, vagy abbahagyta, eltartási kötelezettség nincs. Jogilag.
Az más dolog, hogy a tesómat és bármely közvetlen rokonomat korától függetlenül támogatnám, segíteném, ha a körülmények azt megkívánják.
A mai világban soha nem tudni, hogy a férj tesója vagy éppen te leszel az, aki rászorul arra, hogy valaki segítsen a megélhetésedben. Nem kívánom senkinek, de nem is lehetünk biztosak abban, hogy velünk nem történik meg.
0-14 éves korig gyermekkorú, 14-18 éves koráig fiatalkorú
(másrészt 0-18 éves koráig kiskorú)
Azért a férjednek küldik a tájékoztatót, mivel ő a legközelebbi felnőtt hozzátartozója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!