Ha az összes örökös lemond a örökségről, a tartozásokat amit az elhunyt hátrahagyott kinek kell kifizetni?
Könyörgöm, nem LEMONDÁS, hanem VISSZAUTASÍTÁS - ha így keresel rá a google-n, akkor meg is találod, amit egyébként ide már többen is leírtunk. Csak tudom, hogy nehéz kihámozni, mert elég sokféle válasz érkezik.
A visszautasítás a helyes megoldás, amennyiben semmit nem akar örökölni - ezt akkor tanácsolom, ha negatív a hagyaték, tehát több a teher, mint az értéke. Ezt úgy csinálja (bármelyik örökös, vagy akár mindegyik), hogy a hagyatéki tárgyaláson közli a közjegyzővel, hogy VISSZAUTASÍTJA, nem kíván örökölni.
Viszont egy hátulütője van a dolognak: ilyenkor szépen a törvényes öröklés rendje szerint lépnek be az örökösök a visszautasító helyére, és ha eljutunk egy olyan örököshöz, aki kiskorú, ő nem tudja visszautasítani, már írtam, hogy ez bonyolultabb. Ebbe a gyámhatóság mondjuk tuti belemenne, mivel csak tartozást örökölne, de procedúra, amire senkinek nincs szüksége, mert húzza az időt.
Ezért, az is megoldás lehet, hogy elfogadják az örökösök az örökséget, kifizetik a tartozásokat - az ÖRÖKSÉGBŐL!! -, és ennyi. Magyarul nekik nem marad semmi, de rosszul sem járnak, mert - mint, ahogy egy párszor ezt is leírtuk itt - a hagyatéki terhekért csak a hagyaték erejéig kell helytállniuk az örökösöknek.
Nyilván a háromajtós-szekrény méretű úriemberek, akik mentek az adósságot behajtani, azok fenyegetnek mindenkit, akit találnak, mivel ez a dolguk. De ettől még jogilag nektek semmit nem kell kifizetni. A hagyatékátadásig semmiképp, utána is pedig csak annyit, amennyit a hagyaték fedez.
Ha ennyire féltek, vagy nem értitek a dolgot, akkor azt tanácsolom, hogy menjetek el egy ügyvédhez, és hallgassátok meg tőle is ugyanezt, mert ez a fórum csak általános tanácsadásra alkalmas, a konkrét ügyet nyilván nem ismerjük. Az pedig nem tényállás ismertetés, hogy leírod a családi sztoritokat (ki vitte menhelyre a kutyát, meg ki kivel nem áll már nem tudom mióta szóba), mert ez a jogi helyzet szempontjából értéktelen tényhalmaz, aminek a kibogózása meghaladja az ingyenes jogi tanácsadás kereteit.
Főleg idegesítő, hogy az ember megpróbál segíteni (pedig amúgy ebből élek, tehát elvileg ezt pénzért csinálom), és jönnek ezren, akik leírnak valami tök más, értelmetlen dolgot, és utána a kérdező meg nem tudja már, hogy minek higgyen.
A lemondás és a visszautasítás elkülönítése: [link]
Ebből világosan látszik, hogy lemondani még az örökhagyó életében lehet, visszautasítani azonban az örökség megnyílása után. Lényeges különbség!!
Érdemes elolvasni, és nagyon odafigyelni, ugyanis, ha a közjegyző bármi cselekedeteteket az örökség visszautasításának jogáról történő lemondásnak értékeli, akkor utána nem fogtok tudni lemondani róla! Tehát addig SEMMIT ne fizessetek ki tartozást (meg mást se tegyetek), mert a hagyatékkal való bármilyen rendelkezés már ilyen lemondásnak minősül.
Kiskorúra vonatkozó visszautasítás: [link]
Dehogynem várnám, a hitelezőknek ez a helyzet nagyon rossz.
De attól még jogilag így van, és én a kérdésre aszerint válaszoltam.
Nyilván illene kifizetni őket, de egy családtól ez nem várható el, mert nekik meg nincs közük a tartozáshoz.
Sajnos patthelyzet. Sok ilyen van.
"de barátoktól, ismerősöktől kért pénzt, ez így teljesen más."
Jó, és erre mi a bizonyíték? Mert akkor én is jelezném az igényemet a kérdezőnek, hogy kölcsönadtam 100 ezret, kérném vissza... De ha jól emlékszem, nem is 100 hanem 200 ezer volt.
Ez azért nem úgy megy, hogy aki jön annak fizetünk...
De minek magyarázkodsz? A közjegyző nem fogja megkérdezni, hogy miért utasítod vissza, ez a jog mindenféle háttérsztori nélkül megillet titeket, mindannyiótokat.
De, mivel már írtad, hogy kiskorú gyerekek is vannak, külön felhívom a figyelmedet, hogy ha visszautasítod az örökséget, ők fognak örökölni.
De mondjuk eleve nem értelek, mert feltetted a kérdést, ezer tanácsot adtam már, de nem reagálsz rá semmit, csak meséled tovább, hogy mi a családi helyzetetek - amit őszintén nagyon sajnálok, de nem tartozik a tárgyhoz.
Szóval összesítve: azt tanácsolom, hogy akinek van kiskorú gyereke az NE utasítsa vissza az örökséget, vagy, ha ez a terv, akkor már előre (a belinkeltek alapján) intézze el, hogy a kiskorú is vissza tudja utasítani, különben megoldhatatlan helyzetben találjátok magatokat.
A lényeg, hogy a kiskorú ne kapja meg a roskadozó viskót, mert abból akkor kimászni (nem a tartozások miatt, hanem egyéb okokból) hosszadalmas és nehézkes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!