Semmi elképzelésem a jövőmről?
Illetve van de azt anyáméknak nehéz lenne beadni. Szóval eddig nagyon jó tanuló voltam szín ötös (1 négyessel) sajnos. Aztán idén elkerültem egy gimibe ami viszonylag erős és lerontottam a jegyeimet 3,4,5-re. Az átlagom 4es lett félévkor. Szerintem ez nem olyan rossz de anyám már hisztériázik. Mindig az a szöveg jön, hogy tudom hogy többet is ki tudsz hozni magadból. Az nem jut eszükbe kicsit hogy magasabb egy "icipicit" a követelmény és lehet mégsem vagyok olyan okos csak ez az általános suli volt inkább gyenge? Tudom mit tudok kihozni magamból de nem is akarom halálra tanulni magam így megmaradok a 4-es szinten ez nekem pont elég. Én életem ezt én így határoztam el a 4es nem is rossz de nem is fogok hasztalan dolgokat órákig magolni elég ha van fogalmam róla. És itt jön a bökkenő, nem is tudom szeretném e gyarapítani a munkanélküli diplomások halmazát. Egyáltalán van értelme főiskolára egyetemre menni? Régi vágyam, hogy szakács legyek de ezt anyáméknak nem szívesen mondanám el vagyis párszor felhoztam de azt hitték viccelek vagy csak ilyen gyerek hóbort az egész. Pedig tényleg. Nagyon jól tudok angolul azt szeretném, hogy gimi után kimennék angliába (még 4 év alatt gyűjtögetnék diákmunkára járnék) és ott elvégeznék egy szakácstanfolyamot/iskolát (itt valaki felvilágosítana, hogy hogy megy ez? Ott elvégzem és utána lehet is munkám? Gondolom az ott szerzett papírokat többe nézik mint a magyar iratokat.) De szülők nem tudom hogy fogadnák ezt ha csak azt az elvet nézzük, hogy "többet is ki tudnál hozni magadból". Ők engem valami orvosnak, ügyvédnek meg ilyesminek képzeltek el és igen lehet ha megszakadnék a tanulásba el tudnék végezni egy ilyen egyetemet is de nekem teljesen más elképzeléseim vannak. Mit csináljak?
Ja és egy nem ideillő kérdés : Gimiben melyik év a legnehezebb csak úgy általánosságban? S melyik a legkönnyebb a többihez viszonyítva szerintetek?
Legyél szakács. Jobban jársz vele, mint bármi féle egyetemi diplomával. A szülőknek sosem jó az aktuális teljesítményed, ez így van, amióta világ a világ. Én is állandóan megkaptam,hogy micsoda selejt vagyok, mert ötös alát kaptam és figyeljem meg, hogy legközelebb ebből négyes lesz. Én megtanultam lepergetni magamról ezt, az anyám meg rájött, felesleges fárasztania magát azzal, hogy ilyenekkel nyaggat. Majd a szüleid is hozzászoknak az új felálláshoz. Amúgy nem úgy nézel ki, mint akinek fogalma sincs, mit kezdjen az életével...Ez inkább illik rám, aki kitűnő volt 12 évig és most ül az egyetemen és néz, mint Rozi a moziban, hogy mi a fene lesz vele 2 év múlva...
A nem ideillő kérdést illetően: az én középiskolám nem volt valami erős, habár sokan szeretik ezt hinni róla. nem volt az. semmiféle megerőltetést nem jelentett, a minimálisnál kevesebb energiabefektetéssel csináltam végig az utolsó 4 évet (nyolcosztályosba jártam), nem éreztem különbséget a nehézségben. Inkább lelki megkönnyebbülés volt, hogy 12-ben alig voltak tantárgyak. Ne menj orvosnak, ügyvédnek, orvosként megőszülsz, mire normális életed lesz, ügyvédként meg nem lesz munkád. Legyél szakács, az mindennél jobb. Ha újra kezdhetném én is szakácsnak mennék. Vagy cukrásznak. Vagy fodrásznak. Vagy valami ilyen normális dolognak.
19/l
Én is föiskolára akartam menni, de végül nem tettem.
Németországban élek, pont a múlt héten sikerült egy elég jó helyet találnom, ahol elvégezhetem az iskolát és a teljesítményemtöl függöen 2 vagy 3 év múlva szakács leszek.
Ami azt illeti a gasztronómia világa elég érdekes, mert a gyakorlat és a tudás a legfontosabb, amit nem csak egy iskola nyújthat, viszont igazán jó helyekre vagy hajóra elengedhetetlen.
a szakács az jó! külföldön is lehetsz elismert séf, sokan csinálják. ha jól csinálod és szereted, te lehetsz a legjobbak egyike.
ha anyukádéknak nem tetszik és nem hajlandóak belemenni, megmondhatod hogy ha a feje tetejére áll, ha te 18leszel akkor is elkezded. jobban járna ha most belevágnál... a te életed, és nem szólhatnak be felnőttkorodig, inkább most támogassanak, mint hogy elszúrj egy csomó évet, nem?
meg észérvek, hogy a diplomásokra már nem nagyon van szükség, egy jó szakemberre meg mindig. bárhol a világban.
nekem is van diplomám, estin csináltam, de van mellette egy kézzelfogható szakmám is.
azért a szüleid hogy segítsenek megvalósítani önmagad!!!hiszen egy önálló embert hoztak a világra, nem a saját tükörképüket, vagy egy robotot. lehet, hogy belemennének, csak féltenek a kudarctól, de ez ne tartson vissza. ha tényleg szeretnek, akkor hagyni fogják, hogy a magad útját járd - és miért ne szeretnének.
akár ezt a topikot is megmutathatod nekik.
de érettségid legyen, ki tudja mikor akarsz diplomát, akkor munka mellett estin is elvégezheted. diplomás szakács is lehetsz :)
hajrá!
ja, a gimiben szerintem ugyanazt tanulod majdnem, mint általánosban, csak sűrítve, és néhol sokkal részletesebben. emiatt nehéz.
biztosan az érettségi éve a legnehezebb mindenki rástresszel teljesen fölöslegesen, meg hatoldalas tételeket dolgoznak ki amit persze lehetetlenség megtanulni stb. és ki se látnak a papírhalmok alól.
ha tanulsz évközben, az érettségi nem lesz nehéz, hiszen csak az általános tudásodra kíváncsiak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!