Miért jó az, ha valakinek több keresztneve van?
Nekünk két nevű a lányunk. Két okból kapott két nevet. Az egyik az, hogy az első neve, amit nagyon szerettünk volna a férjemmel, eléggé tömegnév, ezért kapott másodikat, és képzeld, mindkét nevét használjuk, így lesz a tömegnévből egyéni név :)
A másik ok, hogy a második nevét édesanyám és nagymamám után kapta, tiszteletből. Szerencsénk volt, hogy pont az a név tetszett is, illett is az elsőhöz, és anyu nagyival együtt megtisztelésnek vette a dolgot.
A fiamnak is két neve van. Nem tudnék rá konkrétan okot mondani, nálunk egyszerűen a családban mindenkinek így van, nekem is, testvéremnek is, apukámnak is, sőt, a nagypapámnak is kettő volt. Ezért nálam valahogy alap volt, hogy kettőt választok.
De amúgy simán el tudom képzelni lehetséges indokként mondjuk azt, ha valakinek a vezetékneve is tömegnév, plusz a választott keresztnév is az, mondjuk Szabó Zoltán (mert pont ez tetszik a szülőknek, hiszen miért is ne), de valamivel azért mégis szeretnék kicsit egyedibbé tenni a nevet, hiszen kismillió ember mászkál ugyanezzel a névvel, ezért hozzátesznek még egy nevet, mondjuk azt, hogy Tivadar, ami már messze nem olyan gyakori. Így jobban megkülönböztethető lesz. Nyilván Zoltánnak fogják szólítani, de bemutatkozáskor simán mondhatja azt, hogy Szabó Zoltán Tivadar vagyok, így később, ha rá hivatkoznak, nem keverik össze a többszáz másik Szabó Zoltánnal.
Ugyan így az is lehet, hogy valakit szeretnének megtisztelni azzal, hogy a gyerekük az illető nevét kapja, függetlenül attól, hogy nem szeretnék így szólítani.
Szerintem semmi értelme két nevet adni,nekem is kettő van és csak többet kell körmölni hivatalos iratok kitöltésekor..
Nyilván ha 30 évig Bözsikének szólitottak,akkor ha utálom se fogom magam a másik nevemen hivatni,mivel már megszoktam,hogy bözsike vagyok (ez szokott az egyik indok lenni)
bemutatkozáskor én pl sosem mondom a második keresztnevem,nem is érzem magaménak egyáltalán,senki nem hív így. És a többi ismerősöm ,akinek 2 keresztenve van sem mondja bemutatkozáskor.
Nem érzem magamat különlegesebbnek ettől. Amúgy is a falra mászok a szülők feltünési viszketegségétől, hogy minél ritkább,különlegesebb név kell a gyereknek.Én is utálom ,hogy a szüleim igy gondolkoztak,és épp az ellenkezőjét érték el vele,mindig csúfolásnak voltam kitéve gyerekkoromban,most is gyakran visszakérdeznek ha a nevemet mondom (kb mintha nem erről a bolygoról jöttem volna)
NEM A NÉV TESZ KÜLÖNLEGESSÉ,EGYEDIVÉ VALAKIT,hanem a személye. Én egy átlagos "tucatnevet" adtam a gyerekemnek,szép a hangzása,illik a vezetéknevéhez is és nem ad egy plusz támadható felületet .
Kicsit eltértem a témától :)
Én örülök neki, hogy egy nevem lett, mert így amikor nevet változtattam, meg tudtam tartani azt amit a szüleimtől kaptam, de egy saját nevet is választhattam.
(Engem sokan csúfoltak a nevem miatt, ezért utálom és undorítónak tartom sajnos, de meg tartottam mert tudom, hogy a szüleimnek fontos).
Sokszor családi hagyomány. Amúgy a másodikat eredetileg bérmáláskor adják, bérmakersztnév.
Volt olyan társam, akinek 3 van. Férfit is ismerek, akinek a második neve Mária. Nyilván nem használja, csak náluk ez családi hagyomány. Védőszent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!