Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek? Legyek saját...

Mit tegyek? Legyek saját magammal önző vagy vegyem figyelembe azt, hogy más mit akar?

Figyelt kérdés

Tavaly jelentkeztem az egyetemre, fel is vettek, de passzíváltam magam, mivel 1 évet külföldön töltök. Most szembesültem vele, hogy az általam oly áhított szak idén nem indul, ergo én mint passzív státuszú hallgató a szeptemberi képzést nem kezdhetem el. És most jön a nagy dilemma.

Meghatározott ideig van szerződésem itt, ahol most élek, még fél év van hátra. De mi legyen utána. Lehetőségnek ott van, hogy a mostani felvételi eljárás során jelentkezek egy másik szakra (és 26-27 éves leszek mire lediplomázok) vagy maradok még itt 1 évet (lehetőségem lenne hol dolgozni) vagy pedig hazamegyek és otthon próbálok állást találni (jogi végzettségem van). A családom mellettem áll és támogat bármilyen döntést is hozzak. De a barátom (nem hossú kapcsolat) megsértődött arra a felvetésre, hogy maradnék még. Merthogy akkor mi lesz vele, ő ezt a fél évet is alig bírja ki, stb. stb. És menjek haza, ő majd talál nekem állást, mellesleg meg könnyű elhelyezkedni otthon, csak én vagyok gyökér, hogy nem járok utána. Oké, ő könnyen beszél, mert tényleg jó munkája van, szuper jövedelemmel. De én nem akarok senkinek hálás lenni, ha munkám lesz, azt a saját erőmből akarom elérni, nem pedig protekcióval. Oké, ez elég nagyképűnek hangzik, de ha nem maradunk együtt akkor benne ott lesz a tüske, hogy kihasználtam.

Amivel még próbál érvelni, hogy majd ő eltart. Hát köszönöm, ezt a lehetőséget is kihagynám, egészséges felnőtt fiatal vagyok, nem kell engem eltartani.

Szívem szerint maradnék itt. Imádom az országot, a kultúrát, jók az életkörülmények és bár nem a felsővezetők életét élem, tökéletesen kényelmesen kijövök a fizetésemből.

Ti mit tennétek a helyembe? Engednétek a nyomásnak, vagy ismét iskolapad, esetleg bevállalnátok még 1 évet?

(Bocsánat ha hosszúra sikeredett)

2012. jan. 11. 08:33
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Eszedbe ne jusson hazajönni. Addig örülj, amíg kint dolgozhatsz, emberhez méltó fizetésért. És ne a párod életét éld, hanem a sajátodat.
2012. jan. 11. 10:34
 22/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ, tényleg sokat számít, mert kívülállókként jobban látni ezt a helyzetet. Este megpróbálok normálisan beszélni vele, csak rettentően hirtelen haragú és konok, tehát hiába írom le észérvekkel a döntésem, tuti én jövök ki belőle gyökérként. De ezek szerint nem velem van a hiba, nem én látom rosszul a dolgot.
2012. jan. 11. 10:39
 23/27 anonim ***** válasza:

De ezek szerint nem velem van a hiba, nem én látom rosszul a dolgot.

Nem bizony.

2012. jan. 11. 11:29
 24/27 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon bonyolult kérdés. Igazából teljesen érthető hogy így vélekedsz, a tényeket tekintve valóban az a leglogikusabb, hogy maradsz ahol vagy. Fix külföldi munkát, jó fizetéssel baromság lenne lecserélni az itthoni bizonytalanságra. Maximum úgy jönnék haza, ha már előre le lenne fixálva az új állás.

DE, a párodat is teljes mértékben megértem. Az tény, hogy nem nagyon van tisztában a dolgokkal, mert Mo. munkaerő-piaci helyzete SZAR. Ezt csak azok nem látják (nem akarják látni), akiknek kurv@jó munkahelyük van, kurv@nagy szerencsével (protekcióval, stb..) - na de mint tudjuk, az embernek nincs mindig ilyen szerencséje, az is lehet, hogy ő is pofára fog esni egyszer. A keserűségét, vívódását viszont átérzem, nyilván ő tervezett veled, a leírásod alapján nem vagy egy szürke, hétköznapi, elveszett emberke, persze hogy csalódott, ha úgy érzi el fog veszíteni. Ahogy te is leírtad, valószínűleg te nagyobb eséllyel találnál állást itthon, mint ő külföldön, és az ő helyzete megint csak ugyanaz mint a tiéd - miért hagyná itt a biztos jót a bizonytalanért? Egy nyelvet normálisan megtanulni azért nem 1-2 hét (főleg ha rühelli az ember, mint pl. én), szóval az ő szempontjából meg az a logikusabb, ha te jössz haza.

Igazából ezzel az egésszel az a gond szerintem, hogy nem szeretitek egymást, legalábbis nem eléggé, mert akkor biztos, hogy valamelyikőtök hajlandó lenne áldozatot hozni a másikért. Így külső szemmel ez a kapcsolat még nem érett meg arra, hogy bármelyikőtök is elvárásokat támasszon a másikkal szemben - ha egyikőtöknek sem elég indok a másik közelsége, hogy költözzön, akkor miről beszélünk?

2012. jan. 11. 13:10
 25/27 A kérdező kommentje:

Ezt én is teljes mértékben így érzem. Az a nagy gond kettőnkkel, hogy mindketten határozott és erős személyiségek vagyunk, egyikünk sem adja meg magát könnyen. Egy vita során is csak a saját baromságunkat szajkózzuk és nem ismerjük el, hogy "igen szívem, neked is igazad lehet".

És természetesen megértem, hogy nem akarja feladni a kényelmes és biztos életét a bizonytalanra. Én úgy vágtam bele, hogy semmi nem kötött Mo-hoz, nem volt felépített egzisztenciám, tulajdonképpen a suli padjaiból jöttem ide. Viszont megálltam a helyemet és nyilván nem szeretnék mindent a nulláról kezdeni.

Igen, ő tervezett, nem kicsit komolyan. Ő amolyan, régi vágású fickó, hogy majd ő a kenyérkereső és az asszonynak hallgass a neve. Én meg nem vagyok ilyen :) Ez vonzotta bennem, hogy nő létemre határozottan elküldöm a sunyiba ha olyan helyzet áll elő.

Ami visszatart, hogy ha behódolok az akaratának és feladom az itteni lehetőségem és mégse jön össze, mert x éve múlva átharapjuk egymás torkát (szép szép a kapcsolat elején a cívódás, de 10 év múlva egészen más fekvése lesz a dolognak), akkor a csalódottságomat rá fogom kivetíteni, hisz végülis miatta mentem haza. Vagy épp fordítva. Ha ő jön ide, és nem talál munkát, akkor ő fog meggyűlölni, amiért feladta az életét.

2012. jan. 11. 16:26
 26/27 anonim ***** válasza:
Igen, ezt is írni akartam, hogy mindketten domináns személyiségnek tűntök, és ugye két dudás nem fér meg egy csárdában. Nem tudom mennyi idős a kapcsolat, de ha nem kötődtök annyira egymáshoz, szerintem jobb ha leváltok egymásról. Belőled sosem lesz olyan "asszony", akinek hallgass a neve! Ezt így látatlanban megmondom. :D Lehet hogy ez tetszik neki, de már most is bosszantja, hogy nem az ő elképzelései szerint cselekszel, pl. meg sem próbálja kibírni azt a másfél évet, hanem érzelmileg zsarol. De ha meg kinn maradsz még plusz egy évet, mi esély van arra, hogy utána hazajössz? :) Szerintem minél tovább marad kinn az ember, annál valószínűbb, hogy le is telepedik ott.
2012. jan. 11. 17:24
 27/27 A kérdező kommentje:

A kapcsolat fél éves.

Az érzelmi zsarolás. Ha nem úgy kezdte volna, hogy "márpedig neked itthon van a helyed majd én eltartalak" nem reagáltam volna ilyen érzékenyen. Az valahogy nem jó, amikor birtokolni akarják az embert.

És igen, megfordult a fejemben, hogy végleg maradok. Nem utolsó sorban az lebeg a szemem előtt, hogy az itteni fizetésemből vidáman eltarthatnám a gyerekeimet (amikor eljön az ideje), de otthon ezt már nem biztos, hogy be merném vállalni.

2012. jan. 11. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!