Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 20-on évesen idős nagymamát...

20-on évesen idős nagymamát gondozni?

Figyelt kérdés
A nagymamám 82 éves most, én 22 múltam. Egy gyereke volt (az anyukám) de ő meghalt. Nekem csak ő van, se apukám, se tesóm, nagypapa is meghalt, és a nagyinak is csak én vagyok. 13 éves korom óta mióta anyum meghalt szinte ő nevelt, sok mindent megtett értem. Egy ismerős azt mondta "Nem áldozhatod fel magad egy idős asszonyért, fiatal vagy ahhoz hogy ápold, add be majd az öregek otthonába". Szerintetek?
2012. jan. 2. 23:52
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Nagymamám halála után kettesben maradtam 90 felé közeledő nagypapámmal. Szerencsére majd 8 évig egészséges volt, az utolsó fél évben viszont daganatos beteg lett szövődményekkel, és már nem tudta ellátni magát a segítségemmel sem, hiszen reggel 7-este 5-ig nem voltam otthon, dolgoztam. Kórházról kórházra jártunk, de nem akartam hogy kórházi elfekvőben töltse az utolsó hónapjait, így találtam egy nagyon kultúrált idősek otthonát. Sajnos nem tölthetett ott már sok időt, állapota miatt visszakerült a kórházba, és pár hét múlva elhunyt. Akkor ő 96 éves volt, én 42. Azóta egyedül élek.
2012. jan. 3. 07:59
 12/13 anonim ***** válasza:

Ha van egy aranyos öreg néni/bácsi, aki ugyan már nem tud jól mozogni, főzni, mosni, takarítani és az ellátása abban merül ki, hogy mindezt valaki megcsinálja, úgy nem feltétlen kell öregek otthonába költöztetni. Tudsz mellette dolgozni, párkapcsolatban élni stb, ha nem kell azon aggódnod, hogy bepisilt, nem tudott magának ebédet szedni és sorolhatnám.

Ha valaki már beteg, sokszor szükségessé válik az otthon, főleg ha csak ketten vagytok egymásnak. Én és a testvérem voltunk/vagyunk ilyen helyzetben és nagyon jól tudom, milyen 24 órában otthon lenni úgy, hogy a boltig is csak úgy mehetsz el, ha addig áthívod a szomszédot, vagy inkább neki is adsz pénz és egy bevásárló listát, mert nem mehetsz el otthonról 5 percet sem. Pelenkázni, etetni, mosdatni, megmozgatni és nincs mellette semmi magánéleted évekig. Valóban vannak ingyenes ápolók, de ők általában hetente 2x jönnek 2-3 órára, ami ilyen helyzetekben sajnos nem valami nagy segítség. Én körbejártam minden hasonló lehetőséget és sajnos nem bővelkedünk. Mostanra fogadtunk egy ápolót, havi 120ezer ft, ő nagyon nagy segítség, napi 8 órát van itt. Én nagyon örülnék, ha hajlandó lenne bemenni egy otthonba, de nem lehet rábeszélni, sajnos az esetemben egy nagyon goromba öregről van szó, aki még élvezi is ha pattogtathat maga körül valakit és a nap minden percére tud találni feladatokat a másiknak. Talán ha kedvesebb lenne, könnyebb lenne.

2012. jan. 3. 12:50
 13/13 anonim válasza:
Én már 2. éve vagyok itthon a férjem nagymamájával ápolásin. Most 25 éves vagyok. Nem ezért vállaltam, mert nem volt munkahelyem, hanem mert sajnáltuk beadni egy otthonba. Anyósom meghalt 2 éve, (akkor még nem voltunk házasok a férjemmel, együtt sem éltünk még)és a párom egyedül maradt az akkor 88 éves nagymamával. Van a mamának még 2 élő gyereke, de ők akkor úgy tettek,hogy meg kell szokni ezt az állapotot, úgyhogy ők le is mondtak a mamáról. Ekkor döntöttem úgy, hogy otthagyom a munkahelyemet és a párom mellett kiállok jóban rosszban. Azóta a mama ágyba fekvő, nem sok van neki már hátra. Beadtuk egy otthonba, 5 napig bírtuk, hazahoztuk. Nagy döntés volt, nem mondom, hogy könnyű, de a lelkiismeretünk tiszta, hogy megtettünk érte mindent. A többi már csak rajta múlik.
2013. jan. 8. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!