Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Érdekes családok (? ) Ismertek...

Érdekes családok (? ) Ismertek ilyeneket?

Figyelt kérdés

Itt olvasgatva a gyakorin egyre többször olvasom,hogy sok fiatal mennyire szégyenli,hogy magyarnak született.

Én életem során megismerkedtem olyan emberekkel/családokkal akik teljesen másképp látják,gondolják a dolgot.

Életem során volt alkalmam pár érdekes országban megfordulni.PL:

Voltam Venezuelában, Chilében, Guyanában,Brazíliában.

Brazíliában a brazil barátunk ragaszkodtak ahhoz,hogy megismerkedjünk egy ott élő magyar családdal.Nagyon kedves magyar család,nagyon szépen beszéltek magyarul(egy kicsi kis akcentus azért volt,de szépen beszéltek),ám kiderült,hogy a család sosem járt Magyarországon,nem is ott születtek,csak az ükmama és ükpapa volt magyar akik még 1800-as években vándoroltak ki.De a hagyományt megtartották amit az ükszülők vezettek be.A magyarság szeretetét belenevelték az új nemzedékbe,és megtanították magyarul is őket..Örülök,hogy megismerhettem őket..Chilében amikor ott voltunk,egy kiállításon odajött hozzánk egy idős hölgy aki először angolul kérdezte,hogy "ugye mi magyarul beszélünk?" Amikor mondtuk hogy igen,akkor elkezdett magyarul beszélni,és egy könnycseppet ejtve kérte,meséljünk a szép hazájáról ahonnan több mint 60 éve eljött.örömmel meséltünk neki,persze elmondtuk hogy ma már nem olyan a világ ott sem mint régen,és egyre nehezebb az élet otthon..Csak hallgatta,és a végén annyit mondott,hogy az ember bárhol is él a világban a szíve mindig is azért az országért fog dobogni ahol született,még akkor is ha nehéznek,keserűnek érzi a helyzetet.

Pár éve Angliában egy piacon sétálva jött hozzánk egy 17 éves körüli lány,aki szintén szép magyar szavakkal leszólított minket,és elmondta hogy nagyon örül annak,hogy végre a szülein kívül másokkal is tud magyarul beszélni.Elmondta,hogy a szülei magyarok,ő Angliában született,és soha nem volt Magyarországon.De a szülei olyan sokat szépet meséltek,és megtanították a nyelvre is,hogy az álma egyszer megnézni az országunkat..

Ilyenkor mindig eszembe jut,ha érdekes emberekkel találkozom,hogy mi miért nem vagyunk büszkék?? Miért csak a keserűség,a rosszindulat,a gúny beszél belőlünk??Miért nem tudunk örülni a kicsinek is???

Ti találkoztatok már érdekes emberekkel?? Írjátok le élményeiteket..

üdv.

2011. dec. 27. 19:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
46%

En mar tobb mint 10 eve Svajcban elek. A ferjem erdelyi szarmazasu, 5 evesen jott ide a szuleivel. A gyermekeink Svajciak. Amikor kijottem ide, es magyar szot hallottam, lelkendezve koszontem, tobbnyire egy ajakbiggyesztos "szia" volt a valasz, aztan odebballtak. Mara eljutottam oda, hogyha korombeliek (33 eves vagyok) vagy fiatalabbak beszelnek magyarul, mar nem is szolok. A nyaron az allatkertben egy kicsit lemaradtam a csaladomtol, es hallottam hogy ket no, kb.40 es 50 evesek lehettek, a szemetest kerestek. Szoltam nekik mosolyogva (az elvemmel ellentetben), hogy hol van. A szokasos ajakbiggyesztes, es egy kelletlen koszonom. A ferjem latta az arckifejezesemet, a dobbenetet, mert hallani nem hallott minket, es csak annyit kerdezett, hogy magyarok voltak, mi? Nem ertem ezt en sem. Ennek ellenere a gyerekeim magyarul beszelnek (ill.csak az egyik, a masik meg sehogy sem beszel csak sir), es jarni fognak a magyar ovodaba es iskolaba is szombat reggelente. Van itt magyar klubb, oda a fennhejazo fiatal lanyok jarnak, van magyarbal Zürich egyik legnagyobb hoteljeben, oda a fennhejazo kozepkoruak jarnak, es vannak magyar osszejovetelek is, oda pedig erdelyiek jarnak. De akarmikor Magyarorszagra latogatunk (es szandekosan nem irom, hogy haza), csakis negativ benyomasok ernek. Mindenhonnan. A bunkosag arad a legtobb emberbol. Persze nem mindenkibol, de az utcan az emberek nagy szazaleka teljesen eletunt, es ennek okan bele is rug a masikba. Anyukam szegeny, akit tobbszor operaltak a labaval, mar nem tud kijonni hozzank, mert nem tudja a csomagjat feltenni a vonatra, akarmilyen kicsi es konnyu is. Mondtam neki, hogy hat biztos segitenek, erre azt valaszolta szegeny, hogy multok majdnem lekeste a vonatot, ott allt az ajto elott es hiaba kerte meg az embereket akik elmentek mellette vagy epp felszalltak, nem segitettek. Azt valaszoltak, hogy nekik is van eleg cipelnivalojuk. S mikor beszoritotta a vonat ajtaja ket fulke kozott, annyit szoltak oda neki hogy nem tudjak hogy mukodik az ajto. Attol felt szegeny hogy megfullad. :-( ne haragudjatok, de ez egy SZEGENYSEGI BIZONYITVANY!

Bocs hogy tkeppen nem a kerdesedre valaszoltam, hanem epp az ellentettjet tettem. Nem ismerek itt olyan magyar csaladot, aki buszke lenne a magyar gyokereire. Lassan mar magamat sem.

Ja, es a legtobb fiatal magyar lany mar csak egy penzkeresesi lehetoseget ismer. A minden reggel erkezo magyar vonatot rendorok varjak es viszik el a lanyokat.

2011. dec. 27. 21:08
 12/17 anonim ***** válasza:
91%

A 4. vagyok újra!

Olvasom a válaszokat,és eszembe jutott még különbség.

A háború előtt,de még utána is sokáig természetes volt,még a szegényeknél is,ha váratlan vendég jött (szomszéd,ismerős,rokon) és a család az asztalnál evett,megkínálták a vendéget. Nagyon bunkónak tartották,aki nem így tett.

De még a 70-es években is segítettek a kollégák,ismerősök,barátok a házépítésnél,szüretkor,vagy ha valaki segítségre szorult. A fizetség egy jó vacsora volt.

Egy személyes történetem:

Egy kisvárosban laktunk,a házunk a város központjában volt,vertfalból épült. Az 1970-es választások előestéjén a ház oldala kidőlt. A tűzoltóknak nem voltak oszlopaik,hogy alátámasszák a falakat. A szomszédoktól és kollégáktól kaptunk cölöpöket.

Pár hét múlva kiderült,hogy a ledőlt részen a tetőt le kell bontani,mert húzza maga után az egész tetőzetet.

A férjem egy Vegyesipari cégnél dolgozott. Onnan jöttek az ácsok munka után lebontani a tetőrészt. Csak egy vacsorát kaptak érte.

De ez még nem volt elég. A ledőlt rész elhordására kötelezett minket a Tanács.

A férjem cége biztosított egy IFÁ-t,befizetni csak a benzin árát kellett.

Én a Nemzeti Bankban dolgoztam,és a férfi kollégáim kértem meg,hogy segítsenek az IFÁ-t megrakodni.

Csakhogy a kérdéses napon ebéd után telefonált a férjem,hogy estére a kocsinak céges fuvarja van,ezért egy órával hamarabb tud jönni. A munkaidőnk tovább tartott. Ráadásul egy hete volt egy új igazgatónk,sőt még aznap befutottak a revizorok is.

Kénytelen voltam elkérni a férfiakat az igazgatónktól. Természetesen elengedett bennünket. Alig kezdték el a rakodást( a vertfal tömbök nagyon nehezek voltak,nem volt könnyű felrakni őket), megjelent az igazgatónk és beállt a többiek közé. Zúzapörköltet készítettem,és ennyi volt a "munkadíj"

Nem tudom,hogy ma létezik-e ilyen munkaközösség,vagy egy bankban dolgozók hajlandóak elmennének-e rakodni?

Senki nem hangoztatta a magyarságát,mint manapság divat,de ettől fontosabb,hogy összetartottunk. Ez az ami ma hiányzik a társadalomból.

2011. dec. 27. 21:15
 13/17 anonim ***** válasza:
24%

1540-ben Dobó István már megadta a választ a kérdésedre: "Inkább kevés oroszlán, mint sok gyík a falakon!"

Ma ugyanez van, én azt mondom, inkább legyünk kevesebben, akik a végsőkig kitartanak hazájuk mellett - a sok hazátlan meg nem fog hiányozni.

Régen haltak e hazáért, életüket adták sokan, egy-egy darab földjéért - és voltak a zsoldosok, akiknek semmit nem jelentett, csupán saját zsoldjuk mennyisége számított. Aki többet ígért-oda mentek...

Egy évszázad alatt annyit változott a világ, hogy előtérbe került az "Én": "valósítsd meg önmagad", "mert megérdemled", "te vagy a legjobb" (ezt ma még pl. a c*gányoknál "rajkodás" címszóval kinevetjük, a b*zifelvonulást hallva felháborodunk, de egyre inkább ide tart a jövő... pár évtizeden belül ember-ember torkát fogja átharapni, mert Ő az "erősebb", Ő a "dominánsabb", Ő emelkedik ki a többiek közül..."mert Ő a legjobb, mert megérdemli".....

Az emberek fegyverrel fognak mászkálni - aki nem tetszik egyszerűen lelövik....

Szv. az erkölcsi morál én-központú lett. A hazaszeretet fogalma nem létezik - a világ alakul, ma már a nemzetek helyett dominánsabb a multik szerepe... pár évtizeden belül - amit ma is tapasztaltok, - a nemzetek felhígulnak, megszünnek önállóak lenni, egymásba olvadnak...közös lesz a nyelv (angol) közös lesz a kereskedelem (ld. EU), közös egy tégely lesz az egész világ....

....és akkor kirobban egy háború....

de ki-ki ellen???

mindenki-mindenki ellen...na az lesz a világ vége...

Visszatérve - a gyíkok menjenek, és ugráljanak a multikultiba, számukra soha nem lesz otthonuk, ill. nincs ami hazavárja őket..., soha nem fogják érezni mint jelent valahova tartozni...

Valahol azért sajnálja az ember őket...gyökértelenek... egyesek a saját anyjukat hagyják itthon, mások a barátaikat, családtagjaikat...

1ft-ért még a saját anyjukat is eladnák, ha bejönne...

Most pedig le lehet pontozni---

2011. dec. 27. 23:24
 14/17 anonim ***** válasza:
31%

"De még a 70-es években is segítettek a kollégák,ismerősök,barátok a házépítésnél,szüretkor,vagy ha valaki segítségre szorult. A fizetség egy jó vacsora volt."

??? Felénk ez a mai napig így működik! El sem tudom képzelni, hogy máshol nem! És nem csak a szűk családban, hanem az ismerőseim nagy részénél. Nem tudok olyan (nagyobb) munkát csinálni itthon, hogy egy-két kollégám ne lenne itt segíteni. És nem kell kérni sem.

31/f

Utolsó! A hozzászólásdoról egy dal részlete ugrott be:

"A nénik is inkább csak sírnak, nincsen sem, család sem gyerek,

idegen országba mentek, hogy jöttmentként élhessenek."

2011. dec. 28. 01:44
 15/17 anonim ***** válasza:

Nekem meg ez:

Eljött hozzám, csak annyit mondott viszlát

szemében láttam, nem bírja tovább.

Otthagyott nálam egy gyűrött régi képet

és este már vonatra szállt.

Nem vitt mást egy farmert, amit hordott,

mindenki várta őt két hét után.

Fáradtan ébredt és sírt minden éjjel

álmában gyakran hazajárt.

Három határ olyan mint három halál,

három határ választ el két éve már.

nincs út, mely hozzátalál.

Egy év után svéd orvos lett a férje,

azóta jött két hosszú levél.

Minden jó, minden rendben megy ott náluk.

Most éppen kocsit cserélt.

Azt írta küldjek néhány régi-régi dolgot,

pár könyvet és régi Kormorán zenét.

Más ott a szó és más ott az élet,

ott másképp mondják nevét.

három határ választ el két éve már.

nincs út, mely hozzátalál.

/Kormorán: Álomhatár/

2011. dec. 28. 10:49
 16/17 anonim ***** válasza:

14-es irigyellek!

merre élsz?

nálunk már a család sem a régi, jókor voltak jó helyen, nagyon felvitte az Isten a dolgukat,

amikor mi nő létünkre erőlködünk, és fizikai munkát végzünk, nem segítenek, csak morognak, hogy mit spórolunk, meg kell fizetni az alkalmi munkást, ma már meg csinálnak mindent PÉNZÉRT (ja, én is azért, mert nincs)

2011. dec. 28. 22:24
 17/17 anonim ***** válasza:

"14-es irigyellek!

merre élsz? "

Nem a merre a lényeg, hanem hogy kik között. ;)

2011. dec. 29. 19:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!