Hogyan találhatnám meg az unokámat?
Szia!
Az egyik kolléganőm örökbefogadott volt. Ő mesélte, hogy gyakorlatilag semmit nem tudott kinyomozni a szülő anyjáról. Amikor örökbe fogadták minden iratán átjavították a születési nevét az új nevére, az anyja nevét az örökbefogadó anyja nevére. Az eredeti személyi adataiból maradt a születési év, hó, nap és helyiség. Ez alapján nagyon nehéz bármit is kideríteni. Ebből kiindulva fordítva sem lehet könnyű bármit is kideríteni.
Lehetőségük lett volna a gyerekednek a nyílt örökbeadásra. Biztos meg volt mindegyik szülőnek az indítéka, hogy miért a titkos mellett döntöttek. Mint ahogyan arra is biztos volt okuk, hogy nem neked adták.
Gondoltam, hogy nem lesz népszerű a válaszom (én írtam, hogy nem biztos, hogy jó lenne a gyereknek, ha megbolygatnád a kis életét), és továbbra is ez a véleményem. Elég nehéz lesz neki feldolgozni majd, hogy örökbe adták az édes szülei. Ha jót akarsz neki, ne keresd, nagyon felkavarná őt a megjelenésed. Mert miről beszélgetnél vele: az édes szüleiről biztosan. Ez pedig nem hiányzik, ő egy érző lény, nem egy tárgy, ami az enyém vagy a tiéd. Nem szabad önzőnek lenni, azt kell nézni, neki mi a legjobb. És azzal tényleg nem érnéd be, hogy messziről látod.
Engem a nagyszüleim neveltek fel, és sok mindenben nem tudtam lépést tartani a velem egykorú gyerekekkel.
Egyébként Ő majd kereshet Téged, ha nagykorú lesz, de engedd, hogy a gyerek döntse el.
Megértem teljes mértékig. De ha már az édes szülei így döntöttek a sorsa fölött, akkor a gyereknek ez így lesz jó, hiszen azt jelenti, hogy a szülőknek ő nem kell, az örökbefogadó házaspár pedig nagyon fogja szeretni.
Azt mondod, hol leszel Te már akkor, amikor Ő nagy lesz... De akkor felnevelni sem tudnád.
Nagyon rossz lehet Neked, de a gyerek azokat fogja szeretni, akik sajátjukként felnevelték.
Hat en nem ertek egyet ezzel.
Szerintem igenis lenne/lett volna jogod beleszolni (nagyszuloknek is vannak jogai) az orokbeadasba.Igy mar eleg nehez lesz ot megtallanod/meg lehet hogy nem is legalis, de nem ertem, hogy miert kell ezen annyit stresszelni, hogyha csak latni szeretne a sajat unokajat!
Engem is a nagymamamek neveltek 12 eves koromtol, es jobban szeretnek mint barkit a foldon, es a tesomat is, es egy testverunk meghalt amikor meg nagyon kicsi volt es ot is ugyanugy szeretik/szeretjuk mintha meg mindig itt lenne!
Es az en mamam is mar majd' 80 eves es fittebb mint az osszes huszeves eyutt veve, szoval lehet hogy te is siman fel tudtad volna nevelni.Es nekem van egy baratom akit orokbefogadtak, es amikor idosebb volt 20evesen megkereste az igazi apjat, akivel azota is joban vannak, tartjak a kapcsolatot, olyan nagybacsi fele viszonyban vannak, de neki attol meg az orokbefogado csalad az "igazi" de o is azt mondta, hogy ha soha nem adta volna fel, hogy megtalalja az igazi szuleit, csak hogy legalabb egyszer lathassa oket!
Az utolsó válaszolónak: erkölcsileg talán tényleg lenne joga a nagyinak, de törvényileg semmi. A vér szerinti szülők döntése alapján adják oda a gyereket örökbe fogadó szülőknek.
Egy picit próbáljatok az örökbe fogadó szülők és a gyerek szemszögéből gondolkozni!
Én is nagyon sajnálom a kérdezőt, és megértem, hogy nagyon rossz neki, amiért nem láthatja az unokáját, de azok a szülők, akik magukhoz vették, több éves procedúrán mennek keresztül azért, hogy gyermekük lehessen, egy olyan gyermekük, akit a saját anyja eldobott. Amikor hazavihetik végre a kicsit, nyilván nem örülnének, ha a "múltból" valaki megjelenne, és látni akarná a gyeret. Jogilag, és minden szempontból már ők a gyermek szülei. Nem véletlenül titkos az örökbe fogadás, ezzel védi a törvény a gyermek és az örökbefogadó szülő érdekeit. Annak a gyereknek új anyja, apja, új nagymamája, új családja van. Hiába fáj a nagymamának mindez, amit teljes szívemből megértek, hiszen ő valószínűleg nem tehet semmiről, és tényleg szeretné azt a babát - a szülői felügyeleti jog megszűnésével ő sem rokona többé a gyereknek.
Nugodtan le lehet pontozni, ez tény, és nem vitatéma. (1997/31-es gyermekvédelmi törvény, utána lehet nézni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!