Hogyan lehetnék jobban?
Kívülről nézve: egy anyuka vagyok,csodálatos kisgyerekkel,csodálatos férjjel,támogató,szerető szülőkkel ...de úgy érzem idegileg kimerültem,és hiába osztom meg az aggodalmaimat a családommal,férjemmel,mintha nem értenének,nem vennének komolyan.
Talán ott kezdődött,hogy 2 évig próbálkoztunk a babával,mire "összejött". Már teljesen padlót fogtam,és ott tartottam,hogy válni akarok,hogy legalább a férjemnek meg legyen az esélye arra(ha mással is),hogy gyereke lehessen. Feladtam,összezuhantam,és akkor megtörtént a csoda. :)
....viszont nem örülhettünk sokáig, a terhességem veszélyeztetett volt,szinte végig feküdnöm kellett.Végig idegeskedtem az egészet,és végig szinte állandóan egyedül voltam. Mióta megszületett a kisfiam (17 hónapja) nem aludtam végig csak 3!!! éjszakát. Legtöbb kb.3 óra-t tudok egybe aludni,mindig van ok arra,hogy miért nem alszik a kisfiam.
Úgy érzem,hogy az idegrendszerem "padlót fogott". Néha nem kapok levegőt...tegnap már szédültem,és zsibbadtak a végtagjaim (ilyenkor azon aggódok,hogy mi lesz a gyerekkel itthon,ha én rosszul leszek).
Rettegek az egyedülléttől,hogy nincs kivel beszélni,ugyanakkor,ha emberek közt vagyok (pl.boltban),akkor a rosszullét kerülget,hányinger,szédülés,zavara tömeg. Zavarnak az ismerősök,ha összefutunk,mert minden anyuka olyan "happy",náluk minden oké!
Közben rossz anyának érzem magam,mert ingerültebb vagyok a kisfiammal,mint szeretnék .....pedig úgy érzem,hogy "ez az életem"...imádok vele lenni,rácsodálkozni vele együtt a világra,figyelni,ahogy minden nap valami újra képes....határtalan a szeretetem iránta...
A férjem talán a világ egyik legjobb apukája (és ezt valóban így gondolom),de csak addig,míg én főzök,takarítok,vagy egyéb házimunkát végzek....amint "csak" magamra szeretnék szánni 5 percet,akkor már nem bír a gyerekkel. A szüleim is sokat segítenek,ha valami dolgunk van,akkor vigyáznak rá,viszont nincs szívem rájuk bízni,csak azért,hogy én pl. olvassak egy kicsit.
Nem tudom hogyan kevergőzhetnék ki erről a mélypontról....nem is tudom,hogy mit várok tőletek... de legalább kiírhattam magamból...
Az biztos, hogy téged a pánikbetegség kerülget!!!
hát egy gyerektől az én idegerendszerem is padlót fogna. de most komolya! nincs apja annak a gyereknek. ő felkelhetne néha éjszaka, te meg aludhatnál. minden csak szervezés kérdése.
"amint "csak" magamra szeretnék szánni 5 percet,akkor már nem bír a gyerekkel"
akkor a drága apuka tán mégsem olyan hűde csodálatos.
Szia!
A te bajodra van megoldás, mert amit leírsz az (az első hozzászólóval teljesen egyetértve a pánikbetegség egyk formája)agorafóbia.A zsibbadás, hányinger-nekem émelygés, ájulás közeli állapot is volt-abban az esetben ha elhagyod a számodra biztonságot jelentő közeget, ill. az utazástól és az egyedülléttől való félelem a lehető legtipikusabb formái.
Nálam is nemrég diagnosztizálták, kaptam egy gyógyszert(semmi durva, nem leszek tőle függő, nem lehet rászokni-pár hétig fél szem naponta, és máris jobb)Ennek biológiai okai vannak, az agy nem termel egy anyagot, amitől a szorongás erőssé, életszerűtlenné válik.
Én 100%ig megértelek, nekem már nagyon durva volt, de mostmmár sokkal jobb, remélhetőleg pár hét és a múlté.
Ajánlom, hogy keress fel egy pszihiátert és kérd a segítségét.Ettől olyan sokan ódzkodnak, amióta voltam egynél, komolyan mondom nem tudom miért, nem gyógyszerez, megkérdez mindenről, veled dönt a kezelésről.De a legfontosabb!Segít, mert a problémád nem egyedi.Sok sikert, jobbulást.
Nálam is nemrég diagnosztizálták
Köszönöm a válaszaitokat...
....lepasszolni a szüleim miatt nem akarom,sokat dolgoznak,a hétvégét inkább töltsék ők is pihenéssel...
...a férjem jó apuka,(a gyerek imádja!)azt már nem tudom,hogy férjnek jó-e...de én nem konkrétan őt hibáztatom ezért,hanem a családját,akiktől kevés szeretetet kapott,így nem igazán tudja,hogy hogyan is kell ez "csinálni"....de próbálkozik,és én ezért őt nagyra is becsülöm....és nem elhanyagolhat kérdés,hogyha az ember szeret valakit,akkor a hibáival együtt is szereti...(egy ideig! ;)
17 hónapos a kisfiad? Az már elég nagy. Nyugodtan lepasszolhatod a nagyszülőknek a babát, semmi baja sem lesz, akár egy-két napot is ki fog bírni nélküled. Az semmivel sem jobb, ha egy idegileg kimerült, idegösszeroppanás szélén álló édesanya van vele, sokkal jobb neki, ha az édesanyja kipiheni magát, felfrissül.
A Nők Lapja számos száma foglalkozik egyébként ilyen problémákkal, ajánlom figyelmedbe a honlapjukat (nlcafe.hu) itt próbálj keresgélni. Biztosan találsz hasznos cikkeket. Egyébként attól még, hogy kimerült vagy, fáradt, és nyűgös, még nem vagy rossz anya! Ez butaság és verd ki a fejedből. Ez teljesen normális. Az ember néha kidobná a gyerekét az ablakon, annyira elege van belőle.
A férjeddel viszont mindenképpen beszélned kell, ha nem tudsz, vagy úgy érzed, nem érti meg a helyzet súlyosságát, mutasd meg neki azt, amit ide írtál! Mellesleg én se vagyok elájulva a párodtól, annyira mégse jó apa, ha nem hagyja, hogy te kicsit leülj pihenni. Ezt kerek-perec mondd meg neki, hogy neked is szükséged van 5 perc nyugalomra, különben be fogsz kattanni, azt ő is kibírja a gyerekkel.
Az is megoldás lehet, ha beszélgetsz édesanyáddal, ha olyan vele a kapcsolatod, hátha vannak neki is hasonló emlékei. Esetleg - feltéve, ha nem laktok túl messze, és az utazás megoldható - megkérhetnéd arra, hogy pár naponta ugorjon be 2-3 órára. Addig ő babázik (ezt biztos imádni fogja), te addig tudsz pihenni, magaddal foglalkozni.
A lényeg, hogy merj segítséget kérni!
Ha gondolod, és van hozzá kedved, írj nekem privátot. Ugyan nekem nincsenek gyerekeim, de arra tökéletes alanynak érzem magam, hogy kipanaszkodd magad, attól biztosan jobb lesz. Ez is több, mint a semmi, és velem találkoznod sem kell (írtad, hogy nem bírod elviselni az emberek közelségét.)
...köszönöm a válaszaitokat...
Kedves Utolsó! ...lehet,hogy majd írok privátot....de nem ma!.....nemsoká ébred a kisfiam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!