A rokonokhoz a temetőbe mikor mentek ki az ünnepek alatt?
Én hétfőn mennék, azt hiszem az a halottak napja (de nem tudom pontosan javítsatok ki, ha tévedek) és hétfőn is megyek. Szerintem nem kell többször, mármint nem kell előtte, aznap rendbe rakod a sírt és ráteszed a virágot. Nekem hála istennek csak két hozzám közeli halottam van, a dédipapám, akit 4 évesen veszítettem el és az egyik dédimamám, akit viszont 8 éve veszítettem el. Hála istennek mind a négy nagyszülőm és egy dédszülőm, valamint a szüleim élnek.
Akik még hozzám tartoznak és sajnos már nincsenek az élők sorában, őket nem ismertem,vagy csak egyszer kétszer láttam életemben.
22/L
Szia!
Anyai dédimamám sírjánál tegnap voltunk, mert ő Csokonyavisontán van eltemetve, plusz akkor elmentünk Darányba is nagybátyám sírjához. Ők vannak a legtávolabb. Anyai dédipapámhoz, illetve anyai nagymamám ikertestvérének a sírjához pedig valószínűleg kedden fogunk elmenni.
19L
Köszönöm a válaszokat, majd még átgondolom mikor megyek ki. Egyébként nekem apum lassan 4 éve halt meg, de nincs olyan nap hogy ne beszéljek róla, ne gondoljak rá. Meg ő oda van eltemetve ahova az ő édesapja, és apu is csak évente 1-2 alkalommal ment ki, azt mondta mindig hogy nem ezen múlik, meg hogy én se menjek ki majd hozzá szomorkodni, "ő nem várja el". De persze kimegyek.
Amúgy nov 1 mindenszentek, és nov 2 halottak napja. Ezt sokan összekeverik, összemossák.
Szerintem teljesen mindegy, hogy ki mikor megy. A páromnak például nincs szabadsága, tehát akkor tud menni, amikor éppen nincs műszakban. Én megyek vele majd, azt hiszem 31-én. De egyébként én úgy vagyok vele, hogy ha lesz rá lehetőség (beleegyeznek és nem áll az elveikkel szemben) minden szerettemet hamvasztatom és egy szép helyen végső búcsút veszek poraiktól. Nem szeretem azt a gondolkodást, hogy kötelező sírhoz járni, mert mégiscsak a dédi...nem, az csak egy kő, és én akkor gondolok a dédimre, amikor csak szeretnék. De ha már van sír, akkor kell gondozni, mert hát na.
Amúgy nekem ezeken a napokon az a fő, hogy gyújtok egy gyertyát, leülök és sorra veszem azokat, akik már nincsenek velem (emberek és állatok egyaránt), elképzelem a legkedvesebb emlékeim velük és kívánok nekik mindenjót odafenn.
Amúgy ha kitérő nélküli választ kérsz, mi 31-én megyünk. :)
23N
A párom részéről szombat délután megyünk, az én részemről majd csak hétfőn, mert ő vidéken van és utazni kell.
Elsején nem mennénk, millióan lesznek, és párom élő rokonságával nem szívesen találkoznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!