Ha valaki fiatalon veszíti el a férjét (még nem nyugdíjra jogosult egyik sem), és nincs tanuló gyermek, akkor kap valamilyen támogatást? Hol kell igényelni?
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj összegét nem tudod kiszámolni.
Megállapítják,hogy a halálakor ( ha nem hal,meg,hanem rokkant lesz),mennyi rokkantsági nyugdíja lett volna. Ennek ,ha jól tudom,30 %-a a nyugdíj.
Érdemes megkérned,akkor is,ha most nem kapsz nyugdíjat,mert később nehéz lesz a szükséges adatokat beszerezned.
46 éves voltam, amikor a férjem meghalt. Ő 48. Kaptam utána 1 évig 5 ezer forintot. Az év letelte előtt elszámolásként kb 8 ezer forintra egészítették ki.
57 évesen elmentem nyugdíjba. Nem kaphatok pluszban özvegyit, mert több, mint 10 év eltelt a halála óta és én még nem töltöttem be a korhatárt, ami ma nőknél 62 év.
Szóval fogsz kapni valamennyit egy évig.
22:30 járt legközelebb az igazsághoz, annyi eltéréssel, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj mértéke 60%.
A lakóhelyed szerint illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál kérheted, nyomtatványt a www.onyf.hu oldalon találsz. Anyakönyvi kivonatot nem kell csatolni, de a beszerzése hivatal által kb 1 hónap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!