Öröklés! Hogyan tudom érvényesíteni a jogaimat?
Anyukám elég fiatalon özvegy lett,és újra házasodott. A lakást amiben laktunk a 2. férjével ujítgatták együtt,lett fél testvérem is akivel em vagyunk túl jóba. Közre játszik h ő közös gyerek meg minden,én meg nem. és már kis korunkba is kihasználta ezt.
Mikor meghaltak a szüleink ő ott maradt a lakásba,én nem lettem kifizetve meg semmi. Nem volt sürgős nekem az eladás akkor. Aztán történtek dolgok és megkértemh fizessn ki vagy adjuk el a lakást. Már 2 éve mondtam neki h szükségem lenne a lakás árára. Azóta halasztgatja az eladást,és nem fizet ki.Pedig vevő lenne rá.
Most úgy néz ki h el tudjuk adni,de ő nem akar rendesen kifizetni csak 50-50%ba,pedig nekem több járna. Ezt nem akarja elfogadni. Azt mondja nincs igazam. Már kezdek én is elbizonytalanodni.Nekem nagy szükségem van az egész összegre ami jár!
nem volt végrendelet
annak idején a hagyatékin is mondták hogy nem 50-50%ba jár az örökség. Én is erre emlékeztem,de tesóm nem bírja felfogni. Azt mondja ha eladtuk csak a felét fogja oda adni. ha ez így nem jó akkor nem egyezik bele az eladásba. De nekemn nagyon nagy szökségem van az egész összegre
Miért ad valaki tanácsot,ha nem ért hozzá? Felesleges pénzt költened az ügyvédre.
Hiába volt közös a lakás,apukád halálakor a hagyatéki tárgyaláson rendezték az öröklést. Vagy te örökölted,és anyukádnak haszonélvezeti joga volt rajta,vagy anyukád lett az örökös.
Ha te örökölted,akkor természetesen a tiéd apukád része. Ha anyukád,akkor közös a féltestvéreddel.
A tulajdoni lapon rajta van a tulajdonosok neve.
Ez eldönti a kérdést.
Neked c ask akkor jár 75 %,ha apukád része a te neveden van.
Ha szüleid nevén volt a ház, azaz kettőjüké volt, (nem volt apukád vagy anyukád különvagyona, szóval ketten szerezték) akkor apukád fél részét ketten örököltétek anyukáddal: (mi is így voltunk) neked lett 1/4, anyukádnak 3/4. (a gyerek mindenképp örököl, olyan nincs, hogy nem). Most pedig az anyukád 3/4 része megy kettő felé. Azaz 3/4:2= 3/8. részte jut aháznak rád is , és a tesódra is. Számoljunk akkor 8-adokban. Neked van 2/8(apukád után) +3/8 anyukád után, az 5/8. Így a tesódnak meg 3/8. Neked pont az apukád része miatt van tényleg több, mint a fele.
Olyan meg nincs, hogy nem adja oda a tesód a lakás árának rádeső részét. Amikor az ügyvéd előtt megkötitek a szerződést, akkor úgyis az lesz benne, hogy te az 5/8, tesód a 3/8 részét adja el. A fizeté módját is megkérdezikmajd, és gondolom számlára kéred, akkor megadod a te számlaszámod, avgy kp, (de az ritka), de annak az átadása is az ügyvéd előtt történik. Szóval a tesód nem is fogja látni a lakás árát, csak az őt megillető rész kerül a kezébe. Ne aggódj!
Az meg nem számít, hogy mit költöttek rá, illetve ki, ennek csak akkor lenne jelentősége, ha anyukádék válnának, és a vagyonon egyezkednének.
Szóval nem a tesódon múlik, hogy mennyit kapsz, nyugi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!