Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Öröklés! Hogyan tudom érvényes...

Öröklés! Hogyan tudom érvényesíteni a jogaimat?

Figyelt kérdés

Anyukám elég fiatalon özvegy lett,és újra házasodott. A lakást amiben laktunk a 2. férjével ujítgatták együtt,lett fél testvérem is akivel em vagyunk túl jóba. Közre játszik h ő közös gyerek meg minden,én meg nem. és már kis korunkba is kihasználta ezt.

Mikor meghaltak a szüleink ő ott maradt a lakásba,én nem lettem kifizetve meg semmi. Nem volt sürgős nekem az eladás akkor. Aztán történtek dolgok és megkértemh fizessn ki vagy adjuk el a lakást. Már 2 éve mondtam neki h szükségem lenne a lakás árára. Azóta halasztgatja az eladást,és nem fizet ki.Pedig vevő lenne rá.

Most úgy néz ki h el tudjuk adni,de ő nem akar rendesen kifizetni csak 50-50%ba,pedig nekem több járna. Ezt nem akarja elfogadni. Azt mondja nincs igazam. Már kezdek én is elbizonytalanodni.Nekem nagy szükségem van az egész összegre ami jár!

2011. okt. 14. 18:54
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Apukád része kié lett?
2011. okt. 14. 19:09
 12/18 A kérdező kommentje:

nem volt végrendelet

annak idején a hagyatékin is mondták hogy nem 50-50%ba jár az örökség. Én is erre emlékeztem,de tesóm nem bírja felfogni. Azt mondja ha eladtuk csak a felét fogja oda adni. ha ez így nem jó akkor nem egyezik bele az eladásba. De nekemn nagyon nagy szökségem van az egész összegre

2011. okt. 14. 19:09
 13/18 anonim ***** válasza:
80%
Én a helyedben felkeresnék egy ügyvédet, hogy mondja el részletesen, hogy mi hogy van, kinek mennyi jár és hogyan tudod törvényes úton megszerezni a részed.
2011. okt. 14. 19:10
 14/18 anonim ***** válasza:
90%
75% a tied, fogadj ugyvedet, ne hagyd annyiban. jarj utana ,mert amiket leirtal, igy biztos,hogy nem fele fele
2011. okt. 14. 19:14
 15/18 anonim ***** válasza:
88%
Sőt! Ha ő szemétkedik, lehetsz te is szemét, és kérhetsz albérleti díjat a részedre.
2011. okt. 14. 19:16
 16/18 anonim ***** válasza:
38%

Miért ad valaki tanácsot,ha nem ért hozzá? Felesleges pénzt költened az ügyvédre.

Hiába volt közös a lakás,apukád halálakor a hagyatéki tárgyaláson rendezték az öröklést. Vagy te örökölted,és anyukádnak haszonélvezeti joga volt rajta,vagy anyukád lett az örökös.

Ha te örökölted,akkor természetesen a tiéd apukád része. Ha anyukád,akkor közös a féltestvéreddel.

A tulajdoni lapon rajta van a tulajdonosok neve.

Ez eldönti a kérdést.

Neked c ask akkor jár 75 %,ha apukád része a te neveden van.

2011. okt. 14. 19:19
 17/18 anonim ***** válasza:
50%

Ha szüleid nevén volt a ház, azaz kettőjüké volt, (nem volt apukád vagy anyukád különvagyona, szóval ketten szerezték) akkor apukád fél részét ketten örököltétek anyukáddal: (mi is így voltunk) neked lett 1/4, anyukádnak 3/4. (a gyerek mindenképp örököl, olyan nincs, hogy nem). Most pedig az anyukád 3/4 része megy kettő felé. Azaz 3/4:2= 3/8. részte jut aháznak rád is , és a tesódra is. Számoljunk akkor 8-adokban. Neked van 2/8(apukád után) +3/8 anyukád után, az 5/8. Így a tesódnak meg 3/8. Neked pont az apukád része miatt van tényleg több, mint a fele.

Olyan meg nincs, hogy nem adja oda a tesód a lakás árának rádeső részét. Amikor az ügyvéd előtt megkötitek a szerződést, akkor úgyis az lesz benne, hogy te az 5/8, tesód a 3/8 részét adja el. A fizeté módját is megkérdezikmajd, és gondolom számlára kéred, akkor megadod a te számlaszámod, avgy kp, (de az ritka), de annak az átadása is az ügyvéd előtt történik. Szóval a tesód nem is fogja látni a lakás árát, csak az őt megillető rész kerül a kezébe. Ne aggódj!

2011. okt. 14. 19:43
 18/18 anonim ***** válasza:
31%

Az meg nem számít, hogy mit költöttek rá, illetve ki, ennek csak akkor lenne jelentősége, ha anyukádék válnának, és a vagyonon egyezkednének.

Szóval nem a tesódon múlik, hogy mennyit kapsz, nyugi.

2011. okt. 14. 19:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!