Lehet őszinte, jó barátság két eltérő vagyoni helyzetű ember között?
Van egy barátom, aki elég jól keres (kb. nettó 200-250 ezer Ft közt), míg én éppen munkanélküli vagyok. Valószínűleg neki egyre több lesz a fizetése, én pedig ha el is helyezkedem, nettó 100 ezer Ft-nál többet szerintem nem nagyon kapok majd.
Tőle nem irigylem, a saját helyzetem zavar, de nem tudom, hogy hosszútávon az eltérő anyagi helyzet okozhat-e problémákat.
28/F
Ha gyerekkori barátok vagytok, akkor valószínűleg nem fog "gondot okozni". Amúgy a barátok beszélgetnek mindenféléről, segítenek egymásnak jóban,rosszban- a pénzről nem igazán kell beszélni. Felesleges téma, úgyis jól ismeritek egymás helyzetét. De ez mellékes, a barátság sokkal magasabb dimenzióban kell, hogy legyen..
Inkább téged zavar, hogy nem lesz jó fizetésed.. Ne az övéhez hasonlítsd. Az alacsony fizetés pedig nem a te hibád, hanem MO-n nem fizetnek meg senkit úgy, ahogy megérdemelné. Attól még lehetnétek azonos végzettségűek is, "teljesen ugyanolyanok". Neki nagyobb szerencséje volt, jobb a cég, stb..
A barátság szellemi szinttől függ. Nem pénztárcától.
Az eltérő igények valóban okozhatnak problémát szerintem is. Hétvégén pl. olyan helyen volt bulizni munkatársakkal, ahol több ezer Ft a belépő és gondolom az ital sem olcsó. Ilyet én nem engedhetek meg magamnak.
Többször felajánlotta, hogy fizet ő, mikor beültünk sörözni, de természetesen nem fogadtam el. Nem akarok senkin „élősködni”, még ha a legjobb barátom is az.
Egyébként intelligens, nem néz le egyáltalán. Végzettségben pedig én előrébb vagyok, mert ő félbehagyta az egyetemet.
Szerintem valahogy úgy fog alakulni, hogy az úgymond luxusprogramokat (nyaralás, menő buli stb.) mással szervezi majd le, a többit meg majd velem.
Nekem volt egy barátnőm, gimi első óta, a legjobb barátnőm.
Aztán egyetemre mentünk, és utána ő egy multinál kezdet dolgozni, én meg szociális munkás lettem.
Hiába volt a nagy barátság, mégis annyira eltérő életet éltünk, hogy eltávolodtunk.
Ő mindig azzal jött, hogy hiábavaló a munkám, és úgysem lehet segíteni az embereken.
Többet is kereset jóval, mint én.
Hiába tudtam volna kifizetni, mert annyira nem keresek rosszul, de nem hívott el mondjuk Párizsba, mert az új munkatársaival ment.
Vagy velem nem jött Londonba, pedig az öcsémhez mentünk volna, és olcsón lakhattunk volna ott, illetve öcsém megmutatta volna a várost stb...
De, hát ő csak egy pincér...
Bántott ez a dolog, aztán elfogadtam.
Más életet kezdett élni, ahol nekem már nem volt hely.
A pénz miatt-e, vagy sem, nem tudom.
Inkább az eltérő életstílus miatt.
Ez a probléma nálunk is fennáll. A párom kicsit többet keres mint te, én kicsit kevesebbet, tehát nálunk egy fő összességében annyit, mint te. Van a páromnak egy régi, gyerekkori barátja, aki viszont nagyon jól keres (ez azért annyira nem beszédtéma, de lehet, hogy fél milliót is meghaladja). Ő is hív minket puccos helyekre buliba, de míg neki aprópénz amit otthagy, nekünk az a félreteendő pénzünkből elég nagy részt felölel, tehát jobban megérezzük. 2 választás van: vagy lemondjuk az ilyen pénzes programokat, vagy más rovására, de elmegyünk. De azért még mindig jobb, hogy hív minket, nem pedig automatikusan kihagy. Viszont nem tudom, hogy ez 5-10-20 év múlva, hogy fog alakulni.
Kezdeményezz te is programokat, egy beszélgetéshez otthon, nem kell sok pénz. Ropi és tea mellett is lehet :)
11:12-esnek!
A barátnődért úgy gondolom, hogy nem kár! Nem tudom, miért érezte, hogy ő a multinál hasznosabb munkát végez mint egy szociális munkás.
Ha úgy alakulna, hogy többre tartaná magát, valószínűleg rövid úton lezárnám a kettőnk barátságát.
De én úgymond a földön tartom, mert ha beülünk egy sörözőbe, akkor is az alsóbb kategóriás helyeket javaslom, ahol nem 500-600 Ft egy sör. És ismer, tudja rólam hogy nem szeretem a puccot, valószínűleg ha milliomos lennék, akkor sem költenék drága plazmatévére, ruhákra.
Eszembe se jutott eddig ilyesmi. Nekem van olyan barátnőm, aki külföldön dolgozik, havi 4-500 ezer forintot keres, én épp munkanélküli vagyok, mégse gondoltam soha arra, hogy ez a barátságunk útjába állna. Egy hónap múlva én is elkezdek dolgozni, nem fogok annyit keresni, de a szakmámban fogok elhelyezkedni, szeretni fogom a munkám, nem pedig mosogatni, mint ő. Ez is sokat szamít. És én itthon vagyok a barátaimmal és a családommal, ő meg magányos ott kint:(
Ne csak feketén fehéren nézd a dolgot, biztos van olyan, amiben te vagy jobb, amiben neked jobb az életed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!