Hogy lehet családtagnak nemet mondani az újabb kölcsönre, anélkül hogy megsértődne?
Távoli rokonokról és egyben nagyon kedves ismerősökről van szó, csakhogy mostmár 2-3 havonta kérnek tőlem tízezreket (ételre, lakbérre, stb. fontos dolgokra). Én mindig adok mert van miből, elég jól keresek, de tudom hogy soha az életben nem tudják ezt már visszafizetni, többet nem akarok adni, én is inkább gyűjteném "a jövőmre". Eddig mindig szó nélkül adtam.
Megbántani sem akarom őket, és azt se hogy megromoljon a kapcsolatunk.
Te mit mondanál ha elédállna, hogy "12.000 a közösköltség és nincs rá pénzünk, kérlek adj kölcsön, majd megadom"
eddig kb 4 év alatt adtam nekik 200e-t, ebből ugyanennyi idő alatt megadtak 20e-t...
de már ha ezt mondom hogy "amíg nem adtok vissza pénzt, nem adok újabbat", én leszek a szemét paraszt (ráadásul hiába is mondanám hogy adják vissza, 10 forintuk sincsen)
Ez a legrosszabb hogy nem is mondom hogy adják vissza, mert tudom hogy nem tudják! :(
Hát, apámnak uszkve 30 éve jár a sógora a nyakára kölcsönökért. Ennek sosem lesz vége, pedig nem is mindig ad neki. Néha visszaadja, néha nem. De ha nem kap pénzt, megsértődik ugyan, de hamarosan újra próbálkozik.
Én azt mondanám, hogy jelenleg nem állok úgy anyagilag, hogy adjak. Kész. NEm vagy köteles magyarázkodni, meg nem azért, de majd 200e ft-ot legomboltak rólad eddig? ennyire ne légy balek!
Az, hogy Te jól keresel, nem jelenti azt, hogy nem dolgoztál meg érte. Azért mert rokonod, nem vagy te neki köteles pénzt adni. Mondd meg neki egyértelműen, hogy bocs, de neked is ugyanannyit ér a pénz, mint neki, és nem tudsz adni, mert lakásra (vagy akármi másra) gyűjtesz.
Vagy, ha annyira jól állsz, hogy megengedheted magadnak, pl. tegyél egy ajánlatot, hogy kertészkedjen, takarítson nálad azért a pénzért, és úgy nagyon szívesen adsz. Lehet hogy egyből elmegy a kedve a "kölcsön" kéregetéstől.
Eleg annyit mondanod, hogy most nem tudsz segiteni, mivel varatlan kiadasaid jottek kozbe pl. es nem vagy koteles beszamolni arrol, hogy hova teszed a sajat jovedelmedet!
Ezek a tipusu emberek, amikor mar nem kapnak segitseget, talan elis felejtenek, tehat erre szamitanod kell.
Én megelőzném a helyzetet. Keresd meg őket te, hogy szükséged lenne az eddig kölcsönadott pénzre, ezért minél előbb adják meg neked.
Szerintem egy ilyen után csak nem kérnek még.
Mi lenne, ha adnál nekik valamennyit, viszont azért meg kéne dolgozniuk? Pl. minden héten kitakarítanának nálad, vagy hasonló, amire éppen szükséged van. Előre megállapodva, hogy egy takarítás X Ft, és az állandó ár lenne.
Ha így sem akarsz nekik pénzt adni, akkor meg egyszerűen mond meg nekik kedves hangnemben, hogy ne haragudjanak, de jelenleg nem tudsz nekik több kölcsönt adni, mert a saját jövődre is gondolnod kell. Ha ezen megsértődnek, akkor az azt jelzi, hogy csak a pénzed volt nekik fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!