Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyámnak vagy nekem van...

Anyámnak vagy nekem van igazam? Most emiatt kell lelkiismeretfurdalásomnak lennem?

Figyelt kérdés
18/srác vagyok. hárman élek egy háztartásban a szüleimmel. eléggé otthonülős vagyok, viszont anyám nagyon is fogott és túl érdeklődő volt a dolgaimmal szemben. persze megértem, aggódik miattam, világos...még most is, tudom jól. nem járok discoba, néha elmegyek haverokkal járkálni, hga úgy alakul néha iszunk valamit. mégis összességében inkább meglapulok a világban. októberben, hogy betöltöttem a 18at közöltem anyámmal, asszem épp egy iylen összekapós veszekedés alkalmával hogy ha betöltöm a 18at, nem szól többé a dolgaimba, és akkor fogok menni és oda ahová akarok és akivel akarok. kijelentette hogy ameddig az ő házában élek ő mondja meg hogy mit hogy csináljak. tudom hogy nincs igaza, tudom hogy nagyob bszabadságot kéne engednie nekem. de azt is tudom hogy nélküle egy senki lennék, neki köszönhetem hogy ebben a szobában lehetetk, nézhetek tv-t számítógépen van, annyi sok-sok mindent...tudom jól. mit kezdhetnék ezzel a helyzettel? végülis amit eldöntöttem véghezviszem, nem gátolhatja meg, ha el akarok menn ijárkálni éjfélkor, el is megyek, viszont bánt a bűntudat mert tudom neki mennyire nem tetszik ez.
2009. ápr. 25. 14:20
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
83%
szerintem ülj le vele, és beszéljétek meg. mondd el neki, amit fent leírtál. h mennyi mindent köszönhetsz neki, és h te viszont igenis el szeretnél menni a barátaiddal, haverjaiddal. hátha segít... azért 18 évesen már nehogy folyton otthon kelljen ülnöd.
2009. ápr. 25. 14:24
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Besegítesz bármivel is a szüleidnek? Akár házimunka, akár pénz? Mert ha semmi, akkor sürgősen változtass, mert ez is ok lehet, és jogosan elvárható, hogy ha már nem pici gyerek vagy, és jó erőben vagy, segíts valamivel a szüleidnek, akik akármennyire lehetnek fiatalosak, de fiatalabbak ők se lesznek már.
2009. ápr. 25. 14:25
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Mindent leírtál ide, amit édesanyádnak kellene elmondanod. Nagyon dicséretes, hogy belátod; sok mindent köszönhetsz neki. Természetes, hogy lázadozol a korlátok ellen, és szerintem ezt anyukád is tudja. Ha mindezt, amit itt kiírtál magadból, egy nyugodt beszélgetés keretében neki is elmondod, biztosan meg tudjátok oldani a dolgot kompromisszumokkal. Neked sem szabad kerek perec azt mondanod, hogy "márpedig én ezt, vagy azt teszem", és neki sem szabad kategorikusan eltiltania mindentől. Hidd el, az anyukák nagy meglepetéseket tudnak okozni, ha jó pillanatban kapod el őket, és észérvekkel támasztod alá a mondanivalódat :)

Hajrá ;)

2009. ápr. 25. 14:28
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Abban neked van igazad, hogy nagyobb szabadságot kéne adnia neked. De ezt egy "túl aggódós" szülőnek nehéz elmagyarázni. Kompromisszumokat kell kötni, pl elmész ide-oda, de telefonálsz vagy hasonló (vicces, de én hiába lakom már külön évek óta mindig fel "kell" hívonom anyukámat, ha pl este feljövök a kutyasétáltatásból, vagy hív, hogy reggel beértem-e a munkahelyemre stb). Az meg, hogy 18 éves lettél semmit nem jelent. Egy ember szerintem akkor felnőtt, ha eltudja látni, tartani saját magát. Ameddig nála laksz szerintem is alkalmazkodnod kell, persze ez nem azt jelenti, hogy mindenben megalkuvónak kell lenned.
2009. ápr. 25. 14:31
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Majdnem olyan idős vagyok, hogy ha az első randim sikerül, akkor akkora fiam van, mint te, az enyém viszont még csak kilenc hónapos.

Mégsem tudom elképzelni, hogy egy 18 éves fiú csak otthon üldögéljen. Nem mondom, hogy az éjszakázásnak, ivásnak, stb... a pártján állok, de a kulturált ember módjára történő szórakozás neked is kijár. Ha meg 18 éves vagy, akkor nem az aranystukkós színházba fogsz vágyni balettet nézni,ez is evidens.

Biztos védeni próbál anyukád, csak ez egy túlzás az ő részéről. Próbálj vele szépen, kedvesen dűlőre jutni. Valahogyan meg kell azt értenie, hogy messzebbre kell engedjen magától. Baj akkor is történhet, ha otthon ülsz. Sőt, úgy gondolom, még nagyobb baj történik, mert egyetlen közösségnek sem leszel része.

Meg kell értenie, hogy ez a te életkorod sajátossága: most a haverokkal szeretnél lenni, koncertre, diszkóba menni, bulizni. Amellett te még tanulsz, dolgozol jó gyereke vagy és szereted, becsülöd őt.

Nem tartom helyesnek az ilyen szoros gyeplőt, amit ő tart, de a jó szónak vagyok a híve: próbáld először kisebb dolgokra rávenni: pl. csak tízig mész el, tíz előtt hazaérsz, szólsz neki, hogy: szia anyu, jöttem! hogy lássa, nem őt akarod lerázni, csak szeretnél egy kicsit többet élni. Aztán ha ezt megszokta, jöhet a következő lépés, mondjuk az éjfél...

2009. ápr. 25. 14:33
 6/14 anonim válasza:
100%

Szia!

Szerintem emiattnem kell lekiismeret furdalásodnak lenni. Nekem három bátyám is van. Kettő több is mint 18. Az anyukád csak aggódik miattad ez természetes, de ha megbeszéled vele, hogy nem csinálsz hülyeségeket csak egyszerűen szeretnél egy kicsit élni, hiszen már felnőtt vagy és tudod mit csinálsz, hiszen nem olyan típus vagy aki hülyeséget csinálna. Akkor sztem megérti. Mindenesetre hidd el lelkiismeretfirdalásodnak biztos nem kell lennie. Nekem a 16 éves bátyám is csinál olyanokat hogy csak reggel jön haza buliból. Persze szól anyának előtte, hogy nem csinál hülyeséget meg hogy a haverjánál lesz meg ilyesmi. Anya előszőr pont ugyanúgy aggódott miatta mint a te anyukád érted, de utána már teljesen megszokta, és amíg a bátyám jól tanul és nem drogozik meg ilyesmi addig nincs semmi baj.

2009. ápr. 25. 14:34
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Amit még a besegítésről írtam, ahhoz hozzá szeretném tenni, hogy nem csak azért lenne fontos, hogy könnyíts a szüleiden, hanem azért is, mert egyszer neked is önálló életed lesz, önálló háztartásod, amit önállóan (vagy lakótársakkal, esetleg a majdani pároddal) kell majd fenntartanod, és ha már ilyenkor rá vagy szokva a felelősségvállalásra legalább részben, akkor később könnyebben látod el a sajátodat, viszont ha későn kapsz észbe, nagyon nehéz lehet.

Szóval én kíváncsian várom, hogy mit mondasz erre, hogy te melyik kategóriába tartozol, abba, akik segítenek, és így könnyebben önállósodnak, vagy abba, aki kiszolgáltatja magát másokkal.

2009. ápr. 25. 14:35
 8/14 A kérdező kommentje:
ezt egy kicsit necces meghatározni. szoktam segíteni csak nem sokat. de amúgy úgy van ez is hogy ha segítek is valamit, az kicsivel utána feledésbe merül és utána megint azt hajtják hogy nem segítek semmit szal... beszéltünk mi már erről, nem egyszer azt hiszem beletörődik lassan hogy nem uralkodhat rajtam, illetve nem úgy és nem olyan dolgokban..értitek. olyat is mondott már hogy jólvan fiam menj, hisz eddig is elmentél akkor mikor akartál..oylan szomorú volt:(
2009. ápr. 25. 14:52
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Nekem majdnem annyi idős a fiam mint Te!Igaz h én a liberálisabb felfogású szülők közé tartozom,de nálunk olyan nincs h nem mehetsz!Van olyan megegyezés ha bármi közbejön v jól érzi magát és később szertne jönni akkor hazaszól h ne kelljen idegeskedni miatta.Egy majdnem 18 éves vagy mint Te 18 évesnek már vannak saját baráti kapcsolatai és saját élete is,ezt egy szülőnek tudomásul kell venni és meg kell tanulni elengedni a majdnem felnőtt gyerekét.Mert attól h 18 vagy még nem vagy felnőtt csak elérted a jogi nagykorúságodat amikor a tetteid következményeit Neked kell vállalnod.Amennyiben a szüleid felelősségteljes fiatal felnőttnek neveltek,akkor nem tudom h miért kell ennyire "túlparázni" a dolgot h elmész otthonról bulizni?Én max megbízom a gyerekembe mert olyan útravalót adtam Neki h nem kell félnem attól h butaságokat csinál. Minden jót, és beszéld meg anyáddal, hidd el ha Ő olyan nevelést adott neked akkor előbb-utóbb rájön h neki kell megtanulnia h azt a bizonyos "köldökzyinórt" bizony akármennnyire nem is tetszik nekünk el kell h vágjuk,mert elérkezett az ideje.
2009. ápr. 25. 15:16
 10/14 A kérdező kommentje:
értem. én is megteszek mindent hogy jól alakuljon. köszönöm a válaszokat
2009. ápr. 25. 15:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!