Hogyan járnátok el, vagy hogyan "illene" eljárni?
A párom édesanyjának 3 testvére van, mindegyik nős (vagy férjezett). Közülük 1 párt tegezek, 1 párt magázok és 1 párral úgy vagyok, hogy a nő felkért a tegezésre, a férfi nem. Nagyobb családi összejöveteleken sokszor érzem hülyén magam, mondjuk "sziasztok" "csókolom" (ugye a nőnek) "jó napot kívánok" (ffinek).
Különösen ott rossz, ahol a nőt tegezem, a férfit meg magázom. "Szia Annamari, Jó napot kívánok Jóska" :-S
Ilyenkor van valami "szabály", vagy ez van, ezt kell szeretni?
Igen én is így gondolom. Nem fogom felajánlani, úgy gondolom aki akarta felajánlotta, aki nem nem:)
Csak néha rosszul érzem magam, hogy kinek mit mondjak, hogyan mondjam...
Aztán különösen akiket a párom tegez, nehezemre esik magázni...
Makovezc Imre bátyám megoldása: Ha téged letegeznek, akkor az kölcsönös kell legyen, tehát nyugodtan tegezd vissza. Ha sokkal idősebb a másik ember, legfeljebb tedd hozzá, hogy "Bátyám" vagy "Néném". S mivel Ő jóval idősebb nálam, én megfogadtam, amit mondott.
(Ha a másik ember magáz téged, pedig idősebb, akkor te nyilván nem tegezed le.)
Ezek a rokonok engem tegeznek egyébként...
Természetesen a magázókat nem tegezném...
Lehet jobb lett volna ezt a kérdést a Szokások, etikett rovatba írni (Kultúra és közösség témakörben). Ha gondolod, tedd fel ott is a kérdést, de a google-ba fél perc alatt is választ kapsz a szitura.
Az ilyesmi nem annyira vélemény kérdése, ez protokoll, erre szabályok vannak. Te nő vagy és ő férfi, nem számítanak a számok, kézfogás mellé nem mellékelnek személyit. Neked illik felajánlani a tegezést, és ha ezt most nem kezded el "gyakorolni", a későbbiekben még lehetnek kellemetlenségeid olyan körökben, ahol a férfiak tisztában vannak az etikettel.
11:49
Egyetértek.
Érdekes, nálunk nem szokás pl. anyóst-apóst tegezni, legalábbis nem találkoztam még olyan ismerőssel aki tegezné az anyósát-apósát. Egyébként egyetértek Veled, szerintem semmivel sem tiszteletlenebb a tegezés, mint a magázás. Valahogy úgy érzem tegezve közelebb kerülhetek az illetőhöz, a magázás számomra távolságtartó.
A párom nagynénjével is úgy vagyok, hogy vele órákig tudok beszélgetni, a párom anyukájával való beszélgetés kimerül egy "hogy tettszik lenni"-vel...sajnos. pedig már több éve együtt vagyunk, valahogy ez nem alakult...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!