Milyen a jó anya? Mit kell tenni azért, hogy valakire azt lehessen mondani, hogy jó anya?
A bátyámból egy drogos lett, 24 éves, és nincs érettségije. Mindennap felhívja anyut, és hibáztatni akarja a szörnyű életéért. Pedig apunál ingyen lakik, egy senki lett belőle.
Én kitűnőre érettségiztem. Szerintem jó anyám van. Nagyrészt a gyermektől függ az élete.
Igyekszem összeszedni pár dolgot gyerekkortól tinédzserkorig, lehet, nem lesz rövid a lista, meg rizsázós vagyok, de igyekszem rövidre fogni.
~ Ne legyenek káros szenvedéseid, vagy rossz szokásaid. Egy gyereknek az a természetes, ami otthon van, így lehet, hogy gond nélkül rászokik később azokra, amikre te.
~ Szeretettel fordulj hozzá. Már a kisbabák is megérzik, szeretik -e őket őszintén vagy sem, hát még a nagyobbak! Azok alapján, amit írtál, te is bizonyára tudod, milyen szörnyű érzés, ha úgy gondolod, nem kapsz szeretetet.
~ Legyen mindig időd rá. Van, hogy van fontosabb dolgod, de ha ezek miatt sosem törődsz vele, nem játszol, mesélsz, segítesz a leckében, szintén az elhanyagolás érzését kelti.
~ Éreztesd, hogy neked bármit elmondhat, megérted és elfogadod és segítesz.
~ Nem vered. A verés szintén azt érezteti, hogy nem szereted, na meg fizikai fájdalmat okoz lelki épülés helyett, ha így akarod leszoktatni valamiről. Inkább büntesd azzal, de közben érezze, hogy szereted, hogy pl. nem nézheti a kedvenc meséjét, vagy ilyesmi, a tett súlyossága fényében döntsd el.
~ Nem vagy vele túl szigorú, kicsit szabadjára is engeded.
~ Nem tukmálod rá azt, amit te akarsz, hogy legyen, hagyd, hogy a saját életét élje. Csak akkor tedd ezt, ha valami fontos dolgot nem akar, mint rendet rakni, vagy tanulni...
~ Tölts vele sok időt. Játssz, beszélgess vele sokat.
~ Ne engedj meg neki mindent. Néha azzal teszel neki jót, mert akkor hozzászokik, hogy ő mindent megkap, mindenki felett hatalma van, amikből hadd ne mondjam, milyen helyzetek alakulnak...
~ Ne engedd meg azokat, amiket nem látsz jónak. Észérvekkel győzd meg az ilyen tettek rosszaságáról, nehézségeiről (pl. tiniterhesség, káros szenvedélyek).
Ennyi jutott eszembe. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!