Mit tehetnék tartásdíjjal kapcsolatban?
18 év felett nem köteles gyermektartásdíjat fizetni, hanem rokontartást lehet igényelni.
Ez a gyermektartásdíjjal szemben nem kötelező, itt már a nagykorú gyermek tartása nem mehet az apa kárára.
nem te tetted fel ezt a kérdést? http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..
Szakadj már le erről a rokontartásról.
A gyerektartás kötelezettsége a tanulmányok finanszírozására is kiterjed, ebbe beleértve a főiskolát, egyetemet is.
Meddig jár a gyermektartásdíj?
A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ezt a joggyakorlat kitolja pár hónappal, amennyiben a gyermek már az iskola 12. évfolyama alatt betölti a 18. életévét, viszont csak a tanév végén fejezi be a középiskolai tanulmányait.
Ez esetben a tartásdíj a tanév végéig, illetve a tanulói jogviszony végéig jár. Amennyiben a gyermek nappali tagozaton továbbtanul, úgy az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányai idejére szintén jogosult a tartásdíjra. Ez a továbbtanulás lehet egyetem, főiskola, de egy OKJ-s képzés is. Az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzése azt jelenti, hogy több diploma megszerzésének finanszírozására nem kötelezhető a szülő, azaz nem lehet a tanulmányokat végtelenségig a szülővel finanszíroztatni. Ez a gyakorlatban általában a nagykorú gyermek 23-25 éves koráig tart. A nagykorú gyermek tartása egyébként is már a rokontartás kategóriájába tartozik a Családjogi törvényben, azaz itt a szülő saját létfenntartása már előbbre való a nagykorú gyermekénél és a gyermek magatartását is figyelembe kell venni a tartásdíj megállapításánál, ugyanis a szülő a gyermek tartásra való érdemtelenségére is hivatkozhat. Vizsgálja a bíróság, hogy hogyan tanul a nagykorú gyermek, ösztöndíjban részesül-e, folyamatosak-e a tanulmányai, meg tesz-e minden tőle elvárhatót a sikeres előmenetele érdekében.
A tartásdíj összegét itt már nem százalékos mértékben, hanem határozott összegben szokták meghatározni és általában alacsonyabb mértékben, mint a kiskorú gyermekeknél.
Nem egyszerűbb odamenni hozzá, és azt mondani:
"Apa, felvettek egyetemre, így egy kicsit több pénzre lenne szükségem, mint eddig, hogy minél eredményesebb lehessek. Megbeszélhetjük, hogy amíg tanulok, havi szinten támogatsz valamennyi pénzzel?"
Az én szüleim 17 éves koromban váltak el és apámnak 23 éves koromig fizetnie kellett a gyerektartást. Mivel ezt nem tette, behajtók által megkaptuk a pénzt, illetve megijedt a behajtótól, úgyhogy kifizette magától...bármit mond a jogtárad, a tapasztalat azért hitelesebb.:P Ja és most vagyok 23, úgyhogy nem is évekkel ezelőtt történt.
A másik, hogy az én apám a munkanélkülijét igazolta, holott dolgozott. Ilyenkor nem tehetsz szerintem semmit, csak azt, amit előttem is javasoltak, kérj tőle az iskolára!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!