Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetnék tartásdíjjal...

Mit tehetnék tartásdíjjal kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Szüleim rég elváltak, édesanyám egyedül nevel. Apám jól keres, (egyszer nyáron dolgoztam vele pár hetet), bírósági határozat szerint jövedelmének 20%-át kellene fizetnie, de minden hónapban csak 10000-et fizet, a keresete alapján kb.40000 járna. A bíróságon pedig mindig igazolja, hogy minimálbéren van. Felvettek egyetemre államilag finanszírozott képzésre, de egyéb költségek miatt szükséges lenne a pénz. Minden diákmunkát vállalok, ami van, de a környéken nincs sok.
2011. aug. 9. 11:44
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

18 év felett nem köteles gyermektartásdíjat fizetni, hanem rokontartást lehet igényelni.

Ez a gyermektartásdíjjal szemben nem kötelező, itt már a nagykorú gyermek tartása nem mehet az apa kárára.

nem te tetted fel ezt a kérdést? http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

2011. aug. 9. 11:50
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Én addig kaptam a gyerektartást, amíg nappali tagozaton tanultam, egyetem alatt is végig fizetnie kellett. Nekem járt a gyerektartás 18 éves korom fölött is. Én úgy tudom, hogy amíg a gyerek nappali tagozaton tanul, és mindig magasabb szinten, mint az előző végzettsége, addig jár a gyerektartás. Korábban volt egy 24 éves korhatár, de most már talán az sincs.
2011. aug. 9. 11:57
 3/9 anonim ***** válasza:

Szakadj már le erről a rokontartásról.

A gyerektartás kötelezettsége a tanulmányok finanszírozására is kiterjed, ebbe beleértve a főiskolát, egyetemet is.

2011. aug. 9. 11:57
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha igazolni tudja, hogy papíron minimálbéres, akkor nem sokat tudsz tenni. Én inkább beszélnék vele bíróság helyett.
2011. aug. 9. 12:04
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Meddig jár a gyermektartásdíj?

A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ezt a joggyakorlat kitolja pár hónappal, amennyiben a gyermek már az iskola 12. évfolyama alatt betölti a 18. életévét, viszont csak a tanév végén fejezi be a középiskolai tanulmányait.

Ez esetben a tartásdíj a tanév végéig, illetve a tanulói jogviszony végéig jár. Amennyiben a gyermek nappali tagozaton továbbtanul, úgy az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányai idejére szintén jogosult a tartásdíjra. Ez a továbbtanulás lehet egyetem, főiskola, de egy OKJ-s képzés is. Az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzése azt jelenti, hogy több diploma megszerzésének finanszírozására nem kötelezhető a szülő, azaz nem lehet a tanulmányokat végtelenségig a szülővel finanszíroztatni. Ez a gyakorlatban általában a nagykorú gyermek 23-25 éves koráig tart. A nagykorú gyermek tartása egyébként is már a rokontartás kategóriájába tartozik a Családjogi törvényben, azaz itt a szülő saját létfenntartása már előbbre való a nagykorú gyermekénél és a gyermek magatartását is figyelembe kell venni a tartásdíj megállapításánál, ugyanis a szülő a gyermek tartásra való érdemtelenségére is hivatkozhat. Vizsgálja a bíróság, hogy hogyan tanul a nagykorú gyermek, ösztöndíjban részesül-e, folyamatosak-e a tanulmányai, meg tesz-e minden tőle elvárhatót a sikeres előmenetele érdekében.

A tartásdíj összegét itt már nem százalékos mértékben, hanem határozott összegben szokták meghatározni és általában alacsonyabb mértékben, mint a kiskorú gyermekeknél.

2011. aug. 9. 12:06
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem egyszerűbb odamenni hozzá, és azt mondani:

"Apa, felvettek egyetemre, így egy kicsit több pénzre lenne szükségem, mint eddig, hogy minél eredményesebb lehessek. Megbeszélhetjük, hogy amíg tanulok, havi szinten támogatsz valamennyi pénzzel?"

2011. aug. 9. 12:43
 7/9 anonim ***** válasza:
A 76 %-osnak van igaza. Keressetek rá a net. jogtar.hu-n a családjogi törvényre. Elég egyértelműnek tűnik.
2011. aug. 9. 13:18
 8/9 anonim ***** válasza:

Az én szüleim 17 éves koromban váltak el és apámnak 23 éves koromig fizetnie kellett a gyerektartást. Mivel ezt nem tette, behajtók által megkaptuk a pénzt, illetve megijedt a behajtótól, úgyhogy kifizette magától...bármit mond a jogtárad, a tapasztalat azért hitelesebb.:P Ja és most vagyok 23, úgyhogy nem is évekkel ezelőtt történt.

A másik, hogy az én apám a munkanélkülijét igazolta, holott dolgozott. Ilyenkor nem tehetsz szerintem semmit, csak azt, amit előttem is javasoltak, kérj tőle az iskolára!

2011. aug. 9. 16:32
 9/9 anonim ***** válasza:
16:32 Az általad leírtak nem cáfolják az általam írtakat! Gondold végig!
2011. aug. 10. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!