Ismétlődő anyai panaszok. Ti hogyan reagál (ná) tok rá?
Szüleim kb. 35 éve házasok, ebből az utóbbi 20 év szinte folyamatos veszekedésekkel telt, én nem is emlékszem nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám családi pillanatokra.
Az egyik ok, hogy apám eléggé gyerek, egyáltalán nincs "családfő" szerepe. Folyamatosan duzzog, sértődött, sokat kötekszik, durvákat is szokott mondani anyámra, úgy 10 éve rendszeresen ivott, azóta egyre kevesebbet. Emellett talán hozzátartozik, velem szinte 0 a kapcsolata, fogalmunk sincs egymásról igazából. Anyámmal az a gond, hogy még mindig a családjából hozott emlékeknek él, azt tekinti tökéletesnek, pedig egy teljesen más világban élünk. (Igazából sem apám, sem anyám nem jött el otthonról 100%-osan, pedig 55-60 év körüliek.) Aztán anyámra még az is jellemző, hogy nem tud lenyugodni, folyton beszél, kérdez valamit, szívesen beleköt dolgokba, talán csak hogy ne legyen csend, és folyamatos elvárásai vannak: legyen rend, csináljuk ezt, azt, amazt... Erős személyiségű, irányító típusú anya, bátyámmal is isszuk a levét.
Gyerek korom óta anyám nekem panaszolt el mindent, ami fájt neki apám miatt. Folyton nekem öntötte ki a lelkét, hogy hogyan bántja, mennyire szomorú, de hogy mégsem válik el, mert az nekünk (bátyámmal) nem lesz jó - így mártírkodott. Nem tudom, melyik volt jobb: hogy anyám állandóan nekem sírt és azt kellett éreznem, hogy az én "javam" árán szenved, vagy ha egyszerűen elváltak volna. Apám amúgy nekem szinte soha nem panaszkodott.
Amikor nagyobb lettem, már tudatosan hárítottam ezeket a panaszokat: szabadulni akartam attól a lelki nyomástól, hogy anyám egy olyan emberre panaszkodik, akit én is szeretek (hiszen mégis az apám), amin nem tud vagy nem akar senki változtatni. Úgyhogy bevezettem, hogy ezeket egyszerűen nem hallgatom meg. De sajnos ez azért így szívtelenség, mert ha neki ez a problémája és nem hallgatom meg... Mit gondoltok erről? Mit lehet kezdeni egy ilyen anyával?
Ma éppen volt egy ilyen eset, elég sz@r napom volt legalább 3 szempontból is, így a hátam közepébe nem kívántam a szokásos (kb. havonta ismétlődő) panaszokat és le is ráztam, nem durván, de azért egyértelműen. A panaszok lényege mindig ugyanaz, tehát hogy apám durva volt vele, apám anyja és nővére meg szemetek valamiért, de hogy a tényleges konfliktusból mi igaz, mi van a "vádlottak" oldalán, azt sosem tudom.
Még annyit, hogy kb. 10 éve nem élek otthon folyamatosan, hanem csak havi rendszerességgel látogatok haza. Mostanában interneten "beszélünk" leginkább anyámmal.
25f
"Ha anyukád szerint azért nem vált el, mert "a gyerek", akkor most, hogy felnőtt vagy és elköltöztél, mi tartja vissza?"
Nem tudom, erre nincs indoka.
Nagyon bonyolult ez így, mert mindkét szülő hibás abban, hogy a család élete így alakult. Apám tényleg elég béna, nem nagyon tesz semmit a kapcsolatukért, amikor még nem éltem, meg is csalta anyámat egy q.rvával (ezt onnan tudom, hogy kb. 10-12 éves koromban anyám többször, részletesen elmesélte, hogyan kapta rajta őket a fürdőszobában!!!). Szóval tőle semmit nem lehet várni, hogy valami komolyat lépjen. Anyámba meg azt nevelték bele, hogy nem szabad elválni, "csakazértse", mert az a falu (ahol már 35-40 éve nem lakik) szégyene, meg amúgy se ezért esküdött meg. Az eskü tiszteletét megértem és becsülöm, de a többivel együtt látva nem jó, hogy így marad meg a házasságában. El lehet róla mondani, hogy nem vált el, de cserébe meg a család élete tönkremegy/-ment. Ezt valahogy úgy kellett volna megoldania, hogy mindkettő megmaradjon, nem sokra megyünk egy látszólag egészben megőrzött, de belülről megmérgezett családdal... Másrészt anyámnak "megéri" egy ilyen rossz házasságban élni, mert így nem kell önmagában keresnie a hibát, egyszerűen rákenhet minden nehézséget apámra. Ez meg is történik. Pl. ha én vagy a tesóm vagy együtt kritizáljuk valami miatt anyámat, ami akár teljesen független apámtól, akkor anyám válasza: "ezt tanultátok apátoktól". Tehát bármi konfliktus van köztünk, azt egyből rákeni apámra. Bármi hiányosság van az életében, azért apám a hibás, és ezt ki is mondja, komolyan is gondolja (látszólag). Sőt, bármi hibám, hiányosságom van nekem azért is apám a hibás, míg tőle csak és kizárólag jót tanulhattam. Ha valamire beszólok neki, akár nem is bántó szándékkal, néha már-már megmosolyogtatóan fenyegetőzik, pl. "itt hagylak benneteket, aztán majd mehetsz a mamikádhoz", mintha mindenki összefogott volna ellene, aki neki kellemetlenséget okoz. Egy örökös vele-ellene csata van a fejében, mintha a világ legfontosabb mozgatórugója az lenne, hogy ő nyer vagy veszít az életben, mintha minden történés végső értelme az ő szempontjából vett kimenetel lenne, és a győzelmét leginkább apám akadályozná.
Amúgy anyámnak 3 éves korában meghalt az apja balesetben és több fiú testvérrel szegénységben nőtt fel. Kis koromban ezt is rengeteget hallottam, hogy ebben a családban (a miénkben) őt kellene sajnálni leginkább (szó szerint kimondva!), mert neki meghalt az apja, és hogy ők szegények voltak... De hogy ezzel 8-14 éves fiúként én mit kezdhettem volna...?
Hosszasan tudnék még mesélni, de talán elég. Ezért mondom azt, hogy sajnos sok szempontból gyerekek a szüleim. Miközben az önfeláldozás példáját mutatják, és ebben tényleg tiszteletet érdemelnek, képtelenek kiállni önmagukért, tiszta vizet önteni saját poharukba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!