Hogyan lehet saját lakása az embernek? Nem akarok a szüleimmel örökké élni.
Most vagyok 21 éves. Ha minden jól megy, 25 évesen fogom elvégezni az egyetemet, utána kell még 3 év gyakorlat + szakvizsga, utána kezdhetek el úgymond "rendesen" dolgozni, addig a minimálbértől kb. 10-20 ezerrel fogok többet kapni, de a szakvizsga után sem számíthat az ember nagy fizetségre.
Tegyük fel el tudok helyezkedni, az átlag fizetésem legyen olyan 150e környékén, többet nem hiszem, hogy más szakmával haza lehet vinni.
Egyedül akarok élni, vagyis egyedül kell fizetnem mindent.
Hogyan lehet az embernek manapság lakása? Akár egy sima 35-40 nm-es lakás. Mi éri meg jobban? Hogyan működik ez manapság? A hitel lehet az egyetlen megoldás, amit kb. fizetnék életem végéig? Ha félre raknák, akkor is kellene vagy 10 év, mire összegyűlne.
Szüleimnek nincsenek tartalékai.
Érdemes összefogni 4-5 embernek - és a lakhatással összefüggő költségeket együtt állni.
Amennyiben mindegyikőtök következetesen, fegyelmezetten teszi félre a pénzt az együttéléssel párhuzamban, becsületesek, tisztességesek vagytok egymással, akkor viszonylag rövid idő alatt eljöhet az az idő, amikor váltani lehet.
Arra ne számíts, hogy becsületes, tisztességes munkával fel tudsz bármi értelmeset is mutatni Magyarországon ebben az életedben.
Vagy "katapultálsz" - miután kifizetted az állam által biztosított, pénzbe kerülő dolgokat (mert ez így tisztességes állami finanszírozású oktatás igénybevételének esetén), vagy beállsz bűnözőnek, szélhámosnak, - utóbbi a legjobb üzlet Magyarországon, (elég, ha csak felnézel az égre), vagy hitelt veszel fel,- amit az unokáid is nyögni fognak.
Ez jelenleg a szép új jövő Magyarországon.
"A magam részéről úgy látom, ha pro és kontra nézzük az érveket, hogy a lakásnak egyetlen előnye van: a tiéd. ( Pontosabban a tiéd lesz, egyszer, majd 20 év múlva, ha ki tudtad csengetni a törlesztőt. )
Sokak szerint az albérlet kidobott pénz, hiszen nem "hoz hasznot". A bérléssel nem tárgyat veszel, hanem szolgáltatást. Számtalan előnye van:
-nem adósodsz el egy életre
-nem fenyeget a BAR lista, a kilakoltatás stb.
-nincs röghözkötöttség: oda tud az ember költözni, ahol munka van
-mindig az adott életszakasznak megfelelő helyen és módon élhetsz
-nem kell egybentartani a szar házasságokat pusztán a hitel miatt
Összességében sokkal célravezetőbbnek tartom a bérlést, persze mellette lehet félretenni, gyűjtögetni. Az biztos, hogy nulla önerővel, 25 év hitellel én soha nem vennék lakást."
Ezt csak belinkeltem, nem saját.
20:18 igen, sok oszágban alacsonyabb a saját lakást vásárolók aránya.
Valahol azt olvastam, nálunk azért is inkább sajátot szeretnének, mert a nagy szoci államosítások után az embereknem más a viszonya a magántulajdonhoz, nem érzik biztonságban magukat, ha nem "saját".
ezt sok helyen elmondom, és én is így fogok tenni:
ha a szülők anno csak az utánad járó családi pótlékot betették volna anno lakáskasszába, akkor most legalább lenne önerőd, vagy tudnál venni valami vidéki városban egy garzonlakást.
mivel nem így tettek, most szívsz.
én képtelen lennék végignézni azt, hogy a gyerekem albérletben nyomorog, vagy épp a törlesztőt nyögi.
persze, nem mindenki milliomos, de ennyit igazán megtehetnének az emberek a gyerekeikért. az én szüleim is megtették, max nem éltünk olyan fényesen gyerekkoromban, de most legalább van egy lakásom, és nem azon kell görcsölnöm, h na vajon mennyit vonnak le törlesztőrészletként.
neked, kedves kérdező, én szintén külföldi melót javasolnék, bár ha egyetemre akarsz menni, akkor jobb ha itthon maradsz, és gyűjtögetsz, amennyit csak tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!