Melyik nyugat-európai országban van a legjobb dolguk a nőknek a házasságban? Hol tudnak a munkában a legjobban érvényesülni?
A legtöbb házasságban Magyarországona nőnek csupár a háziasszonyszerep jut, akinek a kemény sorsa a takarítás, mosás, főzés és a gyereknevelés, ez a konzervatív "hagyomány" még él ebben a népben. De mivel a nőknek az utóbbi évtezedekben megadatott a lehetőség a rendes munkára is (akárhogy a férfiaknak), az volna logikus, hogy a házi teendőkben kölcsönösen osztozna a férfi és a nő is. Az a kérdésem, fogy melyik nálunk fejletteb országban jellemző főleg ez a gondolkodásmód (tehát h a házastársak megosztoznak a teendőkön)?
Másik dolog, hogy a munkában lenézik a nőket, vagy ha nem is lenézés ez, de úgyis megkapja a kritikát: "ez csak egy nő". Melyik nálunk fejletteb országban nincs már ez az elavult és egy kicsit komikus látásmód? Minden nyugati országból eltűnt-e már ez a felfogás?
Tegyük hozzá, hogy Nyugat-Európában szeretném leélni az életemet (és nem kell engem ócsárolni, hogy miért megyek ki, jó?) Csak kíváncsi vagyok, hogy ott amellett, hogy az infrastruktúra fejlettebb, okosabban is gondolkodnak-e?
Szerintem sem országfüggő, hanem emberfüggő ez az egész. Az állatvilágban tényleg úgy van, hogy a domináns egyed uralkodik, és utasítgatja a többit. Ezzel az a gond, hogy az emberek nem állatok. Tehát ha van egy párom, akit szeretek, tisztelek, és becsülök, akkor kötelességem neki segíteni a munkája elvégzésében akkor is, ha a sztereotip szerepek szerint kizárólag neki kellene az adott munkát elvégeznie. Na az ilyen sztereotípiák szerint élőket én mélységesen lenézem, mert nem tisztelik igazán a társukat, azt hiszik, hogy egy előre megírt szerepbe lehet kényszeríteni őket.
Mindenki olyan családot és életet alakít ki magának, amilyet akar, de nem hinném, hogy akkor boldog egy nő, ha ráosztják a házimunkát anélkül, hogy abba beleszólása lenne. Annak sem örülne a legtöbb férfi, ha a párjuk eldöntené, hogy mivel őrá a háziasszony szerepét osztották, onnantól fogva otthon marad, egy percet sem dolgozik többet, és mindent, ami nem főzés vagy házimunka, ráhagy a férfira. Ez lenne a boldog élet? Ugyan már, talán a primitív felfogású emberek körében.
Abban a korban, amikor takarítógépek, mosogatógépek, mosógépek vannak, és a házimunka letudható fél-1 óra alatt, már nem lehet kifogás a férfiak részéről sem.
Ha pedig egy nő hagyja magát, akkor megérdemli, hogy főállású háziasszonnyá váljon. Normális kapcsolatban az ilyesmit megosztják.
És nem érdekel, hogy nincs ott Túró Rudi :D
Hallottam a francia konyháról és úgy általában a nyugatiakról: sok zöldséget esznek, sok halat, gyümölcsöt, ami sokkal egészségesebb, mint a hazai erősen hízlaló és túl sós töltött káposzta és hasonlók. Tisztelem a magyar hagyományt, de én ezeket a kajákat nem szeretem, meg kell érteni. És otthon ha párolt brokkolit eszem roston sült hallal (most mondtam egy példát), vagy teljes kiőrlésű kenyeret, akkor én vagyok a nyúl. Ott lehet, hogy nem néznék ki azt, aki odafigyel egy kicsit magára.
ma 16:33
Így gondolom én is :)
"Nem bírnék otthon maradni 2-3 évig GYES-en, az biztos, ÁÁ. Én szeretném a munkám, mert érdekel a téma, és szívesen csinálnám, majd ha hazemegyek, lehet babázni. nekem nem gond :)"
Dolgozni meg lehet 40 evig, de ez a par ev a kisgyereked eleteben nem jon soha vissza. En sem vagyok az a babazos tipus, de mar majdnem 3 eve itthon vagyok a gyerekemmel. Igaz, nem terveztuk ilyen hosszura, de igy alakult kulso okokbol es szerintem ez nagyon jo. Milyen rossz lehet annak, aki csak par hetig lehet a gyerekevel otthon (meg szoptatni sem tudja, pedig mennyien szeretnenek). Itt a nok vagy otthon maradnak sok evig, de semmi penzt nem kapnak vagy egybol vissza mennek dolgozni...egyik sem a legidealisabb, a ketto kozott lenne az igazi.
Szerintem még nagyon fiatal vagy, és annyit tudsz, hogynem tetszik a szüleid mintája. Ez jó. De lehet ám, hogy ha gyerekeid lesznek, akkor meg ki sem akarsz majd lépni mellőlük..ki tudja...
Arra vigyázz, ne olyan férfit válassz, mint apukád!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!