Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni egy ilyen...

Mit lehet tenni egy ilyen idegbeteg apával?

Figyelt kérdés

Elég hosszú lesz szerintem amit most lefogok írni, de örülnék ha elolvasnátok, mert egyszerüen már annyira idegesít a dolog és nem tudok mit kezdeni vele..

Szóval.. hol is kezdjem... Apám egy olyan ember, akinek mindig csak igaza lehet és mástól nem fogad el tanácsokat semmiröl, mert ö mindig jobban tudja.

Most leszek július elején 17 éves és egyáltalán szóba se állok apámmal.

Amikor kicsi voltam még "jóban" voltam vele, mert nem gondolkodtam túl komolyan még és nem láttam át, hogy milyen ember is ö. Viszont ennek ellenére is folyamatosan piszkálódott már akkor is. Mindenbe beleszólt egyszerüen, akármit is csináltam én vagy hugom, neki semmi se volt jó, valami mindig zavarta. Például régen néha úgy ültünk a konyhában az asztalnál, hogy a lábunk az asztalnak volt "támasztva" (persze ezt nem étkezéskor) és apám minden egyes alkalommal ránkszólt, hogy ne ruhdossuk az asztalt már, miközben csak ott volt a lábunk, de meg se mozdítottuk..

Ezek voltak úgy 6-7 éve, de azóta se változott sokat a helyzet, csak még több hihetetlen dolgot kezdett el müvelni.

Anyukámmal rengetegszer vitatkoznak és a viták mindig éretlmetlen dolgokból indulnak ki. Például anyukám föz és apám odamegy szólni, hogy nincs elég nagy lángon a gáz és hogy tegye feljebb. Anyám megmondja, hogy jó az így, de apám fél órán át ott áll mellette és ismételgeti, hogy "de tedd feljebb, hidd el jó lesz!".. Aztán mikor ideges lesz akkor már kiabálni is kezd..

Én már nem beszélek vele jópár éve, így felettem már nincs hatalma, de hugomat folyton piszkálja mindenért. Amibe csak beletud kötni azzal meg is teszi.

De azért idönként nekem is csak úgy beszól.. Például a fürdöszobába mikor bemegyek mindig bezárom az ajtót és ez neki nem tetszik, mert hogy senki más nem szokta becsukni (nekik jó egymára nyitni úgytünik...) Ebböl az lett, hogy a kulcsot elvette és eldobta valahova. Azóta mikor becsukom akármelyik ajtót, sokszor beszól, hogy miért csapkodom az ajtót? Pedig csak normálisan becsuktam...

Nagymamám 93 éves és vele szokott apám beszélni délelöttönként.. sztoriznak meg minden, de nagyrészt apám panaszkodik mamámnak a család többi tagjára és hülyének meg baromnak nevez engem például..

Aztán este vacsorakor már az asztalnál úgy néz mamámra mintha meg akarná ölni és közben halkan ilyeneket mond, hogy "büdös vén disznó" és hasonlók...

Engem is sokszor illet ilyen szavakkal és azt hiszi, hogy én nem hallom... Anyukámra is mondta már, én szóltam is neki, de úgy csinált, mintha semmi se történt volna.

Anyukám folyton öt védi, sokszor megkérdezi, hogy miért nem beszélek vele meg hogy mi rosszat tett nekem.. De ha elmondom a bajom, akkor meg mintha meg se hallaná, pedig ö is tudja, hogy szinte idegbeteg ez az ember..

Apám maga is kérdezte már tölem, hogy mi bajom van vele, de én amikor csak elkezdem mondani a bajom, akkor mindig valami olyannal reagál már az elején, hogy "na majd mindjárt adok neked xy-t..."

Volt, hogy csak úgy bejött a szobámba és lepofozott, hogy miért nem beszélek vele. Máskor meg épp hogy anyukám közénk állt, mert megakart verni csak úgy.

Egyébként ez akkor volt mikor részeg volt, mert amúgy sokat iszik, de általában azért nem agresszív ilyenkor, csak folyton bealszik és mindenbe beleszól...

Valószínüleg elég zavaros az egész amit leírtam, de ma nem fogalmazok valami jól és csak kiakartam ezt adni magamból... Egyszerüen nem tudok mit lehetne kezdeni vele.. én már úgy vagyok vele, hogy ha megüt engem legközelebb vagy anyukámat (öt még nem ütötte szerencsére) akkor hívom a rendörséget...

Egy tanácstalan 17 éves lány.

2011. jún. 28. 14:16
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:

Ez aztán a nyári szünet!

Nem tudnál esetleg nyári munkát vállalni? Akkor nem kellene pl. buszjegyre anyukádtól kérni. Nem kellene otthon lenned. Nem mondhatnák rád, hogy csak csavarogsz egész nap, ha nem vagy otthon.

Hogy lehet, hogy nincs olyan osztálytársad, akihez elmehetnél, vagy akivel el tudnád tölteni a napod.

Tudnám ajánlani, hogy menj el a könyvtárba. Tanulhatsz is, olvasgathatsz is, biztos van internetezési lehetőség is kikapcsolódásként. Ott igazán nyugtod lesz!

Pécsen laksz, vagy csak a környékén?

Talán jobb volna, ha kollégiumban tudnál lenni év közben. De mindezt anyukáddal kellene megbeszélned.

Ha tegnap is ő ment be a szobádba, hogy beszéljen apukáddal, hogy hagyjon, akkor csak látja hogy mi van. Mondd el neki, hogy mennyire félsz tőle. (Esetlag útközben be a városba.) És hogy te erre szeretnél valami megoldást, mert nem akarod így tölteni a napjaidat.

Másrészről ne legyél olyan mint apukád, hogy mindeig csak neki lehet igaza. Végezz egy kis önelemzést is: nem viselkedsz esetleg te is kiállhatatnaul? Biztos apukádat is zavarja, ha nem beszlsz vele, ezért ajánlottam, hogy szólj hozzá semleges témákban, de zárd rövidre a dolgokat. Neked pedig nem muszály csak azért jópofizni is, mert ő ezt teszi.

Mindenképp írj, hogy hogy telt el végül a mai napod. De hosszú még ilyen szempontból a szünet. Sok napot kell még együtt töltenetek!!!

2011. jún. 30. 13:53
 32/39 anonim ***** válasza:

Ahogy elkezdtem olvasni a történetedet, az elején úgy tünt olyan a te apukád mint az enyém. Makacs, megsértődik ha valami nem úgy van ahogy ő akarja, és jelentéktelen dolkogból rendez jelenetet. De ahogy olvastam tovább, a szidást, verést, és ezeket, rájöttem hogy ez egy teljesen más helyzet. Itt már nem csak egy makacs és bunkó emberről van szó, aki bár szereti nagyon a családját, imád irányítani, hanem konkréta egy szőrnyű szülő.

Én úgy gondolom ennek a hátterében lelki okai vannak. Tudom hogy ez borzasztó nehéz, és nem tudom hogy lehetne apudat rávenni, de el kéne vinni orvoshoz, de leginkább pszichológushoz. Valószínűleg kisebb korában ő sem azt kapta az élettől amit megérdemelt, nem tudja mit jelent az hogy nagyon szeretik őt, ezért úgy van vele hogy teljesen normálisan nevel titeket. Úgy érezheti, hogy még minidg nem kapta meg az élettől azt amit megérdemel, pedig ez nincs így, csak ezt nem tudja észrevenni. Valószínűleg nem élvezi az életet, ami az ő gyerekkora miatt lehet, vagy egyszerűen rengeteget küzdött az életben, annyit, hogy nem tudja értékelni a dolgokat.

Mindenképpen az lenne a legjobb megoldás, ha egy ideig pszichológushoz járna, és orvosok is figyelnék az állapotát, de őszintén szólva fogalmam sincs hogy hogyan lehetne erre rávenni.

2011. júl. 2. 21:47
 33/39 A kérdező kommentje:
Ez az, hogy lehetetlen... Maximum csak felidegesítené már az is ha megemlítenénk..
2011. júl. 2. 22:12
 34/39 anonim válasza:
Mi történt a tegnapi napon?
2011. júl. 3. 10:58
 35/39 anonim ***** válasza:
Teljesen ugyanazt írtad le, ami az egyik barátnőmnél megy. Ugyanilyen az egész családja, csak ő 15 éves és nem húga, hanem 20 éves bátyja van. Ő sosem tud mást csinálni, kibírja...ilyenkor mindig engem hív és megnyugtatom meg megbeszéljük hogy mi van. Neked van valakid, akivel beszélhetsz, ha valami gáz van?
2011. júl. 3. 14:58
 36/39 anonim ***** válasza:

Nem tudom hogy állsz anyagilag... Ha semmi pénzed nincs, megpróbálnék munkát találni (sok diákszövetkezet létezik, nézz utána a interneten) és az abból szerzett pénzből eljárnék önvédelmi órákra (pl krav maga). Így okod is van rá, hogy ne kelljen otthon lenned, megismerhetsz új embereket, és ha az apád újra meg akarna ütni, tudnál védekezni, mert szerintem aki ilyen állat - már bocs - az előbb-utóbb újra meg fogja tenni.

Aztán ha betöltötted a 18-at, leérettségiztél, jelentkezz egy másik városba egyetemre - ha ilyen terveid vannak - és felejtsd el az otthoniakat. Mert ez így egyáltalán nem normális. Én ennyit tudnék tanácsolni... :S

20L

2011. júl. 3. 16:02
 37/39 A kérdező kommentje:

Nincs senki akivel megbeszélhetném ezeket a dolgokat... Nincsenek barátaim..

Pszichológushoz járok idönként, de vele is csak úgy általánosságban beszélgetek már.. régebben jártam komolyabban hozzá depresszió miatt, de azon már túl vagyok.. most csak azért járok, mert szeretek vele beszélgetni..

Utolsó: Nincs pénzem, de diákmunkára nem mehetek egy bizonyos okból.. hivatalosra legalábbis nem.. és feketén nehéz találni rendeset, de próbáltam már... :/

Amúgy nyugodtan mondhatsz bármit apámra, nem hat meg, mert eldöntöttem, hogy ezentúl levegönek nézem.

Ma is hozta a formáját, kivitte a papagájainkat az udvarra a ketrecben és nem csukta be az ajtaját... Mindkettö elrepült és csak az egyiket tudta megfogni a szomszéd, a másik elveszett...

Csak apám volt kint az udvaron mikor ez történt, de rám akarta fogni, hogy én nyitottam ki a kalitkát... Röhejes.

2011. júl. 3. 18:17
 38/39 anonim ***** válasza:
Nekem írhatsz bármikor, ha beszélgetni akarsz. Figyeltem az eseményeket, a 3. oldalon írtam neked többször is. Ha esetleg Pesten laksz, beszélgethetünk is néha.
2011. júl. 3. 18:26
 39/39 A kérdező kommentje:

Pécs közelben lakom.

Amúgy volt aki írt nekem emailt, nem tudom te vagy-e, de öt felvettem msn-re.

2011. júl. 3. 23:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!