Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Párom fiának hogy segíthetnék?...

Párom fiának hogy segíthetnék? Pszichiátriai eset, de a türelmem elfogyott.

Figyelt kérdés
Férjemnek van egy gyereke az előző kapcsolatából, kezdettől nagyon furcsa kissrác volt, én akkor ismertem meg, mikor oviból elbalagott. Ennek már jó ideje de kamaszkorában mégtöbb furcsa dolgot produkált, 14 évesen egy heves vita után bevett egy csomag nyugtatót (szerencsére enyhébbet, így gyomormosással megúszta), de a pszichiátrián kötött ki, ahol is a doktornő mondta, hogy hebefrén. Azt mondta, terápiával és antipszichotikummal lehet stabilizálni az állapotát, de teljes javulást nem fogunk elérni. Hát a stabilizálás nem sikerült, most én vagyok vele itthon úgy fél éve, és egyszerűen nincs türelmem hozzá. Egyszer megütöttem, és azóta borzasztóan érzem magam. Van, hogy egész nap üvölt, megállás nélkül, a szép szó nem használ.. Elhiszem, hogy rossz neki, hogy képtelen felfogni a normális valóságot, és téveszmékbe menekül, de ezt nekem, mint a jelenlegi gondozója oltári nagy türelemmel kéne tudnom kezelni, és nem megy! A legújabb téveszméjében ő halott, és be is akarta bizonyítani, hogy levágja valamelyik testrészét, nem fog érezni semmit, ugyanúgy tévézünk tovább. Nem tudom kezelni.. A doktornő mondta, hogy valamilyen szintig bele kell menni a "játszmáiba", hogy a bizalom megmaradjon, és elfogadja a segítséget, ne féljen tőlünk. De már vagy két hete azt hallgatom, hogy ő halott, érzi a saját bomló húsának a szagát.. Megjegyzem, a tisztálkodásra rávenni szinte lehetetlen, úgyhogy ezt ennek lehet betudni. Kérlek, öntsetek belém lelket, olyan jól esett kiírni magamból. Vagy ha valaki gondozza valamelyik családtagját, stb., szívesen felvenném vele a kapcsolatot, hogy tartsuk egymásban a lelket. Köszönöm!
2011. jún. 27. 13:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Én dolgoztam skizofrénekkel és hebefrénekkel egyaránt. Nagyon megterhelő lelkileg. Én is azt tudom mondani, hogy keressetek egy másik pszichiátert, mert valószínű a gyógyszerezés nem megfelelő az ő állapotának. Helyesen beállított gyógyszerekkel a hebefrénia kezelhető marad, nem mondom, hogy álomszerű élete lesz, de amit itt leírtál nem normális. És azt írta az egyik válaszadó, hogy menj bele a játékába, csinálj neki koporsós ágyat...könyörgöm, csak azt ne. El kell fogadni, hogy számára az a valóság, és ne próbáld meggyőzni az ellenkezőjéről, de ennyi. Nem kell túlspirázni a dolgokat. És javasolnám, hogy nézzétek meg a környéketeken van- e közösségi gondozás, ha gondolod írj privátot és segítek. KITARTÁS!
2011. jún. 27. 13:47
 12/20 A kérdező kommentje:
Az egyik bökkenő azzal, hogy nincs itthon, hogy az osztályon önszántából ritkán veszi be a gyógyszereket, tőlem elfogadja. Ha meg nem veszi be, szenved, hogy "erőszakkal" kapja meg. A másik bökkenő, hogy a legutóbbi alkalommal azt hitte, hogy mérgezett ételt akarnak neki adni, fogyott is sokat, mert nem evett. A harmadik pedig az, hogy minden szociális kapcsolata leépülne, ha nem lenne velem. Bent nem nagyon kommunikál, vagy ha mégis, azt lehetetlen követnie olyan valakinek, aki nem szokta meg, nem akarom, hogy gúnyolódjanak rajta, és hogy magára hagyják. Az orvosok rengeteget segítenek, a doktornő is volt, hogy ünnepnapon jött, mikor pszichotikus állapotba került.
2011. jún. 27. 13:50
 13/20 anonim ***** válasza:

13:33 vagyok. Nem akarlak elkeseríteni, de valószínűleg azért nem fogsz sorstársaktól választ kapni, mert ilyen betegeket kórházban kezelnek.

Értem, és minden tiszteletem a Tiéd, hogy ennyire szereted a gyereket, de az ő érdeke, hogy kórházban kezeljék. Tudtommal vannak még zárt osztályok. Gyógyszerekre, rendszeres terápiára van szüksége, amiket bármennyire szereted is, Te nem tudsz megadni neki. Filmeken láttam, hogy relatíve jobb állapotukban lehetnek otthon is, de jobbára az ágyhoz szíjazva. Tudom, hogy ezt a látványt se Te, se az apja nem bírná, de mennyivel lesz jobb megtalálni valamelyik testrészét a lakás valamely részében? Ha öngyilkos lenne, egy dolog, de csonkoltan élni??? Bár szegény úgysem fogná fel... Amúgy mi az, hogy nem diagnosztizálták skizofréniával, csak gyanítják??? A hebefrénia a skizofrénia egyik típusa. "A skizofréniának ez a fajtája általában serdülőkorban kezdődik." - Wikipedia Ergo ha most nem kezeltetitek, később sokkal súlyosabb lesz, akár már kezelhetetlen. Önveszélyes, ne várjátok meg, míg kárt tesz magában! A szép az egészben, hogy ha a "doktornő" ennyire jól felismerte a betegséget, nyilván nem a háziorvos volt az. Ez esetben viszont nem értem, hogy azt hogyhogy nem veszi észre, hogy ez a gyerek baromi súlyos állapotban van???

Magadat ne okold, hogy nem bírod már tovább! Egy sima depresszióst se bír elviselni a környezete. Én idegösszeomlást kaptam, depressziós maradtam utána, és öngyilkos akartam lenni (igaz, csak közöltem eme szándékomat, de nem segélykérés céljából, és csak azért nem tettem meg, mert nem sikerült beszereznem, amivel ki óhajtottam volna oltani életemet) - mindenki olyan gyorsan elfordult tőlem, mintha sose ismertük volna egymást. Neked együtt élni egy ennyire beteg emberrel, ráadásul egy gyerekkel, akinek bárhogyan szeretnél is, nem tudsz segíteni, tényleg idegőrlő lehet.

2011. jún. 27. 14:01
 14/20 A kérdező kommentje:
Úgy értettem, hogy az édesanyjánál gyanították, a fiúnál biztos a diagnózis. Igen, idegörlő, de a doktornő is látja, hogy míg itthon van, jobb az állapota. Befeküdni csak akkor szokott, mikor a gyógyszereken módosítani kell, de mondtam, ez is maximum 4 hét volt eddig. Gyakran mentünk be hozzá, de az sem volt elég. Amúgy a másik bökkenő, hogy az osztályon az ágyak szinte mindig tele vannak. Úgyhogy, ha akarnánk, sem lehetne bent 4 hétnél többet, mert hazaküldik. A fél éves bentfekvőről pedig mondtam, mi a véleményem... A másik oldala, hogy nem kevés pénz lenne. Már csak az utazás sem, mert messze lenne, így nagyon keveset láthatnánk. A hivatalos álláspont szerint saját és orvosi felelősségre tartózkodik itthon.
2011. jún. 27. 14:09
 15/20 anonim ***** válasza:
31%
Most még csak önveszélyes, majd később közveszélyes is lesz. Nem szívesen laknék egy ilyen kezeletlen őrült szomszédságában...
2011. jún. 27. 14:20
 16/20 anonim ***** válasza:
Ennyire zsúfoltak a kórházak? Nehéz elhinni, hogy ilyen állapotban hazaküldték.
2011. jún. 27. 14:21
 17/20 anonim ***** válasza:

A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 14:21

Hihető,amióta bezárták a pszihiátriai intézetet egyre több ilyen esetről lehet hallani,hogy az ilyen és még ennél súlyosabb betegeket is otthon kezelik.

A kérdezőnek én is csak kitartást tudok kívánni,és talán azt,hogy próbálj meg vele nyugodt maradni és következetes.

2011. jún. 29. 10:45
 18/20 anonim ***** válasza:

Betegség leírása:

A Cotard szindróma a testi önazonosság izolált zavara.

Betegség lefolyása:

A Cotard szindróma vagy nihilistic delusionalis szindróma lényege a beteg azon téveszméje, hogy barátai, családja, személyes tárgyai, önmaga vagy testének egyes részei, vagy akár az egész világ nem létezik. Leggyakoribb előfordulása amikor a beteg valamely testrészét idegenként éli meg vagy nem veszi tudomásul, esetleg tagadja, hogy az ő testéhez tartozna. Jellemző a testkép, a testi állapot megváltozását tematizáló téveszmék jelenléte. Ez a tünetegyüttes gyakran fordul elő pszichotikus szintű depresszióban, amikor a beteg valamely testrészét, többnyire végtagját nemlétezőnek tekinti. A testi állapot megváltozására vonatkozó téveszmék ölthetnek bizarr formát is, pl. belső szervei eltünnek, képtelen emészteni, teste különféleképpen deformálódott, sőt a teste nem is létezik, fizikailag is teljesen üresnek élik meg magukat. Egyes esetekben magukat halottnak gondolják, és még a bomló test szagát is vélik érezni. (Ez a téveseszme alváshiánnyal járó kórképekben, amphetamine vagy cocain okozta psychosisban gyakori). Előfordulhat a szindróma schizophréniában és más pszichózisokban (mániás-depresszív) is, gyakran kapcsolódik demenciához. A tünet gyakran csak néhány napig vagy pár hétig tart, hosszabb fennállása esetén általában demencia részeként jelenik meg. Testséma zavarok a szubdomináns parietalis lebeny károsodása esetén is előfordulhatnak, ezért ilyen esetben mindig ki kell zárni az esetleges organikus károsodásokat, továbbá a különféle szerek kiváltotta állapotokat is.

Öngyilkossági késztetések előfordulnak ezen betegeknél. Antipsychotikus vagy antidepressans kezelés hatásos lehet.

2011. jún. 29. 11:06
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem értek a mentálisan zavart emberekhez, így lehet hülyeséget mondok, de kisebb fájdalomingerrel nem lehet rádöbbenteni, hogy létezik és működik a teste?

Akár egy tűt a kezébe adni, hogy bökje az ujjába. Baja nem lesz tőle, de eléggé fáj.. hátha a fájdalominger visszazökkenti egy kicsit -ha lehetséges ilyen.

Nehogy egy nagykéssel próbálja ki magán teljesen pszichotikus állapotban, hogy le tudja-e vágni a lábát...

2011. jún. 29. 11:10
 20/20 anonim válasza:
32%
Paleolit táplálkozás, és sok terápia (mindenféle)!
2013. jan. 11. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!