Olyan hülyének érzem magam, mit csináljak?
Sziasztok!
Szóval elmondom miről van szó. Érettségi után nem tudtam mi érdekelne, hova akarok felvételizne, de szerettem a törit és a matekot, ezért gazdasági szakra mentem. Jól tanultam, így fel is vettek államire, és le is diplomáztam. Viszont a vége felé rájöttem, hogy engem igazából az informatika, a programozás érdekel. Így most kénytelen voltam megint leérettségizni (informatikából), és mehetek ősztől informatika szakra. Csak mivel ugye az már a második diplomám lesz, így mindenféleképpen fizetős lesz, méghozzá elég sok 250.000 ft/félév.
És most olyan hülyének érzem magam. Elpazaroltam az életemből 4 évet a gazdasági diplomáma, ráadásul most az informatika egy halom pénzembe fog kerülni, és így dolgoznom is kell suli mellett. Ráadásul mire elvégzem már 26-27 éves leszek, és milyen gáz, már 27 évesen keresni először magamnak munkahelyet. Akkor mikor házasodok, mikor lesznek gyerekeim stb.
Otthon, családban szerencsére nem piszkálnak emiatt, de én akkor is olyan hülyének érzem magam, és folyton azon gondolkodok, hogy mi lett volna, ha érettségi után egyből informatikára megyek. Akkor mostanra már lenne egy olyan diplomám ami érdekel, talán lenne valami jó munkám is, és teljesen máshogy alakulna az életem.
És tudom, hogy nem old meg semmit a múlton való merengés, de én még sem tudok szabadulni ettől a gondolattól. Ráadásul kétségeim is vannak, hogy hogyan tudom összeegyeztetni a munkát a tanulással, és hogy lesz-e elég pénzem a tandíjra. Arról meg már nem is beszélve, hogy albérletre meg aztán tuti nem lesz pénzem, szóval akkor 27 évesen még otthon fogok lakni. Hát, ez sem egy túl rózsás kilátás!
Ti mit javasoltok, hogy tudnám túltenni magam a történteken?
MEddig jártál sulibahogy ez neked pénz?
12 félévet támogat az állam.ezalatt több sulit is ellehet végezni, párhuzamosan is...
Köszönöm a válaszokat, nagyon jól estek egytől egyig!
(A második válasz különösen megérintett és elgondolkodtatott, a negyedik pedig nagyon praktikus volt.)
Így már nem is tűnik annyira kétségbeejtőnek a helyzet.
Igen 12 félévet támogat, de csak ha egy helyen, vagy többön, de párhuzamosan végzed. Ha egyszer valahol lediplomáztál, a többinek annyi.
Igazából még az zavar, hogy látom, hogy a szüleim milyen sokat dolgoznak a jó fizetésükért, hogy nekem és a testvéremnek mindent megadhassanak. És én még 3-4 évig csak viszem a pénzt, ahelyett, hogy hoznám haza.
Viszont nagy motivációt érzek, hogy tényleg rendesen kitanuljam azt a szakmát, és jó sok pénzt keressek, hogy ezt az eddigi gondoskodást meg tudjam hálálni, vissza tudjam fizetni!
Szóval azért nem vagyok annyira "depressziós", csak néha úgy előjönnek bennem ezek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!