Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Aggódom a nővéremért, a párja...

Aggódom a nővéremért, a párja az orránál fogva vezeti. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

21 éves lány vagyok. A nővérem 25 éves, és együtt él (1,5 éve) 34 éves párjával.Nemrég hallottam valakitől, hogy amig a testvérem dolgozik,a párja eljár szórakozni,és más nőkkel enyeleg.Legutóbb a volt barátnőjével látták ölelkezni egy diszkóban.Én eddig még nem szóltam semmit,mert a nővérem nagyon szerelmes,és nem akarok fájdalmat okozni.Sokszor veszekednek,napi szinten.Már kapott gyanús SMS-eket is,amit a testvérem is meglátott, és ezen is volt már vita.

A legrosszabb az egészben, hogy a fiú már fél éve nem dolgozik,és eljátékgépezi a nővérem nehezen megkeresett pénzét.Most már nálam is betelt a pohár.Nem tudom mit tegyek,hisz nem akarok áruló lenni,és nem is merném megmondani a nővérem szemébe, mivel valószínű úgyse hinne nekem, akármennyire is tudja,hogy valószínűleg megcsalja.Csukott szemmel megy utána, elnéz neki mindent.Sajnos már pofont is kapott tőle.

Arra gondoltam, hogy lefotózom a párját, míg más nőkkel enyeleg és elküldöm a nővéremnek, hogy végre kidobja. Ez elég gyerekes megoldás, de annyira "vak" szegény, hogy nem tudom mit tegyek. VAlakinek ötlete?

2009. márc. 19. 14:10
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
90%

Az a baj, hogy a nővérednek nincs önértékelése, és azt hiszi, a szerelem már csak ilyen, szenvedéssel jár.

Próbáld felhívni a testvéred figyelmét arra, hogy ő milyen értékes ember, és mennyire nem érdemli meg ezt a bánásmódot!

Ha a pasi még pofozkodik is, a NANE egyesülettől is kérhetsz segítséget:

[link]

Bár a NANE is csak azoknak tud segíteni, akik valóban ki akarnak lépni a bántalmazó kapcsolatból... Te annyit tehetsz, hogy elolvasgatod az ottani anyagokat, és megpróbálod felébreszteni a nővéredet!

2009. márc. 19. 14:20
 2/26 anonim ***** válasza:
90%

És igenis jó ötet szembesíteni dolgokkal, és határozottab fellépned, a szemébe mondanod az igazságot. Persze úgy, hogy közben érezze, azért teszed, mert jót akarsz neki, és támogatod.

A szüleiddel élsz? Próbáld megoldani, hogy pl. otthon vissza tudjátok fogadni!

2009. márc. 19. 14:22
 3/26 A kérdező kommentje:

Sajnos egyik szülőnk sem él. Albérletben élnek, de amikor összevesznek a fiú fogja magát és hazamegy a szüleihez, a nővérem ilyenkor az alkoholba menekül... Persze nem alkoholista, csak ilyenkor iszik, de mivel egyre gyakrabban vitáznak, egyre gyakrabban fogja a poharát is. Nagyon szép nő egyébként, akadna neki 100szor jobb partner is. De hát szerelmes a kis lüke.. :(((

Én is a párommal élek, de nálunk minden működik.

2009. márc. 19. 14:33
 4/26 anonim ***** válasza:
88%

Ajjaj, sajnos azt kell mondjam, komoly aggodalomra van ok, ha valaki a párja viselkedése miatt alkohol-, túlzott nyugtató- vagy esetleg drogfogyasztásba menekül. Ez a pasi semmibe veszi a nővéredet, kihasználja, és visszaél azzal a tudattal, hogy a nővéred szereti és úgysem hagyja el, akármit csinál...

Győzd meg a nővéredet, hogy ez nem igazi szerelem, ami nem előreviszi, felemeli, hanem hátráltatja. Lehet, nehéz dolgod lesz, vannak, akiket nehéz megmenteni. De ha Te szereted őt, akkor mutasd meg, hogy mellette állsz! Akár fogadjátok a pároddal magatokhoz, amíg nem talál magának albérletet! Dolgozik a nővéred, van rendszeres jövedelme? El tudná magát egyedül tartani? Van esetleg rokon, nagymama, nagybácsi, stb. aki segítene, akár beszélni vele, akár elszállásolni?

2009. márc. 19. 15:11
 5/26 A kérdező kommentje:

Szia!

Ksözönöm a válaszod Igen, dolgozik a nővérem, sőt mi több Ő fizeti egyedül az albérletet+ rezsit + mindent. A fiú csak "élősködik" rajta.

2009. márc. 19. 15:18
 6/26 anonim ***** válasza:
88%

Mi lenne, ha leültetnéd a gép elé és megmutatnád neki, amit kérdeztél és válaszul kaptál?

Láthatná, hogy őszintén aggódsz érte, és azt is, hogy nem csak te, hanem mások is hasonlóan rossznak, kilátástalannak tartják ezt a helyzetet.

2009. márc. 19. 15:28
 7/26 anonim ***** válasza:
0%

Szia! Honnan tudod, hogy a srác nem szereti a nővéredet? Amikor nem volt munkám, akkor a párom nálunk is egyedül fizette az albérletet + rezsit. Fordított esetben én is megtettem volna, mint ahogy régebben egy másik párkapcsolatomban meg is tettem. Normális párkapcsolatban úgy működik, hogy aki gáz helyzetbe kerül, azt kisegíti a párja, ezt nem élősködésnek hívják, hanem szeretetnek. (És a mai gazdasági helyzetben nem könnyű munkát találni, lehet, hogy a srác el van keseredve, és ezért is feszültebb.) Nem hiszem, ha a te párod elvesztené a munkáját, vagy megbetegedne és nem tudna dolgozni, kilöknéd az utcára. És ha átölelte a volt barátnőjét a srác, mi van? Én még puszit is adok a volt barátomnak... a múltam része, és nem haragban váltunk el.

Nem is értem, hogy gondolod, hogy beleszólsz a felnőtt nővéred életébe. (Te mit éreznél ellenkező esetben?) Az ő döntése, hogy ezzel a férfival van, tiszteletben kell tartanod. Ha a döntését nem tiszteled, őt sem tiszteled. Az ő párkapcsolata nem a te dolgod. Ha neki nem felelne meg ez a helyzet, kiszállna belőle. Más dolog az, hogy szerinted mi a jó neki, és más az, hogy neki mi felel meg. Állj mellette, ha a segítségedet kéri, de ne kezeld kisgyerekként, ne próbáld manipulálni, és ne oktasd ki. Csak téged fog meggyűlölni, mert a boldogsága útjába akarsz állni, és ítélkezel felette. Gondolj bele... te hogy reagálnál az ő helyében? Tudom, hogy a te párkapcsolatoddal minden rendben, de soha nem tudhatod mit hoz a holnap.

2009. márc. 19. 15:36
 8/26 anonim ***** válasza:
90%

15.3-os, szerinted ez a srác szereti a Kérdező nővérét? Nem olvastad, hogy a pénzét eljátékgépezi, megcsalja és még veri is? Elég furcsa szeretet ez, mit ne monjak, én leginkébb nem nevezem szeretetnek.

Más kisegíteni valakit, amikor nincs munkája, ás megint más élősködni rajta, azaz gépbe dobálni a pénzét.

És aki le akar ugrani a hídról, annak sem nézik a személyiségi jogait, hanem megmentik!

Egy szerető testvér igenis lépjen, és ne nézze ezt tétlenül! Évente rengeteg nő hal meg az ilyen "én nem avatkozok bele, nem az én dolgom" hozzáállás miatt!

2009. márc. 19. 15:40
 9/26 anonim ***** válasza:
29%

Kedves 15.40-es!

Az a baj ezzel a világgal, hogy mindenki mindenki felett ítélkezik, és mindenki meg akarja mondani a másiknak, mi a jó. Én azt írtam, hogy nem biztos, hogy a srác nem szereti. Ezzel nem azt állítottam, hogy szereti. Vannak párok, ahol a verekedés mindennapos, és mégis imádják egymást. Az, hogy neked nem jön ez be, az egy dolog, de lehet, hogy a posztíró nővérét nem zavarja. Nem tudhatod, nem ismered. Az is lehet, hogy társ- és szenvedésfüggő. Ekkor viszont segítségre szorul.

De az nem segítség, hogy a húga kioktatja, vagy lefotózza a srácot, amikor találkozik a volt barátnőjével. Ezzel pont azt éri el, amit nem akar, és csak még jobban a srác karjaiba taszítja, és saját magát gyűlölteti meg.

Nem helyezhetjük magunkat a többi ember felé, és nem ítélkezhetünk fölöttük. Beszélgetni azt szabad. Elmélyedni a témában (társfüggés, szenvedésfüggés, alkoholizmus) szabad, sőt ajánlhat neki egy jó pszichológust. Kérdezgetni szabad. Azt mondani neked: bármi van, csak szólj és segítek, szabad. De pisisként kezelni egy felnőtt embert? Megmondani neki, mi a jó? Szerintem ezzel 1. nem segít, mert ez csak ellenállást szül, 2. a saját kapcsolatát is elrontja a nővérével.

2009. márc. 19. 15:49
 10/26 anonim ***** válasza:
40%
Egyébként dolgoztam önkéntesként segélytelefonnál, és ott is mindig ezt mondtuk a betelefonáló hozzátartozóknak. Hogy ne ítélkezzen, és ne rendelje magát a másik fölé, mert azzal csak árt annak, akinek segíteni akar. Mélyedjen el a problémában, beszélgessen vele, tudjon meg minél többet, de ne ítélkezzen, és ne oktasson ki, és ne manipuláljon, mert azzal csak még mélyebbre löki hozzátartozóját. És az sem biztos, hogy tényleg annak is rossz a helyzet, aki benne van, tudod... objektív igazság nem létezik, csak egymással szemben álló érdekek és vélemények. (15.33-as voltam)
2009. márc. 19. 15:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!