Hány éves korban érdemes elkezdeni zongorázni? 14 évesen már késő? .
Általában 9-10 éves korhoz szokták kötni a zenetanulás kezdetét, mert addigra egy gyerek már teljes biztonsággal tud írni-olvasni (nem okoz neki gondot a kottaolvasás, a szolfézs), koncentrálni, és pl. ha valaki hegedül, addigra már rendesen meg tudja fogni a hangszerét (egy kisebb gyerek kéztartása azért nem jó, mert a kezének arányai még gyermekiek), stb.
Nem késő elkezdeni.
Igaz, sokkal előnyösebb, hogy ha valaki tehetséges, akkor fiatalabb korában derüljön ki róla, több ideje legyen kibontakozni.
Zenét tanulni egyébként bármikor érdemes, mert hasznos, jó, szórakoztató dolog!
De mindenképpen ajánlom, még hobbiszinten is, hogy iratkozz be zeneiskolába!
Ott megtanítják az alapokat, a helyes technikákat, így sokkal könnyebb lesz a folyamat, mintha hibásan sajátítanál el dolgokat, önmagadat "tanítva".
Egyébként egy elsős zongorista ezekből tanul:
Bartók: Mikrokozmosz
Zongoraiskola 1.
(Ezeket beszerezheted használtan is.)
Nos én zenés vagyok és tapasztalatból mondom, hogy zeneiskolába 9 éves kor felett nem vesznek fel. Magántanárt természetesen kereshetsz, aki tanít, de csoportba beiratkozni nem fogsz tudni. Én ugyan hegedűs vagyok, de nénikém zongoratanár, és magán úton 60perc/1500 ft az ára, szóval nem valami olcsó. Persze biztos találsz olcsóbban is, nem kérdés, főéleg ha pesti vagy.
De én mondom, hogy egy új hobbi valami fantasztikus lendületet ad a hétköznapok elviseléséhez, szóval kezd el, mert igenis lehet valaki prfoi is ha komolyan cisnálja.
Kedves "tegnap 20:42"-s. A Jozsefvarosi Zeneiskolaban kulon felnőtt tagozat van, én is 19 evesen iratkoztam be oda, és kerdezték, hoyg akarok-e a Zeneakademiara menni majd 1-2 ev utan. Zeneakademiara meg csak felnotteket vesznek fel...;)
Üdv. 35/L
én is ki szeretném próbálni de kétlem h túl sokra mennék vel csak hobbi:))
Szeretném lenyűgözni vele az ismerőseimet!!
Hajrá neked kezdj bele nyugottan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!