Nagy illetlenség keresztszülőséget visszautasítani?
Sajnos mostanában mint kitüntetést osztogatják a keresztszülőséget, pedig nem is arról szól, így a visszautasítást is zokon szokták venni!
Talán mondd azt, hogy nem érzed magad méltónak arra a nagy feladatra!
A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:12
A kérdésedre a válasz: természetesen lehet így is. :) Nálunk sok ilyen van a családban, hogy a keresztszülők a másik családjából valóak, vagy csak barátok.
Szóval a barátnőm nemrég született kislányáról van szó. Még nem kértek fel minket "hivatalosan", de a barátnőm mindig úgy beszél róla, hogy ha majd mi keresztszülők leszünk a párommal, meg ilyesmi, szóval folyamatosan utalgat rá.
A helyzet az, hogy ugyan mindketten meg vagyunk keresztelve a párommal, de egyikünk sem vallásos, nem vagyunk hívők, nem járunk templomba stb. Úgyhogy én nagyon hülyén érezném magam ott állva a templomban a pap előtt úgy, hogy egy csöppet sem hiszek abban, amiről beszél.
Sajnos ma már elvesztette régi jelentését a keresztszülőség, már nem számít, hogy nem adnánk át a keresztény életszemléletünket (mert nincs), nem érdekes az egész, csak legyen megkeresztelve, mert az a szokás, meg kell valaki, aki plusz hozzátartozóként abajgatja-ellátja a gyereket ajándékokkal.
Én azonban ezzel nem értek egyet, de tudom, hogy ezt a magyarázatot nem fogadná el a barátnőm. Igazából nem jelent anyagi terhet, hogy ajándékot vegyek neki, ilyesmi, de nem látom értelmét, hogy ezt keresztanyaként tegyem. Néha úgy érzem, hogy a barátnőm azt akarja kihasználni, hogy jó az anyagi helyzetem, mert mikor sétálunk a városban, sokszor megjegyzi pl. ékszerbolt kirakatában állva, hogy na, majd vehetsz ilyen fülbevalót a keresztlányodnak, meg ilyesmik.
Mit tegyek? Vállaljam el, hogy ne legyen sértődés? Tiszteletlenségnek érzem ezt a vallással szemben, akárcsak az ateisták templomi esküvőjét.
Utolsó előtti!
Nem muszáj a keresztszülőknek egy párnak lenniük! Az én kereszt szüleim édesapám öccse, és édesanyám húga. A kislányom keresztszülei az én keresztanyám, és az unokaöcsém (nem a keresztanyám gyermeke).
Régen a keresztszülőség arra volt jó, hogy ha valamilyen oknál fogva te és a párod elhaláloznátok, és a nagyszülők sem tudnák vállalni az unokákat, a keresztszülők vállalják a gyermeket. Ma már ennek nemigen van jelentősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!