Hogy van ez a gyerektartás dolog folyamata?
nem az összegre vagyok kiváncsi,hanem hogy működik,
mikor kell beadni a kérelmet vagy mit?Hova?
Mikortól számolják a gyerektartást?Úgyértem amint külön költözünk onnantól, vagy hogy?Azt hogy ellenőrzik?Csak mert mi nem vagyunk házasok,csak élettársak,de nem regisztrált élettársak.Mit kell csinálnom?(9hónapos a kisfiam)
ha elismerte a gyereket akkor kérhetesz gyerekelhelyezési pert,amikor elhelyezik a gyereket nálad és megállapítják a tartásdíjat.
ha nem is merte el,akkor először apaságit kell indítani.
Írnod kell egy beadványt, amelyben kéred a gyermek nálad való elhelyezését és gyermektartásdíj meghatározását.
Kell hozzá egy másolat a gyermek születési anyakönyvi kivonatáról, kell egy jövedelemigazolás 1 évre visszamenőleg.
Ha az apa neve nem szerepel az anyakönyvi kivonaton, akkor apasági keresetet is be kell nyújtani.
van apasági nyilatkozat.
-Külön kérnem kell hogy nálam helyezzék el a gyereket?
-És onnantól amikortól beadom a kérelmet,mikorra várható az elbirálása?Hetek-hónapok?
-Kell fizetnem azért hogy ezt elinditsam?
-Ez a visszamenőleg 6hónapra kifizetik a tartásdijat,ezt nem nagyon értem.Szóval ha esetleg nem fizetne mióta külön vagyunk,akkor fizetik visszamenőleg ameddig nem fizette,vagy hogy?
-Valahol hallottam hogy lehet választani hogy a fizetése 20%-át fizeti-e gyerektartásként,vagy fix összeget beszélünk meg.Igaz ez?
-Van valami követelménye annak hogy nálam maradhasson a gyerek?Mert ez az ő lakása,nekem munkám sincs,előtte volt,de nem sok.Elvehetik tőlem?
-neki kell 1évre visszamenőleg jövedelem igazolás?
-Külön kérnem kell hogy nálam helyezzék el a gyereket?
Igen, írnod kell egy beadványt, amiben leírod, hogy a gyermeket nálad helyezze el a bíróság. Ha gondolod írj privit és segítek megírni.
-És onnantól amikortól beadom a kérelmet,mikorra várható az elbirálása?Hetek-hónapok?
Amint a pernek vége van, ez lehet néhány hónap, attól függ mennyi ügyük van.
-Kell fizetnem azért hogy ezt elinditsam?
Illetékmentes, a pervesztes fizeti a perköltséget, ez kb 30e.
-Ez a visszamenőleg 6hónapra kifizetik a tartásdijat,ezt nem nagyon értem.Szóval ha esetleg nem fizetne mióta külön vagyunk,akkor fizetik visszamenőleg ameddig nem fizette,vagy hogy?
Ha beadod a kérelmet mondjuk holnap, beleírod hogy kéred, hogy a kérelem beadásától számított 6 hónapra visszamenőleg ítéljék meg a tartásdíjat. Amikor megszületik az ítélet, abban benne lesz, hogy az addig eltelt időre -a kérelem beadásától, + 6 hónap vissza- járó tartásdíjat a tartásra kötelezett fizesse meg.
-Valahol hallottam hogy lehet választani hogy a fizetése 20%-át fizeti-e gyerektartásként,vagy fix összeget beszélünk meg.Igaz ez?
Úgy szokás, hogy a mindenkori jövedelmének 20%-át -ha csak 1 gyereke van a kötelezettnek-, de minimum X forintot.
-Van valami követelménye annak hogy nálam maradhasson a gyerek?Mert ez az ő lakása,nekem munkám sincs,előtte volt,de nem sok.Elvehetik tőlem?
Nem, egy ilyen korú gyermeket csak akkor vesznek el az anyjától, ha veszélyezteti. Van GYED,GYES, családipótlék, az megfelelő jövedelem.
-neki kell 1évre visszamenőleg jövedelem igazolás?
Neki is kell, a bíróság amikor megvan a tárgyalás időpontja, kiküldi neki az idézést hogy mikor kell menni és mit kell vinnie.
köszönöm hogy igy leirtad.
-Ha hónapokba is beletelik még eldől hogy lesz,addig hogy van a láthatás dolog?Ahogy én szeretném?
-a pervesztes fizeti a perköltséget,ami 30e ft.Ebbe hogy lehet vki pervesztes?Pl ha azt szeretném hogy nálam maradjon a gyerek,és mégse úgy itélik meg,akkor nekem kell a 30e ft-ot fizetni?Vagy hogy,ezt se nagyon értem.
Irok majd privit szerintem,köszönöm,csak majd valamelyik nap,mert most minden összejött,nem tudok gondolkozni se....köszönöm!
-Ha hónapokba is beletelik még eldől hogy lesz,addig hogy van a láthatás dolog?Ahogy én szeretném?
Addig közös felügyeleti joga van mindkét szülőnek, mindkettejüknek ugyanannyi joga van a gyermekhez. Az apa annyi időt tölt a gyerekkel, amennyit akar.
-a pervesztes fizeti a perköltséget,ami 30e ft.Ebbe hogy lehet vki pervesztes?Pl ha azt szeretném hogy nálam maradjon a gyerek,és mégse úgy itélik meg,akkor nekem kell a 30e ft-ot fizetni?Vagy hogy,ezt se nagyon értem.
A nyertesnél lesz elhelyezve a gyermek, így a pervesztes a másik fél lesz. Igen, ha mégsem nálad helyeznék el, akkor te lennél a pervesztes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!