Jogom van a lakás feléhez? Kötelezhető anyukám arra, hogy eladjuk a lakást?
Apukám meghalt és megörököltem a szüleim lakásának a felét. Valamint egy vikendházat kerttel. Nyáron lesz az esküvőm, szeretném a vikendházat eladni, de lehet, hogy nem elég arra, hogy egy lakást vegyünk a párommal. Anyukám szeretne a lakásban maradni, ahol apukámmal élt, 50 éve ott lakik. Kötelezhető-e arra, hogy eladjuk a lakást és összedobjuk a pénzeket és vegyünk 2 db kisebb lakást Anyukámnak és nekünk külön-külön?
Mi ilyenkor a teendő?
Én csak annyit akartam irni, hogy "szemét dög...", de látom, sokkal intellektuálisabban is meg lehet ezt fogalmazni.
Köszönöm az előttem levőknek!
Ha nincs haszonélvezet, akkor a bíróság megszűntethetné a közös tulajdont, de nem tenné. Mert anyukád vagy pénzzel, vagy azzal, hogy megszült téged, felnevelt, tisztán tartotta a lakást és nem hagyott éhen halni, hozzájárult a lakáshoz. Te ellenben semmivel és a bírók szemében is egy hálátlan gyerek lennél jó eséllyel.
Szóval valószínűleg nem.
Elhiszem, hogy egyszerűbb, meg jobb lenne. Én is örülnék, ha nem hitelekből kéne lakást, kocsit és ilyesmit venni, de egyelőre még az önerőre összehozni is nevetséges álom. Szóval ahogy már írták, ez is valami.
Ilyenkor az a teendő, hogy megbeszéled anyukáddal, esetleg elteszed láb alól, bár kissé radikális, és nem igazán élvezhetnéd ki utána a lakás nyújtotta előnyöket, bár a tető biztosítva lenne a fejed fölé.
A lakás feléhet jogod van, mármint arra, hogy használd lakásként, ha nincs anyukßadnak haszonélvezeti joga, mert akkor csak az ö beleegyezése esetén lakhatsz ott.
Eladatni viszont nincs jogod, és még a saját részedet sem tudod eladni, hacsak 1. nem választható szét két külön lakássá a ház, 2. Anyukádnak nincs hasonélvezeti joga.
Húú! Szegény anyukát sajnálom, hogy ilyen szívtelen gyereke van...
A lelki részére nem gondolsz, csak arra, hogy neked meglegyen a pénzed?! Azért a k.rva pénzért kihúznád a saját édesanyád alól a házat, azzal nem törődve, hogy Ő kötődik hozzá?!!!
Egy számító kis ribi vagy!!!!!
Remélem az új párod, majd kiba*sz az ebül szerzett lakásodból!!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!