Épitkezzünk vagy házat vegyünk?
A párommal 100km-re lakunk egymástol és össze szeretnénk költözni. Nagy a dilemma hogy vásároljunk vagy épitsünk. Megpróbálom röviden vázolni az érveket, ellenérveket.
Párom az épités mellett van, mert: 1. megvan a telek, érvényes épitési engedélyünk is van már,2. a falu legszebb részén van, 3. olyan amilyet mi elterveztünk,4. a használt házra sokat kell költeni
Én a vásárlás mellett vagyok..mondjuk igazság szerint épitkeznék, de félek, hogy nem lesz elég a pénzünk, 2.legalább fél év mire elkészül, a megvett házba viszont szinte azonnal költözhetnénk (ha épitkezünk, addig is hozzá tudnánk költözni.) Nincs sok ellenérvem, csak az, hogy mi van ha nem lesz elég a pénzünk.. akkor lesz egy félkész házunk, fizetjük a hitelt, mégsincs tetö a fejünk felett. Van önerönk, viszont hitelre is szükségünk van. Több hitelt nem tudunk bevállalni a törlesztörészlet miatt. Szocpolt is igényelünk. A költségvetést 13 mill.ra hozták ki, de szerintem drágább lesz. A párom nagyon optimista. Azt mondja a haverok segitenek, igy egy csomo munkadijat megspórolunk, és lakhatási engedélyt már egy szobára is adnak, annyit meg csak meg tudunk csinálni.
Nagyon bizonytalan vagyok és sürgösen kéne döntenünk..Aki jártas már a témában segitsen!
nem tudom merre laktok, de nálunk (é-ny-magyarország) nem lehet felhúzni egy házat 13 millióból. de még használtat se nagyon lehet venni ennyiért.
ha eladjátok a telket, az tovább növeli az önerőt, igy kevesebb hitelből vehetnétek egy használt házat, másrészről félszocpolt erre is fel lehet venni meglévő gyerekekkel, vagy a fiatalok otthonteremtési támogatását. ma
Rengeteg eladó ház van. Ezek között sok olyan, amelyet olyan olcsón adnak, hogy abból csak az épitő anyag jönne ki.
Az biztos, hogy a használt házon valamit csinálni kell, mert nem a Ti igényeteknek megfelelően épült, vagy valami felújítás kell, de akkor is olcsóbb.
A lényeg szakemberrel kell megnézetni A-Z-ig!
Sok faluban sok üres lakás van, de É-M.-on a városokban is.
Én tudok egyet ami 100nm, és csak 9,9 MFt.
Osszvissz 13 milliot lenne hitellel mindennel egyutt? Hat akkor mindenkepp vegyetek, multkor valaki itt irta, hogy 20 milliobol epitett hazat, de a pucolasra mar nem telt.
En a mai vilagban, amikor mindennap dragabbak a dolgok nem mernek belevagni az epitkezesbe csak hitelbol, szocpolbol...stb. Ha milliomosok lennetek, akkor persze epitkezes mindenkepp, de hat nem vagytok azok.
Szoval jobb felni, mint megijedni. En hasznaltat vennek, most olcsobban meglehet venni, sokan pl. valnak is, ok is olcsobban eladjak. Nezzel a neten elado hazakat.
Azert 1 szobaba bekoltozni, es varni, hogy mikor lesz tobb penzetek, hat en nem tennem.
Fugg attol is, hol van a telek, hol szeretnetek lakni? Oriasi arkulonbsegek vannak az orszagon belul is.
Mi építkeztünk és tönkre is ment benne a házaságunk (na jó nem ebben de ez kihozott hamar ollyan problémákat amiket nem tudtunk nem akartunk megoldani) mire késsz lett a ház eláltunk. Ami nagy baj hogy szocpolt megelölegezöt kértünk és a 2 milla szocpolt kaptunk arra 600 Ezer plusszt kellett rákölteni hogy vissza fizesük (bankikamat plussz jegybanki kamat). Aztán a házat felépítettük 30 milliobol és eladtuk 25-ért két évig vártunk a vevöre. Senkit nem érdekelt hogy a legjobb anyagokbol építettükm meg szakemberek végezték a munkát. Nagy bukás egy házépítés. Ja és 25 millióra voltunk kalkulálva és mindenen spóroltunk mert nekünk is volt a családban szakemberek is. Szóval az a 13 millió minimum 15 ha nem 17 . Nyugottan 2-4 milliót számoljatok rá, mert mikor elkezdenek ásni akkor derül ki hogy pl 3 méter hosszan olyan puha a talaj hogy nagyon mélyre kell ásni vagy 20 év múlva megrogyhat a ház.na most a betont ilyenkor csak nyeli föld. Aztán most kb árakkal számoltok de mikor oda kerültök hogy kémény upot kell venni és iszonyu pénz akkor jöttök rá hogy tégla meg malteren kivül kell sok apró dolog ami több millióra rug.
èn csak is vennék, építkezni akkor érdmes ha a kereten túl van még egy 5 milla a zsebben.
FONTOS, hogy az építkezéshez két dologból kell nagyon sok: a PÉNZ-ből, és a TÜRELEMBŐL, más szóval IDEGRENDSZER-ből, jó erős!!!
A haver munka az egyik legdrágább dolog!
Legalább fél év mire elkészül??? :D Mi 8 éve építkezünk (mindig ahogy volt pénzünk, úgy építettük), mostanában vagyunk kész, 2 évig betonon laktunk és rezsón főztem. Muszáj neked is lejjebb adnod, mert rémes az építkezés. Igen, kell idegrendszer és türelem, valaki korábban ezt írta, ezekből rengeteg, és a kapcsolat is megsínyli sok esetben. Szerencsére mi megúsztuk ezt. Ha 13 millára számoltátok ki, még 3 milliót legalább számoljatok hozzá, ennyivel több lesz. Mindenki túl optimistán számol. Ezen kívül nagyon sokat számít a baráti segítség, de tudnod kell hogy pár hónapja csak a közvetlen családtag segíthet ha jól tudom, bárki másnak aznapra munkaszerződés kell, stb., ha véletlen lebuktok egy ellenörzésen, akkor figyelmeztetnek, a következő alkalommal büntetés.
Mi úgy kaptuk meg a lakhatásit tavaly februárban, hogy tavaly októberre be kellett vakolnunk a házat, és a padlásra vezető lépcsőhöz korlátot kellett készíteni, ja és a hátsó teraszra is kellett a korlát. Jöttek ellenőrizni is, bár állítólag valakihez mennek, valakihez nem.
Ha még egyszer kezdhetném, akkor is építkeznénk, mert nem volt kérdés a pénz, mivel volt 1 millánk. Hitelt nem akartunk felvenni, és így nem volt pénzünk kész házra. Maradt a gyűjtögetés, de most örülök neki, mert semmi hitelünk nincs. Bocs, 1200 ft havonta a csatornabekötésre, ezt fizetjük még 2012-ig, na de ez nem pénz. Ha nekem most annyi gondom lenne mint a szerencsétlen eladósodott lakáshiteleseknek, szerintem már idegroncs lennék. ili
Most kepzeld el, hogy elkezdtek epitkezni, es barmi kozbejon, kenytelenek lesztek eladni a negyedeig, felig kesz hazat. Te is tudod, hogy nemhogy egy fel haz, de megcsak a telek sem kell meg a kutyanak se!!!
Szoval ha meg pl. Gyorben, vagy Budapesten epitkeznetek, az jobban eladhato lenne.
De te irod, hogy meg a kutyanak se kell!!
Ne epitkezzetek!
Én is a vásárlás mellett voksolnék. Azt a házat még mindig lehet átépíteni, újítgatni, hozzátenni lakrészt vagy bármit. De egy teljesen újba belekezdeni az nagyon necces. A havermeló meg még neccesebb, mi kétszer jártunk úgy, hogy ismerőssel és soha többet. Sógor szintén szokott maszekolni, és az ismerősnek való dolgozással szívott mindig a legnagyobbat. (bár az ugye fordított eset, de nagyjából hasonlóan megy a dolog)
Ráadásul nagyon sok kapcsolat bomlott már fel az építkezéssel járó hercehurca miatt.
Én max csak akkor vágnék bele, ha legalább duplaannyi pénzem lenne, mint amennyivel számoltunk, akkor nem lenne idegeskedés folyton a pénz miatt, mert ez így nagyon karcsú lesz, még teljesen laikusként is számolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!