Mi történhetett, hogy ellenőrzés alá került az özvegyi ellátás? :S
csak akk lehet eladni lakást ha mindegyik tulajdonos elakarja adni. arra meg nemkényszeríthet h adjátok el a házat. nagyjából a hajára kenheti a ház 50%-át apud nővére.
özvegyi ellátásról meg fogalmam sincs.
Az özvegyi ellátásnak nincs köze az öröklési szerződéshez.
Az öröklési szerződés nem tudom jogilag milyen irat, azt nem kell leadni a földhivatalba, mert az a papír a hagyatéki tárgyaláson kell, amit a közjegyző folytat le, csak ő teheti hitelessé/érvényessé azt a bizonyos papírt, ennek alapján jegyezhetik be a földhivatalban az új (rész)tulajdonost.
Apád nővére nem elveszi tőletek a ház felét, hanem apád végakarat szerint őt jelölte meg törvényes örökösnek, tehát őt illeti.
Részedről a jogi fogalmakkal és a fogalmazással van baj, így nem egészen tiszta a történet...
Hát én körbenéznéka hivatalokban a helyetekben, hogy nincs e valamiylen ügy folyamatban anyukád ellen.
Közjegyző, rendőrség, apeh, van mit végigjárni, de elsőnek oda kellene bemenni ahonnan a levelet kaptátok, hogy mégis ez minek a folyománya.
Az özvegyi ellátás folyósítás megözvegyülés után kapható.
A nyugdíjfolyósító megkapta hivatalos úton édesapád haláláról a hivatalos értesítést és megkezdte az özvegyi nyugellátáshoz szükséges adatok beszerzését az özvegyi nyugdíj megállapításához.
Erről kaptatok értesítést, ennek semmi köze sem a nővéredhez, sem más egyéb örökségi eljáráshoz.
Ez kizárólag édesapád/édesanyádhoz kapcsolódó ügy.
1. apád a testvérésére akarta hagyni a ház felét, írt erről egy végrendeletet/öröklési szerződést. Ezt majd a hagyatéki tárgyaláson fogja bemutatni a nővére és meg fogja kapni a ház felét, hiszen apár így akarta.
meg lehet támadni a szerződést, de szerintem nincssok esélyed, gondolom apád is örökölte a házat,azért adja a felét a nővérének.
2. az özvegyi nyugdíjat mindenkinél "ellenőrzik" hiszen meg kellállapítani az özvegyi nyugdíj összegét,amit majd anyukád kap. ez nem a nővérmiatt van, ez a normális folyamat.
Özvegyi nyugdíjból nincs előleg...vagy jár, vagy nem.
Az ellenőrzés szóra nekem csak az ellenőrzési vizsgálat ugrik be, több okból szoktak ilyet kérni.
Kérdező:pontosítanád, hogy mi is állt abban a levélben?
Csak a baj az, hogy apu súlyos beteg volt.. és szerintünk úgy iratták vele alá az öröklési papírt.. Mert a nővére utál minket, és azon van hogy mindent elvegyen tőlünk.. a sztori az hogy aput oda vették magukhoz, és a nyugdíját ők kapták..
Tisztába vagyok a fogalmakkal, csak anyu kétségbe van esve..hogy mindent el akarnak venni tőlünk.. és még nem említettem, hogy a házon 4 millió jelzáloghitel is van..
bonyolult ügy..
Anyu ügyvédje azt mondta nekünk, hogy az öröklési szerződés is megtámadható.. hát majd kiderül..
Öröklési papír.. Az most végrendelet vagy sem?
Ha bizonyítani tudod, hogy édesapád nem volt beszámítható amikor az "öröklési papírt" aláíratták vele, ebben az esetben támadható meg a benne foglaltak. Tudod bizonyítani?
Az, hogy utolsó idejében a nővérénél volt, és oda küldték a nyugdíját (természetesen) és ők ápolták nem oszt nem szoroz..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!