Hány éves korig jár családi pótlék?
:( ez tuti?
nekem tegnap többen is azt mondták, hogy 23 éves korig adják
de azért köszi
Én 21-ig kaptam, szeptemberben töltöttem.
21/L
ja..bocs..
Meddig folyósítják saját jogon az iskoláztatási támogatást?
A tankötelezettség megszűnésétől annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998 . évi XXVI . törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti.
.
Mikor szünetel a családi pótlék folyósítás?
Amennyiben a 18. életévét betöltött gyermeknek rendszeres jövedelme van, a családi pótlék folyósítását a 4. hónaptól szüneteltetni kell addig, amíg rendszeres jövedelme van. Másik gyermekre tekintettel folyósított ellátás számítását nem befolyásolja a szüneteltetés.
Ha felsőoktatás keretén belül végzed az OKJs képzést (hallgatói jogviszony), akkor nem jár családi pótlék. Ha közoktatásban (tanulói jogviszony), akkor annak a tanévnek a végéig, amelyikben betöltöd a 20at (régebben 23ig járt, amikor a gyest lecsökkentették 2 évre, akkor vitték le ezt a korhatárt is, de a gyes visszaállításakor ezt nem emelték vissza).
Családi pótlék (CSP)
2010. augusztus 1-jétől a családi pótléknak 2 típusa van: a nevelési ellátás és az iskoláztatási támogatás. A nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-éig jár, ezt követően (november 1-jétől) a jogosult iskoláztatási támogatásban részesül a tankötelezettség teljes időtartamára (a gyermek 18. életévének betöltéséig). Ha a gyermek a tankötelezettség megszűnését követően közoktatási intézményben folytat tanulmányokat, a támogatás annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a 20. életévét betölti. A családi pótlék összege független attól, hogy azt nevelési ellátásként vagy iskoláztatási támogatásként állapítják meg. A családi pótlék összege nem változott.
Jelenleg hatályos Törvény:
A törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével módosul a családi pótlék folyósításának időtartama: a közoktatási intézményben tanuló gyermek után az eddigi 23. életév helyett 20 éves korig, illetve annak a tanévnek a végéig jár a juttatás, amelynek időtartama alatt a 20. életévét betölti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!