Hogy reagálnátok a helyemben? Egy szülőnek nem a gyereke kell, hogy a legfontosabb legyen?
Már eléggé kivagyok. Kb 1 éve megy ez. Az egyik falubeli öreg nőnek a férje beteg, kórházban van. A nőnek van saját gyereke, családja. Mégis mindig anyámékkal cipelteti magát fel, a megyeszékhelyen lévő kórházba. Hozzáteszem, jó egészségi állapotban van, nem lenne kötelező neki a kocsi. Az út után persze mindig nyomja anyámék zsebébe az 5 ezrest. De ezt már heti 2-3x eljátsszák mindig, szóval rendszeresek a lent kifejtett dolgok.
Nos, én oda járok iskolába, abba a városba, ahova viszik a nőt. Nem egyszer megesett már, hogy azért nem hoztak haza, ha kocsival ott jártak (amúgy is jártak fel, az öreglánytól függetlenül), csak mert ők épp az idegent cipelik. Ezért én, a saját gyerekük vonatoztam és gyalogoltam. A válasz a szemrehányásra csak annyi volt, hogy "mert ő ad pénzt, te meg nem". Szerintetek normális ez? Épp most veszekedtünk emiatt, holnap is vagy a barátom vagy a húgom nem fér el a kocsiban, a nő miatt. Vásárolni akarunk menni tesómmal és a barátommal, most vannak nagy akciók, sokat spórolnék a pénzemből (ami nem az övék). Erre anyám a képembe vágja, hogy ha az öreglányt nem kéne vinni, nem is mennének, ők azért nem fognak felvinni, hogy vásárolgassunk tesómmal. Szóval alkalmazkodjuk, ahogy tudunk ehhez a helyzethez. Nem egyszer azért esőben bicikliztem, mert elvitték a kocsit, mert őt cipelték megint. Viccesen megjegyeztem, kiteszek a TAXI feliratot a kocsi tetejére, de nem veszik a lapot. Ma megmondtam a véleményem anyáméknak, és hogyha így folytatják, majd öregkorukban én is azt fogom előbbre tartani, az lesz az anyám, aki a több pénzt adja. Erre csak hallgatott. De szerintem úgyse értik meg. Mit tennétek a helyemben? Nem a gyaloglás vagy a vonatozás zavar leginkább, hanem hogy a saját szüleimnek fontosabb egy idegen kénye-kedve, mint a saját gyerekük, és ezt még pofátlanul meg is mondják. Undorító dolog, nem? Ti mit tennétek a helyemben?
Egyrészt kissé követelőzőnek látlak (én soha nem várnám el, hogy fuvarozgassak, van bérletem - saját pénzből.. és én sem 10 percre lakom a várostól), másrészt azt nem értem, attól hogy az idegent hurcolásszák, miért nem vesznek fel téged és visznek haza? Elfértek abban a kocsiban ketten is hátul.. Szóval ebben igazad van, ez elég nagy szemétség. Azt elvárni azonban, hogy csak azért, hogy kocsival mehess, elvigyenek 100 km-t, kényelmesség.. Ha kérek is ilyet néha (nekem nincs jogsim) akkor fizetem a benzint és még így is szívességet tettek nekem, mert otthon is lenne dolga annak, aki cipel.
Hogy az idegen nő milyen egészségi állapotban van, nem hinném, hogy meg tudnád ítélni, normális ember téged is életerőtől kicsattanónak gondolna, és mégis te is inkább a kocsit választanád. Az én nagyanyám annyira stresszel a tömegközlekedéstől (mert nem szállhat le, ha rosszul érzi magát), hogy bármilyen utazás előtt egy nappal ágynak esik gyomorideggel, hasmenéssel, hányingerrel, úgyhogy ő is csak kocsival szállítható..
Mellesleg mi is nagyjából annyi pénzből élünk, mint ti, és nagyon-nagyon szűkösen. Attól, hogy te nem érzékelsz semmit ebből, még biztos van hova rakni 40-50e forintot, és ne legyél olyan szűklátókörű, hogy a te tanulmányaidra ugyan nem fordítják.. Beszállsz te valamivel a háztartás költségeibe? Mert ha nem, akkor bizony egyetemista éveid járulékos költségeihez tartozik a szállás, rezsi, kaja, esetleg ruhák, nem tudom, mi az amit még fizetnek.. De attól, hogy te "ingyen" laksz otthon, igenis költségekbe kerülsz, és a bejövő plusz pénzt rád is fordítják.
Szerintem nem túlzottan nagy elvárás lenne, ha inkább több időt töltesz a vonaton - mert hát idődből tényleg telik - ha ezzel pénzt "kereshetsz" a családod részére.. (Már amennyiben nem az az eset áll fenn, hogy éppen ők is hazafelé tartanak, csak potyautassal.. mert az az ő saruk szerintem, téged is igazán hazavihetnének)
Egy helyen kijavítanálak: "...a saját szüleimnek fontosabb egy idegen kénye-kedve, mint a saját gyerekük KÉNYE-KEDVE, és ezt még pofátlanul meg is mondják."
Ezen meg én is néznék: "...öregkorukban én is azt fogom előbbre tartani, az lesz az anyám, aki a több pénzt adja." Elhanyagolják a nagymamádat, és őt véded, vagy ezt milyen logika alapján mondod?
Ha úgy gondolod, hogy emiatt majd idős korukban szarsz a fejükre, akkor ezt túlzásnak vélném, nem összemérhető a két cselekedet súlya.
Plusz pénz pedig mindig jól jön, az pl. jó slusszpoén lenne, ha elmenne a család nyaralni a megtakarított pénzből. De életmentő lehet a megtakarítás, ha valakivel történik valami, elbocsátás, betegség, baleset... Ilyenekkel is számolni kell.
Az idős úrnak mi baja mégis, hogy egy éve kórházban van? Nekem ez gyanús, ennyi idő alatt vagy meghal, vagy meggyógyul az ember.
"Már amennyiben nem az az eset áll fenn, hogy éppen ők is hazafelé tartanak, csak potyautassal.. mert az az ő saruk szerintem, téged is igazán hazavihetnének"
Épp ezaz, hogy mennek amúgy is, de sokszor az idegenek miatt nem férek be a kocsiba. Tesóm is ma ezért vonatozott.
Egyébként meg nem járunk nyaralni, de nincs hitelünk sem és semmi egyéb, szóval nincs semmi rendszeres nagyobb kiadásunk. És tudom, hogy élünk, mert a szüleim bőven félre tudnak még tenni havonta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!