Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg így él egy cukorbeteg?...

Tényleg így él egy cukorbeteg? Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Anyukámról van szó. 60 éves, 10 éve II. típusú cukorbeteg, nem inzulinos, gyógyszert szed. Én is krónikus beteg vagyok, 3-szor annyi gyógyszerrel, mint ő, és úgy gondolom, nem normális, ahogy ő él.

Általában este 7-8 körül már alszik, talán ez az oka, hogy éjjel 3-kor felkel. Olyankor megfőz, cigizik, kávézik, majd 7 körül lefekszik aludni. Felkel 9 körül, kávé-cigi, néha lemegy a boltba, majd ebéd legkésőbb fél 11-kor, utána megint alszik olyan 2-ig. Délutánonként fekszik a tv előtt, és nézi a sorozatokat. Semmilyen programmal nem lehet elrángatni a tv elől, beszélni sem szabad hozzá, mert olyankor kiakad. A rengeteg alvást úgy magyarázza, hogy rosszul van. A cukor miatt nehezen lehet, hiszen gyógyszerrel tökéletes neki. Szerinte frontérzékeny, de szerintem az sem ilyen... Minden nap elmondja, hogy olyan rosszul vagyok, ezek a frontok, a cukorbetegségnél nincs rosszabb stb stb. Mivel én is tartós beteg vagyok, tudom, milyen fontos a pozitív gondolkodás, és próbáltam már rá hatni, eredménytelenül.

Apukámmal együtt élnek, régebben csalták egymást, hogy most mi a helyzet, azt nem tudom. Szexuális életük nincs szerintem, nem is hiszem, hogy nagyon volt, anyu olyan utálattal beszél a szexről, ha szóba jön valahogy. Csak néhány évet dolgozott, mióta én megszülettem (23 éves vagyok), most előnyugdíjas. Barátaik nincsenek, van egy kertjük, ahová néha kijárnak, de oda is csak pihenni. Apu aktívabb lenne, ő most lett nyugdíjas, de nem tud itthon meglenni, visszament dolgozni.

Olyan rossz ezt látni, lassan én is elköltöznék, de így, hogy olyan, mintha anyum már csak a halált várná, és az egész élete alvásból és a sorozatokból áll? Én ha nem stabil az egészségi állapotom, visszamegyek az orvoshoz, mert ezen lehet segíteni. De ő ott bukik meg, mikor nővérem jön haza látogatóba, és akkor fenn tud maradni este 10-ig. Szerintem az unalom, ami miatt egész nap alszik, nagyon elhagyja magát. Plusz nyugtatót szed, állítólag szívdobogásra. Nagymamám is cukorbeteg volt, inzulinos, többször bekómált, de ő lényegesen aktívabb volt. Próbáltam mozgásra is rábeszélni anyut, de szerinte az, hogy lemegy a boltba (10 percre van tőlünk), az elég mozgás. Mit lehet tenni? Bármilyen ötletnek örülnék! Köszönöm, ha válaszoltok!

23N

2011. márc. 30. 10:26
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem értek hozzá, de szerintem inkább depressziós lehet.
2011. márc. 30. 13:12
 22/24 anonim ***** válasza:
59%
Hát, az én anyám dettó ilyen. Emellett persze világéletemben azt hallgattam, hogy ő mennyire beteg, mennyire fáj mindene, neki mennyire rossz, egyszóval az egész élete egy véget nem érő panasznap. A cukorbetegsége pár éve alakult ki, inzulinos, de azon kívül, hogy beadja magának az inzulint, nem tesz semmit azért, hogy javuljon az állapota. Nem hajlandó diétázni, mert imád enni, és szerinte neki már csak az evés az öröm az életében (szerintem mindig is csak az volt), és folyamatosan hízik, már majdnem 120 kiló. Ha lemegy a sarki közértig, kétszer áll meg, mert nem kap levegőt. Másfél évvel ezelőttig volt egy kutyája, azt sétáltatta naponta többször is, amióta nincs, jóformán csak közért-gyógyszertár. Ha beszélünk: felkeltem, beadtam az inzulint, ettem, visszafeküdtem aludni, felkeltem, lezuhanyoztam, főztem, ettem, aludtam, és onnan tévézik. Ha megy a Való Világ, szólni sem lehet hozzá, szabályosan felháborodik, ha valaki olyankor meri felhívni. Mert neki az a PROGRAMJA! Az orvosok évek óta mondják,hogy fogyjon, mert persze, hogy fáj a lába, a szíve sincs rendben, de nem hajlandó foglalkozni vele, inkább panaszkodik, hogy neki milyen nehéz az élete, és hát valljuk be, erősen rá is játszik.Gyerekkorunkban érzelmi zsarolásnak használta, hogy "jaj mindjárt meghalok", nálam nem jött be, az öcsémnél igen. Most lelkifurdalást akar kelteni bennem, hogy tőlem nem kap elég szeretete, bezzeg az öcsémtől! Mert ő sajnálja, én meg nem. És tényleg nem, mert magának köszönheti a helyzetét. Mondtam neki, hogy majd akkor fogom sajnálni, ha látom, hogy bármit is tesz, és mégis beteg, de amíg csak ül, eszik és panaszkodik, addig nem. Azzal én is próbálkoztam, hogy mozogjon, de nem, menjen programokra (a volt anyósom hívta is magával), de azt sem. Ha mondom neki, hogy a volt anyósom sokkal betegebb nála (rákos) és mégis aktív életet él, akkor megsértődik és azt mondja, hogy ő nem biztos abban, hogy betegebb nála. Sajnos anyám mindig ilyen volt, nem volt hobbija, nem volt érdeklődési köre, nincsenek barátai, az ismerőseivel telefonon tartja a kapcsolatot. Természetesen mindenen megsértődik - ez nála alapfelállás - az meg amúgy is kiverte nála a biztosítékot, hogy azt mondtam neki, hogy nekem ő nem követendő példa. Nem akarok 62 évesen olyan lenni mint ő, hogy mozdulni sem tud szinte, én igenis járok sportolni 40 éves létemre is, vannak barátaim, millió dolog érdekel, egyszóval ÉLEK! Csak azt nem tudom, hogy mi lesz, ha leesik a lábáról, mert nem lesz aki ápolja. Én dolgozom, valószínűleg még hosszú évekig, annyit nem keresek, hogy állandó ápolónőt fogadjak mellé, össze meg nem költözöm vele a világ összes pénzéért sem, mert borzadályos természete van, minden csak úgy lehet ahogy ő akarja, én meg sem a gyerekeimet, sem magamat nem fogom kikészíteni miatta. Szóval kedves kérdező, én évek óta küzdök ezzel, nem találtam megoldást, talán nincs is, mert szerintem ők élvezik ezt a helyzetet, mert ezzel akarnak sajnálatot, együttérzést kicsikarni.
2011. márc. 30. 14:35
 23/24 anonim ***** válasza:

A frontérzékenynek szeretném javasolni a Béres Antifrontot, bár azt nem tudom, hogy cukorbetegek szedhetik-e. A cseppek jobbak, mint a kapszula, mert jobban lehet szedni. A kapszulából megvan, hogy napi mennyit kell, a cseppeket pedig lehet szükség estén ismételgeni is. Én is frontérzékeny vagyok, de ha nem felejtem el bevenni a Bérest, akkor egyáltalán nem fáj a fejem. Ha éjszaka fájdul meg és fejfájásra ébredek, akkor már nem hat, de ha akkor elkezdem szedni, amikor mondják, hogy front várható, vagy nappal jön a front és érzem, hogy elkezd "szorítani" a fejem, és rögtön beveszem, és fél óra múlva újra, akkor teljesen jól vagyok. Régebben napi 1 kapszulát szedtem, az is hatott (többet is lehetett volna szedni, de elég volt 1 db), csak nem nekem nem volt szimpatikus, hogy minden nap be kell vennem, ezért váltottam a cseppekre.

Emellett azt is megfigyeltem, hogy minél több húst eszem, annál jobban fáj a fejem, amikor front van.

A kérdező anyukája is tehet egy próbát, bár nekem az az érzésem, hogy ő csak ráfogja a frontra a rosszullétet. Vagy azért van rosszul, mert rosszul szedi a gyógyszereit, vagy gyógyszermellékhatás miatt, vagy depresszió miatt. A front okozhat fáradtságot és izületi fájdalmakat, de a leggyakoribb tünet a fejfájás és a koncentrációs zavar. Olyan mértékű fáradtságot (fejfájás nélkül) nem okozhat, ami miatt egész nap ágyban kell lennie.

2011. márc. 30. 14:42
 24/24 anonim ***** válasza:
14:42-nek köszönöm szépen,ki fogom próbálni mindenképpen!
2011. márc. 30. 14:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!