A családom szeretné, hogy főiskolára menjek. Ezzel semmi gond nincs de hol tudnám megnézni, hogy 310 ponttal hova vesznek fel?
AZ utolsó a számból vette ki a szót.
Amúgy a bölcsészkaron sok magas ponthatárú szak van, ami nem büfé - pl. ritkább nyelvszakok, amikből tolmács/fordító/kapcsolattartó/tanár hiány van. Csak gondoltam szólok. De tény és való, hogy a semmirekellő szabadbölcsészet meg ilyen szutykok magasak, bár a szintén büfé anglisztika, magyar meg ilyesmi szakoknak meg nem túl magas a ponthatára. Szóval nem lehet ezt így egyértelműen kijelenteni szerintem.
Ha a munkaerő szempontjából nézitek, persze, hogy szutyoknak veszitek a szabad bölcsészetet, de aki szabad bölcsésznek megy, az nem munkát akar vele találni, hanem pusztán a tudást akarja megszerezni! A filozófusok elég ritkán szoktak főállású filozófusok lenni...Mondjuk még a filmelmélet-filmtörténet szak az, amivel utána lehet valamit ténylegesen kezdeni...na mind1, a lényeg az, hogy régebben az egyetem még nem munkért ment, hanem pusztán tudásért. Mert az életében meg akarta tudni, hogy működik a világ szellemi oldala.
Amúgy elég nagy szellemi szegénységre valla, ha valaki szerint a filozófiát fölösleges tanítani (és itt nem a gimis filozófiáról beszélek, meg nem is arról az esetről, mikor egy filozófus lenyúl az államtól százmilliókat a semmire)
Amúgy spanyol szakon most végeztem, nemzetközi tanulmányok Ma-ra megyek tovább...mindkettőt büfészaknak mondják, de majd olyan jót fogok röhögni ezen, amikor négyszeresét keresem az átlagfizetésnek konferenciatolmácsként...(Ma után tolmács posztgrad.)
De kérdező, miből van 310 pontod? Nincs olyan, hogy valakinek fixen ennyi vagy annyi pontja van. Attól függ, hogy milyen szakra jelentkezik, és ott mit vesznek figyelembe.
Úgy meg tényleg nincs értelme egyetemre menni, hogy igazából azt se tudod, hogy mi érdekel. Találd ki te, hogy mit akarsz tanulni, és utána menj egyetemre, ne azért, mert a családod azt szeretné. Ha meg semmi olyan nincs, akkor tanulj szakmát, valószínűleg nagyobb hasznát veszed, mintha kényszerből elvégzel valami szakot, ami nem is érdekel.
Az kevés, hogy van 310 pontod.
Komolyabb szakokon kérnek külön valami tárgyat. Pl. biológia, kémia, matek..stb
Én pl. környezetmérnök szakon vagyok. Felvételikor sokat nyomott a biológia, mint választott és a nagyon jól megírt matekom, plusz van egy környezetvédelmi technikusim is. Viszont nyelvvizsgám nincs pedig sok pontot ér.
És felvi.hu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!