Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehet ketszer megkeresztelni...

Lehet ketszer megkeresztelni egy gyermeket? (reformatus+evangelikus)? (Tudom, h. lye kerdes. )

Figyelt kérdés
2011. jan. 22. 18:35
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Teológus vagyok, nincs átkeresztelkedés/kikeresztelkedés!

Igaza van valamelyik kommentelőnek, a keresztény felekezetek elfogadják egymás keresztségét. (Katolikus részről a mormon és jehovista "keresztséget" nem)

Ha egyszer megkeresztelkedtél nem tudsz kikeresztelkedni, max. annyit teszel, hogy nem tartod a hited, és teszel az egészre. Ez egy szentség (még protestáns részről is), ami a megváltáson, Krisztus áldozatán alapul, és nem a te pillanatnyi hozzáállásodon. Hitehagyott lehetsz, kikeresztelkedett nem.

2011. jan. 22. 19:26
 12/17 anonim ***** válasza:

19.26. teológusnak:

Én átkeresztelkedtem, evangélikusnak kereszteltek kisbaba koromban, de esküvőm előtt át lettek keresztelve katolikus templomban katolikusnak. Szóval van ilyen. Most már "hivatalosan" katolikus vagyok.

2011. jan. 22. 20:05
 13/17 anonim ***** válasza:

19.26 vagyok.

20.05-ös, megkérdezhetem, mit nevezel átkeresztelkedésnek? Lehet, hogy csak mást értünk a fogalmon. Ha áttérsz protestánsról a katolikus hitre, vagy fordítva, az nem érinti a keresztségedet.

Húú, pedig anno egy ilyen szertartáson voltam is. Úgy emlékszem, az addig protestáns fél kijelentette, hogy elkötelezi magát a katolikus egyház felé, teljes hitvalást tett, első áldozott és bérmálkozott, de sem át- sem újra nem keresztelkedett, mert ez már egyszer megtörtént. (ez jelenti, hogy a felekezetek elismerik egymás keresztségét)

És ezáltal teljes jogú tagja lett a Katolikus Egyháznak.

(lehet, hogy Te ezt a folyamatot nevezed átkeresztelkedésnek. Ez felekezetváltás inkább.)

2011. jan. 22. 20:24
 14/17 anonim válasza:
Sajnos a gyakorlatban nagyon gyakori, a mi családunkban is előfordult, hogy az egyszer már megkeresztelt gyereket még egyszer megkeresztelik, a második keresztelést végző vallás aktuális varázslója/papja/táltosa nincs tekintettel az előzőre, mivel el se fogadja... emiatt is más vallás. Így válik teljesen komolytalanná az egész egyébként...
2011. jan. 22. 20:49
 15/17 anonim ***** válasza:

20.05. vagyok, igazából az történt hogy esküvő előtt kellett járni hittanra, katolikus esküvő, kötelező volt a jegyesoktatás+hittan+elsőáldozás. Én mondtam a papnak hogy evangélikus vagyok, baj-e? Azt mondta nem baj, csak akkor nem lehetek elsőáldozó a férjemmel én meg úgy gondoltam hogy ha már katolikus esküvő, meg jóban-rosszban (értem ezalatt azt hogy együtt akartam vele csinálni mindent ami az esküvővel jár :)) akkor okés, kereszteljen meg katolikusként. Megtörtént. Ezért mndta utána hogy én már latolikus vagyok "hivatalosan."

Én erre mondtam az átkeresztelést, de lehet hogy más a szakszó rá, minednestre nekem ez kimerítette az átkeresztelés fogalmát. :)

2011. jan. 22. 22:53
 16/17 anonim ***** válasza:

OFF Bocsi...

Teológusnak:

Tudtommal keresztelést és utolsó kenetet elméletileg bárki adhat (az is aki nem pap) a katolikus egyház szerint, úgy hogy fura, hogy van náluk mégis kitétel két felekezetre.

Ha jól emlékszem anno Szt. Ágoston korában indul el ez a kérdés kör, hogy a rossz útra tért papok által adott keresztség érvényes-e, vagy meg kell-e ismételni.

Arra jutottak ha jól tudom, hogy érvényes az is.

2011. jan. 23. 03:01
 17/17 anonim ***** válasza:

Tudtommal keresztelést és utolsó kenetet elméletileg bárki adhat (az is aki nem pap) a katolikus egyház szerint, úgy hogy fura, hogy van náluk mégis kitétel két felekezetre.

Ha jól emlékszem anno Szt. Ágoston korában indul el ez a kérdés kör, hogy a rossz útra tért papok által adott keresztség érvényes-e, vagy meg kell-e ismételni.

Arra jutottak ha jól tudom, hogy érvényes az is.

A keresztelés szentségét szükséghelyzetben bárki kiszolgáltathatja (akár még pogány is, ha az egyház szándéka szerint cselekszik, és a Szentháromság nevében, a megadott forma szerint végzi a keresztelést. Tehát leöntés vízzel, és a szavak: X., én megkeresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.) Betegek kenetét-nálunk, katolikusoknál ez is szentség-csak pap szolgáltathatja ki. (A 9. sz-ig szolgáltathatta ki bárki.) Protestáns felekezetekben ez nem számít szentségnek, és igazad van, ezt bárki kiszolgáltathatja náluk.

Amit említesz, az opus operatum-tana, tehát a szentség érvényes akkor is, ha bűnös életű, de az egyház által felhatalmazott, és az egyház nevében eljáró pap szolgáltatja ki.(mindig megtartva a helyes formát)

2011. jan. 23. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!