Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire általános...

Tényleg ennyire általános jelenség, hogy az egyetemisták önellátók?

Figyelt kérdés

Csak mert nálunk mindig azt mondják szüleim, hogy amíg tanulok, addig eltartanak, fizetik a tanulmányaimat, mindent, ha majd jövőre egyetemre megyek, akkor is, végig, én meg azt hittem ez természetes.. És nem vagyunk nagyon gazdagok, szegények sem, ez tény, de ha rosszabbul élnénk, ugyanúgy eltartanának, mert szerintük amíg tanulok, addig a tanulás a legfontosabb dolgom.

Szóval nem tudom, ti hogy vagytok, egyetemisták, kit tartanak el és kit nem?

2011. jan. 10. 14:26
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
84%

Sajnos mostanában egyre inkább jellemző.

Én amikor elkezdtem az egyetemet, eltartottak. Csakhogy azóta a húgom is egyetemista lett, az öcsém pedig másik városban gimis (tehát ott is van utazási költség, kollégium). Eltartanának ők most is, de minderre rájött a válság, plusz apukám lefokozták, tehát jóval kevesebb fizetést kap.

Így aztán én elkezdtem dolgozni, szinte eltartom magam, havi 10 ezer körül támogatnak. A húgom hökös, onnan is kap némi pénzt, és hamar letudta a vizsgáit, így most dolgozik. De ő szorgalmi időszakban nem tud.

Nehéz így, de egyszerűen máshogy nem megy. A tanulást pedig fontosnak tartjuk.

Szerintem sok más családban is problémát okoz a válság, így egyre több egyetemista legalább részben öneltartó. Igaz, sokan diákhitelből csinálják.

2011. jan. 10. 14:54
 12/17 anonim ***** válasza:
66%

Ugyanaz a helyzet nálunk is, mint nálad, kérdező. Az én szüleim is ragaszkodnak hozzá, hogy amíg tanulok, akkor is fizetnek, ha ők alig esznek valamit, és bár ez afféle szülői szeretet a végtelenségig - én sem szeretném, ha úgy tűnne, mindent leakasztok róluk.

Főleg azért, mert itt van még a testvérem, aki még évekkel az érettségi, nem hogy főiskola/egyetem előtt áll, és apám, anyám meg egyre közelebb ér ahhoz, hogy nyugdíjba menjen.

Engem az is zavart, amikor nem fogadták el, hogy a laptopomat a teljes diákmelós fizetésemből szeretném fizetni, és ők kiegészítenék... és erre kifizették a saját gyűjtögetésükből, hogy ne, csak őrizzem meg azt az összeget. :/

Ha tudok, próbálok munkát vállalni, egyelőre sajnos csak alkalomszerűen sikerül. Meg spórolgatok, stb. Szoctámot nem kapok, mert rendben vagyunk, szerencsére, de egyelőre még ösztöndíjat sem. :/

19/L

2011. jan. 10. 15:10
 13/17 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem sok szülő szívesen segít a gyermekének, amíg tud. De rengetegen vannak, akiknek ez nem megy. Az,hogy ha szegényebbek lennétek, ugyanúgy eltartanának, hülyeség.

épp azért, mert van egy anyagi határ, amin túl a szülő hiába szeretne segíteni, egyszerűen nincs miből, főleg ha a gyerek másik városban tanul.

2011. jan. 10. 15:15
 14/17 anonim ***** válasza:
73%

Nálunk úgy van,hogy segítenek pénzzel + kajával is.

Kapok havi 15 000 Ft-ot (kolidíj, máv és bkv bérlet).

Általában hetente megyek haza, pakolnak be főtt ételt, meg sajtot-szalámit-zöldséget

Én kapok szoctámot, ösztöndíjat és nyaranta dolgozok. Így félre is tudok rakni. Tehát ha úgy alakulna, hogy mostantól semmit nem kapok, akkor sem halnék éhen egy darabig :)

2011. jan. 10. 16:34
 15/17 anonim ***** válasza:
84%
A két öcsémet eltartották. Engem nem. L
2011. jan. 10. 17:55
 16/17 anonim ***** válasza:
26%
Hát, végülis már felnőtt emberek, de az jó, ha tudják támogatni a szülei.
2011. jan. 10. 18:28
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
engem is segítenek a szüleim...bár nekem tandíjam is van amit diákhitelből oldok meg. mehetnék albiba is, de nem megyek inkább vállalom a korai kelést és esetleg késői hazaérést.én a barátommal és az apjával élek, ők nem fogadnak el pénzt tőlem, de pl mindenbe segítek, meg főzök, mosok takarítok stb. szoktam melót is vállalni, de csak ha nincs vizsgaidőszak (és persze ha épp találok valamit. bulizni nem nagyon járok csak ritkán.és próbálok spórolni...
2011. jan. 10. 18:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!