Szeretnék egy hatalmas kalandot az életembe, miután lediplomáztam, de senki nem támogat. Így is belevágjak vagy inkább ne?
Sziasztok,
22 éves lány vagyok, jövőre fogok diplomázni, mint építész. Mindig nagy álmom volt egyszer útra kelni, itt hagyni csapot-papot és belevágni valami teljesen újba. Van nekem egy barátom (nem szerelmi, hanem sima), aki nagy kalandor, amolyan "hátizsákos" utazó, rengeteg helyen volt már, mindig újabb és újabb területekre látogat el. Belevágna 1 év múlva egy kontinenseket átívelő mikrobuszos útnak (tengereken komp viszi át a buszt), érintve Indiát, Dél-kelet Ázsiát, Ausztráliát és kéne neki az 1 barátja mellé még egy vállalkozó szellemű ember. Nagyon nagy kaland! Hú, mikor beszéltem vele erről és mondta, hogy gondolkodjam, onnantól kezdve megszűnt a realitás és a mennyekben éreztem magam. Annyira csodálatos lenne. Nekem mindig kisebb utazásaim vannak (pár napos nyugat-európai utak családdal), annyira messzire még sosem mentem. Pénz az meg lenne hozzá, mert gyűjtögetek már 19 éves korom óta és még egy 1 évem lenne összehozni, de szerintem munka mellett, kiadások minimalizálásával menne. Mikor családomnak először elmeséltem ezt, akkor nem túl jól fogadták, vagyis hát konkrétan kiröhögtek és azóta sem veszik túl komolyan ezt a dolgot, azzal jönnek, hogy "aztán mi van, ha összeszedsz valami betegséget?" meg "elfogy a pénzed út felénél és majd nekünk kell hazahozatnunk" stb. Meg a barátaim sem támogatnak, nem is érdekli őket, mikor mesélem, pedig mióta ez a dolog aktuális, nagyon pörgök, meg izgatott vagyok. Miért hiszik azt, hogy nekem ez egy átmeneti hülyeség? Tök jó lenne, én nem az a fajta vagyok, aki luxusra vágyik, meg kényelemre, én feltalálom magam akárhol és akármilyen körülmények között. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ez tényleg hülyeség és inkább maradjak a fenekemen, vagy menjek, aztán majd meglátjuk mi lesz? Csak őszintén, mindenkinek kíváncsi vagyok a véleményére!
Én elég sok helyen jártam már (összes kontinens, kb. 75-80 ország), de egyik se hátizsákos jellegű volt, mert kívül esik a komfortzónámon, illetve ami megfelelne az igényeimnek az túl drága. Pedig nincsenek túl nagy igényeim: legyen éjszaka tető a fejem felett, és legyen az alvóhelyem száraz, jusson egy nap meleg étel és tudjak venni minden nap egy meleg zuhanyt.
Ezek a tételek még életem legfapadosabb útján, egy Csomolungma-expedíción is teljesültek, pedig elhihetitek, hogy ott nem a kényelem volt az első...
Annyit tudok mondani, hogy ha ténylegesen tisztában vagy azzal, hogy mi várhat rád, akkor vágj bele.
DE TÉNYLEG TISZTÁBAN VAGY?
menj!
tök jó ötlet.. őszintén, annyira nem "nagy szám", olyan értelemben, hogy ezen el kelljen csodálkozni vagy lebeszélni róla? van akiben megvan az utazás utáni vágy, szerintem ez egy jó ötlet, vágj bele.
ha belevágsz és megbánod útközben, úgyis lesz annyi pénzed, hogy hazautazz, és elmondhatod, hogy legalább megpróbáltad... viszont ha nem mész el, akkor egész hátralévő életedben ezen fogsz rágódni, hogy mi lett volna, ha
annyi élménnynel leszel gazdagabb, amit otthon ülő emberek, vagy akik soha nem kockáztatnak, soha nem fognak megérteni. szerintem egy ilyen utazás segít megismerni önmagad, meglátod milyen helyzetekben hogyan reagálsz, stb. lehet, hogy az út elején honvágyad lesz, sokat sírsz de később egyre jobban fog tetszeni.
tudom, hogy még korai, de előre gondolkozz, mit viszel és készülj rá..havonta vegyél meg valamit az úthoz így mérheted, hogyan telik az idő :-)
-mindneképp legyen 2 különböző bankkártyád 2 különböző helyre csomagolva a költőpénznek (ha az egyik elveszne)
-legyen nálad beváltható készpénz (ne mind egy helyen, pl egyik övtáskában egyik a csomagban (túrahátizsák, ne bőrönd!!..ha lerobban a busz, a dzsungelben kell cipelned mindent), kevés a zsebben)
-1 hitelkártya vészhelyzetre,
(csak kóddal lehessen használni őket, mert ha ellopják, nemtuják használni) általában a hitelkártyákhoz 30napos biztosítás is jár
- 3-4 példányban útlevélmásolat, e-mailben elmentett útlevélmásolat, akár 2 kül.címen is, 2-3 helyre eltett kártya "baleset esetén értesítendő" + biztosítód adatai, hogy mindneképp megtalálják ha baj ér
-védőoltások kelleni fognak. legalább hepatitisz legyen + kötelezők, talán veszettség sem árt (megharaphat kutya vagy patkány , ne akkor kelljen orvoshoz rohangálni)
- legyen mini elsősegélycsomagod, fertőtlenítő pl betadine, víztisztítótabletta, alap gyógyszerek (görcsoldó, fájdalomcsillapító stb), lidokain kapszula, tapaszok és bizony sebvarró tű és damil (sose lehet tudni :-D)
- ne csomagold túl magad... vigyél praktikus dolgoat pl 2-3 lecipzározhatós szárú nadrág, rendes túracipő (drága és minőségi, pl merrell, timberland stb), pár trikó (úgyis meleg helyre mész, megmosod és 2óra alatt megszárad), lábszárvédő, ha vészhelyzet esetén a dzsungelen kéne áthatolni, ne marják agyon a lábszáradat a vöröshangyák (én papucsban álltam bele ázsiában egy vöröshangyabolyba, k..a tud fájni)
-túratakaró, kicsi, összehajtható, párnának és takarózni is jó.
-vízhatlan fólia (kicsi, de ha tényleg elakadtok valahol és elkap az eső,építhetsz sátrat pl:-)
-egy svájci bicska (vagy kettő)
- béres csepp (immunrendzsererősítésnek, nehogy leteperjen valami hülye kór útközben), és hasmenés elleni tabletta
- kártyafüggetlen wifis, 3G-s mobiltelefon (kapcsolattartásra, minden országban vehetsz 1-2ezer ft-ért helyi telefonkártyát és netezhetsz vagy telefonálhatsz, írhatod a blogodat útközben :-)))
-..hasznos, ha mindne országban dobsz egy emailt a helyi konzulátusnak/nagykövetségnek hogy egyedül utazol, és értesíted őket ha elhagyod az országot (ha eltűnnél, tudják hol keressenek)
- legyen nálad egy backup mobil, olcsó, strapabíró, lehetőleg pl vodafone vagy olyan kártáyval amit a legtöbb országban ismernek így feltöltheted, otthon tölts rá sok pénzt, vészhelyzetre.
-mindkét telefonba mentsd el a ontos számokat
egyelőre ezek jutottak eszembe...
;-)
28/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!