Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan bocsássak meg az anyámnak?

Hogyan bocsássak meg az anyámnak?

Figyelt kérdés

Nagyon szar gyerekkorom volt, anyám soha nem bírt szeretni és elfogadni. Eszközként használtak a szüleim a szar házasságukban, folyamatosan veszekedtek egymással és velem, megaláztak, kinevettek stb. A másik oldal, hogy kifelé viszont anyám állandóan dicsekedett velem, egészen a valótlanságig elment ebben. Amúgy ránézésre rendezett család voltunk, elég jó anyagiakkal, én is szinte mindent megkaptam.

Néhány kamasz és fiatalkori öngyilkossági kísérlet meg durván depressziós epizód után elkezdtem pszichológushoz járni, és azt hittem, már feldolgoztam az egészet, de nem... Újabban megint iszonyúan elkezdett irritálni anyám, hogy mindenbe beleszól, mindig elégedetlen velem, csúnyának és butának tart (mások szerint feltűen szép vagyok, két diplomám, 3 nyelvvizsgám van). Erre sajnos úgy reagálok, hogy mogorva és ingerült vagyok vele, bántom, sértegetem, és állandóan a fejéhez vágom, milyen szar anya volt. Vagy ha pl zsarol, hogy miért nincs már unokája, akkor azt mondom, hogy a gyerekét se bírta szeretni, minek neki unoka. És így tovább a végtelenségig. Néha már szinte sajnálom, hogy ezt csinálom vele, de egyszerűen nem bírok hozzá kedves lenni, és a szívem mélyn azt kívánom, szenvedjen egész életében, amiért elcseszte életem első huszon-iksz évét. Mit tegyek, hogy normálisabb bírjak vele lenni, hogy meg tudjak bocsátani neki, és ne akasszon ki állandóan?

(28 éves lány vagyok.)

2009. jan. 17. 17:13
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Mégvalami eszembe jutott,ami megkönnyítheti a megbocsátást:

anyukád is volt kislány...volt idő, amikor nem volt vele semmi gond....de valahol elromlott az élete, minde ilyen romlás az, ami miatt, most nem tud normálisan viselkedni.

Ezeket kell megkeresni.

Ami téged illet, megpróbálhatnád kifejezni magad egy őszinte levélben. A vita hevében senki nem figyel igazán...a levél nagyobb esélyt ad a figyelemnek.

2009. jan. 17. 19:28
 12/15 anonim ***** válasza:
22%
ha 160 km -re laksz anyádtól akkor mi a probléma?szerintem dilis vagy , mint az anyád!pszichiáter kell mmindkettotoknak!
2009. jan. 17. 21:39
 13/15 anonim ***** válasza:
64%
Nem is értem, hogy haragudhat ennyire valaki arra aki a világra hozta,felnevelte tisztességgel különben nem lenne két diplomád és három nyelvvizsgád!!? Az én gyermekkorom sem volt szép, Anyám sokat ivott, veszekedett, sértegetett, volt, hogy megvert, de én mégis őt szerettem a világon a legjobban! Tini koromban haragudtam rá, 16évesen el is költöztem otthonról, de egy napot sem bírtam ki nélküle minden nap meglátogattam. Most felnőttként tudom neki sem volt könnyü élete..1éve meghalt, ami a legfájdalmasabb dolog volt az életemben, és nem birok szabadulni a büntudattól, hogy hányszor bántottam meg, sértettem meg, hogy segíthettem volna többet is neki...Ő az Édesanyád, ő már nem fog megváltozni, neked az a dolgod, hogy elfogadd őt olyannak amilyen és szeresd amíg lehet....
2009. jan. 19. 18:36
 14/15 anonim ***** válasza:
65%
SEHOGY
2009. jan. 20. 10:32
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Meg kellene értened az indítékaidat. De pontosan, jobban mint hogy "azért mert tönkretette az fiatalkoromat".

- Ki vagy te?

- Az aki vagy, mennyire az anyukád terméke?

- Valóban ez vagy-e?

Nem vagy azonos azzal az emberrel, akit ő teremtett, nem vagy az ő hatása, következménye. Te egy másik ember vagy, aki torz tükörbe nézett bele, és talán teljesen el is feledkezett róla, hogy az csak egy torz tükör.

Ha ezt mind feltérképezed magadban egy alighanem többhónapos önismereti időszak során, elérkezel ahhoz a kérdéshez, hogy:

- Valóban ez vagyok? Valóban ez akarok lenni?

Amint tökéletesen tisztán kezded látni önmagadat és a szituációt, mintegy harmadik személyként, képessé válsz a megbocsátásra.

A jelenlegi ellentmondásos viselkedésed egy hangtalan sikoltás: "Nézd mit tettél velem!" "Hinnem kell benned anyám, ehhez pedig el kell ismerned, hogy mit tettél velem!" "Tudnom kell hogy hibáztál anyám, mert nem hiszem el, hogy igazad lenne!" - ezért dörgölöd az orra alá, mert azt akarod hogy bocsánatot kérjen tőled, mert azt akarod, hogy megmentsen.

Azért teszed ezt, mert úgy véled, hogy a hatása alatt vagy, pontosabban a hatása alatt AKARSZ lenni, mert úgy érzed, képesnek kellene lenned tökéletesen megbízni az anyukádban.

Ez egy teljesen ellentmondásos viselkedés, valójában egy hiszti, amelyről nem tudsz. Amikor anyukád anno elkezdte ezt a gyötrést, tudat alatt nem hitted el, hogy amit tesz, az őszinte, mert szeretted, hiszen az anyukád. Ezért 28 évesen is még mindig az ő kislánya vagy, és várod hogy bebizonyítsa, hogy a hited, miszerint ő egy jó anya ergo te egy jó ember vagy, megalapozott, és hogy megmutassa, hogy szeretetreméltó vagy. Sikoltasz, hogy észrevegye, hogy hibázott és elismerje, mert akkor megment téged.

Valójában hiába számítasz erre tőle. Ha ezzel nem nézel szembe, életed végéig az ő nem szeretett kislánya maradsz, soha nem fogsz tudni szabadulni a lánctól, mellyel nem tudatosan, de hozzáláncoltad magad.

Hinned, tudnod kell, hogy te egy önálló lény vagy, aki nem azonos azzal a kislánnyal, aki azt hiszi magáról, hogy nem méltó a szeretetre, csak azért, mert az anyja által tartott tükör ezt mutatja. Szomorú, hogy ez a legfontosabb tükör volt torz.

Ezt két módon tudod megtenni:

1. Keresel más tükröket, amelyek torzítatlanul mutatnak meg téged önmagad számára: néhány jóbarát, egy szerető pasi. (Gyerekeket még nem javaslok, mert amíg nem végzel, valószínűleg ugyanolyan torz tükröt mutatnál a saját gyerekeidnek is. Ha már van gyermeked, akkor különösen légy résen, hogy felismerd, mikor kezded el ugyanazt csinálni, amit anyukád veled.)

2. Kitartóan megpróbálod megismerni önmagad, hogy képes légy válaszolni a kérdésre: "Ki vagyok Én?" anélkül, hogy ebben anyukád torz tükrére hagyatkoznál.

Nem egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen.

2009. jan. 21. 03:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!