Van közöttetek olyan, aki leszbikus vagy meleg beállítottságú és a párjával nevel egy gyermeket?
Örökbefogadás a magyar jogszabályok szerint meleg/leszbikus pároknak nem lehetséges.
Egyébként van olyan fórum, ahol leszbikus, meleg párok mesélnek a gyereknevelésről, illetve hogyan tettek szert erre.
Ha gondolod küldj privát üzenetet és elküldöm a linket. Nem tenném közkinccsé a linket.
Egyedülállóként fogadhat örökbe. Sőőt, egyedülállóként a spermabank szolgáltatásait is igénybe veheti egy leszbikus.
Probléma volt, nincs.
Múlt héten, csütörtökön (nov. 25) az Inter Alia alapítvány tartott egy sajtótájékoztatót, pont ebben a témában!
Két kiadványuk jelent meg (ingyenesek):
× Fehér füzet / azonos nemű szülőkről és gyermekeikről
ebben törvényi háttérről, lehetőségekről van szó, problémákról, nemzetközi tendenciákról és stratégiákról a hátrányos helyzet megszüntetése ellenében
× "Mi vagyunk a család, a biztonság, az otthona" Leszbikus anyák, meleg apák és "pótapák"
ez pedig egy interjúkötet, beszélgetések gyermeket nevelő párokkal, stb. nagyon tanulságos és láthatóan változatos, ki hogyan oldja meg az ilyesmit, mik a tervei!
Ha érdekel, nézzetek utána, kérdezzétek meg az Alapítványt! Biztos tudnak adni ezekből pár darabot. :)
Az is lehet, hogy célszerűbb Labrisznál kérdezősködni, legalábbis fórumon van egy ilyen topic, gyermekvállalásról, és ott vannak is párok, ha minden igaz.
Egyébként engem is foglalkoztat a gyermekvállalás, leszbikusként, de szintén fiatal vagyok (18) és egyedülálló - de részt vettem a sajtótájékoztatón barátaimmal.
És ha gondolod, írj e-mailt. Szívesen elmondom, amit hallottam, olvastam, gondolok (itt nincs annyi hely, leírni, kifejteni, eszmecserélni). :)
18/L
13:46-os vagyok, még eszembe jutott valami...
Szerintem nem problémaképzés ez. Nyilván, ha nem köt BÉK-et egy leszbikus nő, és egyedülállóként lehet gyermeke, de... Mégis hol marad a gyermek jogi és egyéb biztonsága? Hiszen két szülője van a gyakorlatban, de törvénykezés szerint csak egy! És ez nem föltétlen pénzkérdés, hanem pl. csak egyik szülő szülő, tehát csak neki van joga elmenni érte az óvodába, okmányügyben intézkedni, stb.
Amíg a BÉK nem tartalmazza, hogy az élettárs szülővé lép elő, addig a gyermek ihatja meg a levét, nem védi meg teljesen a végrendelkezés, papírhalom. Addig nem fognak a leszbikus és meleg párok BÉK-et kötni, mert nincs sok értelme... :S
Ráadásul ott van a "fiktív apa" kötelező intézménye.
A probléma nem a gyermekvállalás, igazából, mert az sokféle lehet, mint azt az interjúkötetben olvashatjuk, hanem... a jogi kiszolgáltatottság, na... az mérgez.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, rengeteg hasznos választ kaptam a kérdésre.
13:01. Leszbikusként, engem is foglalkoztat ez a fiú/lány szerep, viszont azt gondolom nem minden esetben van ilyen, hogy megoszlanak a szerepek. A párom és én például teljesen nőiesek vagyunk mindketten. Tény, talán nem annyira mint a tűsarkúban, miniszoknyában mászkáló nők, de alkalomadtán még mi is felöltözködünk úgy. Pl: Színház, vagy egyéb események. Mégis ha megkérdeznénk melyikünk a fiú, igazából csak azt tudnám mondani, hogy egyikünk sem. Nőnek érezzük magunkat mindketten, nőiesen öltözködünk, élünk. Természetesen van amiben én dominálok jobban, van amiben ő, de ez nemtől független :) Gondolkodtam már azon is, hogy a leszbikusok, miért választanak fiús lányt. Mert én pedig ezt nem értem, tehát én egy lányban, testileg is lelkileg is a lányt keresem :) De biztosan nekik is megvan rá az okuk. Ha esetleg idetéved valaki, aki járatos benne, az nyugodtan leírhatja :) Azért pedig tiszteletem, hogy képes vagy egyedül nevelni a gyermekedet. Sokan nem mernek kilépni egy rossz kapcsolatból, mert h, akkor nem lesz a gyereknek apukája stb. Mégis szerintem sokkal jobbat tettél ezzel, mint ha hagytad volna h egy "állat" nevelje fel.
Illetve még egy dolgot szeretnék midnenkinek mondani. Szerintem sem befolyásolja a gyermek pszichés és lelki fejlődését az, hogy milyen beállítottságú a szülő. Mert én példul rajongok a páromért, és hál istennek ő is értem. Tudom, hogy egy csodálatos ember, és szerintem sok gyerek örülne ha oylan anyukája lehetne mint amilyen Ő lesz. És biztos vagyok benne, h együttes, közös erővel, különb gyereket fogunk nevelni, mint amiylenek sajnos ebben a mai eltorzult társadalomban vannak. Erőszak, drogok, alkohol, elnyomás, szinte ezekről szól az egész.
És tiszteletem, minden olyan anyukának, akik ellent tudnak mondani a társadalmi nevelésnek, és úgy nevelik fel a gyermeküket, hogy jó és tisztességes ember legyen belőle.
Én is gondolkoztam, hogy majd szeretnék gyereket, de én meleg fiú vagyok, még elég fiatal, és az a baj, hogy manapság nem könnyű párt találni....
De azon is gondolkoztam, hogy egyedül fogadok örökbe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!