Külföldieknek hogyan kell igényelni a családi pótlékot? Mik a jogosultsági feltételek? Milyen iratokat kell magunkkal vinni és hol kell beadni a papírokat?
A hazánkban dolgozó külföldinek akkor jár a gyes, a családi pótlék és a szülés utáni egyszeri anyasági támogatás, ha van érvényes munkaviszonya és biztosítása is. Emellett igazolni kell a gyermekkel való kapcsolatot is. Ha az anya nem dolgozik, akkor a munkavállaló apa igényelheti ezeket a pótlékokat, amennyiben ugyanazoknak a feltételeknek megfelel. Ugyanolyan elbírálás alá esik az EGT és nem-EGT állampolgár, amennyiben a nem-EGT állampolgár rendelkezik:
- Munkaviszonnyal;
- Tartózkodási engedéllyel vagy tartózkodási kártyával vagy letelepedési engedéllyel.
Májustól: egy év munkaviszony kell
Május elsejétől a 180 nap munkaviszony 365 nappá változik, ennyit kell biztosítási jogviszonyban töltenie az elmúlt két évben annak, aki gyedet szeretne kapni. Ugyanez vonatkozik az apára is, ő azonban csak a szülést követő 169. naptól igényelheti a gyedet. Addig az anya igényelheti a 168 napig járó tgyást. Ehhez biztosítási jogviszonyban kell lennie a szülés megelőző két évben legalább 180 napig, és
- a biztosítás tartama alatt kell szülnie, vagy
- a biztosítás megszűnését követően 42 napon belül kell szülnie, vagy
- a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl, táppénz (vagy baleseti táppénz) folyósításának ideje alatt, illetve a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.
És hol tudnánk beadni a papírokat?
Azt olvastam, hogy TAJ-kártya is kell hozzá, de az nincs se a gyerekeknek, se a szülőknek. 15 éve élnek Magyarországon, az anyukának még mindig csak ideiglenes tartózkodási engedélye van, az apukának van csak rendes. 2 gyerekük van 10 és 7 évesek, a nagyobb tartósan beteg. A gyerekek születési anyakönyvi kivonatába ez van bejegyezve: állampolgárságuk ismeretlen...
Tudnátok konkrétabbat írni? Hogy pontosan milyen nyomtatványokat kell kitölteni és azokat hol kell beadni?
Ha kell hozzá TAJ-kártya, akkor azt hogy tudjuk igényelni?
A munkaviszonyt hogy kell igazolni?
Köszönöm a segítséget
Ismeretlen állampolgárság? Ez furcsa, mert valamilyennek kell lennie.
A szülők milyen állampolgárok és hol születtek a gyermekek?
Mind a két gyerek Magyarországon született, a rendes magyar születési anyakönyvi kivonatba van ez bejegyezve.
Eddig én úgy tudtam, hogy mindenki aki Magyarországon születik automatikusan magyar állampolgár lesz.
Úgy látszik, hogy ez a gyakorlatban mégsem így működik.
Mi ugyanebben a helyzetben vagyunk. Állampolgárság automatikusan a születéssel nem jár, azt írják be, hogy ismeretlen, majd a szülőknek igazolni kell saját állampolgárságukat (pl útlevéllel) és kikérni egy javított szül. anyakönyvi kivonatot. A gyerek minden esetben a szülei állampolgárságát kapja, magyar csak akkor lehet, ha legalább egyik szülője az!
Családi pótlékot kaphat:
- minden magyar állampolgár
- külföldi, amennyiben bevándorolt, menekült, vagy letelepedett státuszú, és ezt igazolni tudja
és természetesen gyermekét a saját háztartásában ,(MO-n bejeletett ÁLLANDÓ lakcímén) neveli
Tehát: tartózkodási engedéllyel nem lehet igényelni!
Az USA-ban van születési helyhez kötött állampolgárság.
Magyarországon a szülők állampolgársága mérvadó.
Ez országonként változik, érdemes minden országban utánanézni, hogy éppen melyik típusú rendelkezés van érvényben.
Jelen esetben milyen állampolgárságúak a szülők?
Én úgy tudom, hogy családi pótlékot (és SZJA-ból családi kedvezményt, ha dolgozik) csak az kap, aki letelepedési engedéllyel rendelkezik. Tartózkodási engedélyes nem.
A GYES/GYED/CSED (vagy hogy hívják most ezeket), más tészta tudtommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!