Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Most tudtam meg, hogy a...

Most tudtam meg, hogy a dédnagymamám zsidó volt Meringer Eszter. Soha nem sejtettem, hogy részben zsidó vagyok, csak a külsőmet furcsáltam nem hasonlítottam a tesóimra rám ütött vissza genetika. Hogy tudhatok meg többet róla?

Figyelt kérdés
Szinte semmit nem tud apu sem róla.25 éves vagyok és furcsa mód anélkül, hogy tudtam volna a lányom is Eszter lett
2010. nov. 12. 19:56
1 2
 11/18 anonim válasza:
58%

Ingyenes származástani oldal:

[link]

továbbá:

[link]

Hatalmas adatbázis, különös tekintettel a zsidó dokumentumokra, összeírásokra, az Amerikába kivándoroltak hajós utaslistáira, vasutas és ipartestületi könyvekre, katonai és börtönlistákra (pl.Alcatras)

2010. nov. 12. 21:11
 12/18 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm:-))))))
2010. nov. 12. 21:21
 13/18 anonim ***** válasza:
69%

"Hogy tudhatok meg többet róla?"

Érdekes de időigényes dolog a családfakutatás.Szerintem elsősorban városi levéltárakban érdemes utánanézni a felmenőidnek.(ez sokkal biztosabb kutatásmód,mint a netes keresők)

De ha felkeresed a távoli rokonaidat akkor lehet még találsz is náluk pár régi fényképet vagy dokumentumot az őseidről.

"Soha nem sejtettem, hogy részben zsidó vagyok, csak a külsőmet furcsáltam nem hasonlítottam a tesóimra rám ütött vissza genetika"

A dédanya és dédunoka között 3 generáció van,ami elég nagy genetikai távolság ahhoz hogy vki külsőleg echte a dédannyára üssön(max legfeljebb 1-2 vonás erejéig).

A dús sötét haj pedig nem feltétlen zsidó vonás,van szőke hajú kékszemű zsidó is(pl:Fodor Gábor,Jerry Springer),van vöröshajú zsidó is(Woody Allen).Tehát bárkitől örökölhetted a hajszíned.

"A Meringer név amúgy tipikus zsidó név,?"

Nem héber név,valószínűleg német vagy jiddis.Lehet hogy az apja sváb volt és az anyja volt zsidó(aki ragaszkodhatott hogy a gyereke izraelita vallású legyen).

Innen is eredhet a németes csengésű név.

"Inkább büszkeség öntött el:)"

Sosem értettem hogy lehet vki büszke a származására.

A származás egy adottság,nem pedig teljesítmény vagy eredmény,amit az egyén ér el az életében,és lehet büszke rá.

2010. nov. 13. 03:00
 14/18 anonim válasza:
Nekem is van zsidó rokonom, általánosságban levéltárban szokás utána kutakolódni, vagy hogy mikor hol anyakönyvezték. Szerintem semmi rossz nincs abban ha valaki zsidó, ugyanúgy minthogy vki meg néger. Remélem te is így gondolod;)
2010. nov. 14. 13:38
 15/18 anonim ***** válasza:
66%
Utolsó előtinek üzenem, hogy igen is lehet valaki a származására büszke!!!
2010. nov. 14. 13:45
 16/18 anonim ***** válasza:
dejó ez a keresési oldal :)
2011. jún. 30. 12:13
 17/18 anonim válasza:

Te nem részben vagy zsidó,te zsidó vagy ha anyud anyuja volt zsidó! :D

Szuper. :)

2011. júl. 24. 20:16
 18/18 anonim ***** válasza:
Családfát kutatni a megyei levéltárakban lehet (vármegyében értsd, mert nem igazán vonták össze őket...) vagy a fővárosi levéltárban. Bár nem tudom, a zsidóknál van-e ilyen anyakönyvezés vagy mi, mert azokat gyűjtötték be a levéltárak. Halachikus szempontból nem vagy zsidó, mert ott csak az anyai származás számít, ha az akarsz lenni, be kell térned.
2011. okt. 30. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!