Feleségem keresztszüleinek a fiának lesz esküvője, milyen indokkal bírnánk a meghívást visszautasítani?
Feleségem keresztanyukája anyosóm testvére.
A menyasszony az ország másik felébe él, és ott lesz megtartva az esküvő. Jelezték finoman, hogy 40 000/ főre jön ki a lagzi szállással együtt. Nyilván illik többet adni, de nem a fiú családjának a problémája legyen, hogy olyan messze a lagzi és szállás is van foglalva.
Számunkra felháborító, hogy finoman közlik a tényt, hogy 3 fővel mennénk így minimum 80 000 plusz a 1.5 éves gyerkőc akinek nem való még ez! Plusz akkor ajándek plusz akkor még menyasszony forgatás és akkor öltözzünk fel és még tankoljunk el több 10 000 forintot. Aranyos a fiú meg a lány is és kedveljük őket de 1-2 évente ha összefutunk.. nekünk nem feltétlen fér bele egy ilyen kiadás. Gondoltunk arra hogy a gyerkőcre hivatkozva nem megyünk de esetleg ki mit találna ki, hogy kicsi legyen a sértődés ?

Borzasztó amúgy, hogy egy boldog családi eseményen azért nem tud/akar részt venni családtag, mert eleve úgy indítanak, hogy mennyit KELLene adni, tekintet nélkül arra, hogy ez anyagilag mennyire lenne megterhelő/kivitelezhetetlen a meghívottak számára.
Ha nem telik csitti-fitti esküvőre, akkor tartsanak szerényet, de azt állják maguk, ne a vendégeken akarják visszakapni az árát. Persze, visznek ajándékot, dobnak pénzt a táncba, de azt figyelni, hogy ki mennyit és mit, undorító!
Voltam olyan esküvőn, ahol előrehozták a menyasszonytáncot, mert szállingóztak haza a vendégek .... ez milyen kínos?
Amikor a mi esküvőnk volt, jöttek vidékről is, foglaltunk szállást és mindent mi álltunk. Ha adtak, örültünk, ha nem, akkor is. Addig nyújtózkodtunk, míg a takarónk ért, kész ráfizetés volt, de nem is ezen akartunk meggazdagodni.
Én sem szívesen mennék olyan helyre, ahol már előre közlik, hogy mennyit ILLIK adni ....

Én meg azt nem értem, ha valaki flancos esküvőt akar, az miért másokkal akarja ezt fizettetni.
Addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér.
Ha nincs rá keret, akkor adja lejjebb az igényeket, nem a rokonságon bevasalni a rongyrázását…
Szánalom ez a “szokás”…
Amúgy mondjátok meg, hogy a gyereknek ez sok lenne, ti meg nem akarjátok másra bízni, mert annyit nem ér más haccaccáréja…

Én is esküvőre készülök, sajnos olyan árak vannak, hogy szerencsések, hogy szállással együtt megállt 40.000/főnél a dolog.
Nálunk is van olyan meghívott akiről tudjuk, hogy problémásabb lehet neki az utazás, természetesen örülünk, ha jön, de megértjük, ha nem tud jönni.
Ha normálisak ők is megértik, hogy szeretnétek ott lenni, de nem tesztek meg egy ekkora utat.

Szerintem az is fontos, hogy ti vagy a feleséged szülei mennyire vagytok 'lekötelezve' az unokatestvér vagy az unokatestvér szülei felé. És szerintem ez a fő szál, amit meg kell vizsgálni tisztességesen.
Mert ha nálatok 1,5 éves a pici, akkor lehet, hogy - és innen csak feltételezés, hiszen erről nem írtál- az ifjú pár még nem is volt együtt, amikor ti összeházasodtatok, de a ti esküvőtökre anyósod testvére alaposan kinyitotta a pénztárcáját, mert ő a feleséged keresztanyja. És lehet, hogy anyósod a vőlegény keresztanyja, ergo: a másik család azt várná vissza, amit ők belecsurgattak a ti esküvőtökbe.
Fura nekem, hogy mindenki csak olyan aspektusból vizsgálja a dolgot, hogy 'kötelesek' vagytok-e elmenni/ költeni ( természetesen nem vagytok kötelesek) , de olyan szempontból nem igazán, hogy 'tartoztok-e'?
És itt mindegy, hogy ti vagy az anyós tartoztok az anyós testvére felé, azt valakinek illik 'visszaadni'. Én biztosan azt csinálnám ha van ilyen 'tartozás', hogy szépen megköszönném a meghívást azzal, hogy sajnos a pici miatt ez nektek még nem fér bele, de sok boldogságot kívántok és anyóssal elküldeném a 'tartozásnak megfelelő borítékot' egy szép díszkártyával. ( értelemszerűen ha a tartozás zéró, akkor a díszkártya elég, egyébként meg a megfelelő összeg.)És még így is megspóroltátok az utazást, az új ruhát, a kényelmetlenséget...
Ha így vizsgálod a dolgot, mi a helyzet?

De arra tényleg válaszolhatnál, hogy ők nektek voltak-e. Ha igen, akkor adtak pénzt? Mert akkor kell legyen felesleges pénzed, mert nekik is volt rád.
Mondjuk mindegy, ez a ti becsuletetek, és a ti eletetek. De ha fontos lenne nektek a becsület, akkor a pénz annyira nem érdekelne.

Min 80e kellene adni
Utazas is lenne a baba miatt kocsival min 1 tank benzin az 30-40e
Menyasszonytanc 20-50e fejenkent
Meg meg ajandekot is vegyek?
Hat ez marha sok plane h evi 1x talakoztok.
Elore lemondanam ahogy irtak. Nem agyalnek rajta sokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!