Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Élettársam május 30-án elhunyt...

Agnetha kérdése:

Élettársam május 30-án elhunyt, 25 évet éltünk együtt,be volt jelentve, de nem mint élettárs.özv. nyugdíj ügyben tudnék valamit lépni?

Figyelt kérdés
Választ kérek
jún. 3. 16:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
53%
Élettársnak nem jár özvegyi nyugdíj.
jún. 3. 16:47
 2/16 anonim ***** válasza:
57%
Özvegy sajnos csak az lehet hivatalosan, aki házas volt.
jún. 3. 17:04
 3/16 anonim ***** válasza:
42%
Élettársan tudtommal nem jár sajnos...
jún. 3. 17:04
 4/16 anonim ***** válasza:
77%

Jár neki özvegyi, nemrég csináltam végig egy ismerős nővel. 15 évig éltek együtt, nem házasodtak meg. A férfi lakásába volt bejelentve a nő.

A nyugdíjfolyósítónál azt mondták, hogy 2 szomszédnak kell írásban nyilatkozni, hogy x évig együtt éltek életközösségben. Megkapta és azóta is kapja az özvegyi nyugdíjat.

Anyám szomszédja 2 éve lett özvegy, ugyanez a szitu, és ő is kapja (nem voltak házasok).

1-es, hülyeséget légyszi ne írjál.

jún. 3. 17:05
 5/16 anonim ***** válasza:
93%

[link]

Nem értem, miért kell magabiztosan hangoztatni a hülyeségeteket.

Kérdező, olvasd el, jár.

jún. 3. 17:07
 6/16 anonim ***** válasza:
92%
Kérdező, jár özvegyi. Két tanú nyilatkozzon, nem kell szomszéd, családtag is lehet. (nekem apukám meg anyukám elváltak, majd 7 év múlva újra összeköltöztek). A kezelőorvosa nyilatkozta, hogy rendszeresen látogatta és ő volt megadva legközelebbi ht-nak, és én nyilatkozam még.
jún. 3. 17:08
 7/16 anonim ***** válasza:
94%

7

Orulj neki, hogy nem tudod, de ezt (es egy csomo minden mast) mielobb intezni kell sajnos. Es a temetes sincs ingyen.

jún. 3. 17:58
 8/16 anonim ***** válasza:
78%
7es, majd ha te így jársz, nekem utalhatod, ha neked nem kell 😑
jún. 3. 19:29
 9/16 anonim ***** válasza:
78%

Anyámnak is járt, már 20 évvel ezelőtt is, 2 tanuval kellett igazolni.

Ha be is voltak jelentve, lehet még simább a dolog.

jún. 3. 19:55
 10/16 anonim ***** válasza:
60%

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról hatályos szövegéből:

„45. § (1) 𝗢̈𝘇𝘃𝗲𝗴𝘆𝗶 𝗻𝘆𝘂𝗴𝗱𝗶́𝗷𝗮𝘁 𝗮 𝗵𝗮́𝘇𝗮𝘀𝘁𝗮́𝗿𝘀, 𝗮𝘇 𝗲𝗹𝘃𝗮́𝗹𝘁 𝗵𝗮́𝘇𝗮𝘀𝘁𝗮́𝗿𝘀 𝗲́𝘀 𝗮𝘇 𝗲́𝗹𝗲𝘁𝘁𝗮́𝗿𝘀 (a továbbiakban együtt: házastárs) 𝗸𝗮𝗽𝗵𝗮𝘁.

(2) Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig

a) egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy

b) megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.”

Akik szerint csak házastárs kaphat, nem tudom, honnan van ilyen ismeretük. Ez a szövegrész a jogszabályban a hatálybalépése, 1988. január 1. óta változatlan.

Azt nem köti ki, hogy bejegyzett élettársnak kell lennie a megszabott időtartamokban.

jún. 3. 20:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!