Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy lehet azt kezelni, ha az...

Hogy lehet azt kezelni, ha az egyik családtag hirtelen teljesen mást kommunikál, mint eddig?

Figyelt kérdés

Az év 360 napjában nem annyira foglalkoztat minket a pénzköltés. Nem szórjuk a pénzt, de próbálunk nem is rászorongani. Mivel drága az sms díj, ezért van limit, hogy miről érkezik sms, ezt az egyik családtagom kapja, nekem pedig megvan az app, ahol látom a kisebb költéseket is. Néha előfordul, hogy visszanézi az sms-eket és ott elég nagy ugrások tudnak lenni. Néha mondja, hogy hova lesz a pénz, hogyan tudunk ennyit költeni. De ugyanakkor az idő nagy részében azt mondja, hogy menj be vegyél magadnak ebédet, ha ezt-azt szeretnél, hogy legyen itthon menj be vásárolni a boltba.

Tegnap hazaérve szinte be se léptem a házba, szinte ordítva fogadott, hogy hol a pénz, hova tudunk elszórni egy nap alatt 30e forintot, mondjam meg hol a pénz, hogy tudunk ennyit költeni,… Visszanézve 24e ft költés volt 2 sms között, amit látott és az 2 nap alatti költés volt. Miután elmondtam, hogy milyen költések voltak, még órákkal később is ordibált, hogy hova lesz a pénz. Az előző nap kimondottan mondta telefonba, hogyha akarok gyümölcsöt enni, menjek be a boltba, ha már bementem egy supermarketbe, mást is vettem, de így is 3e valamennyit fizettem. Ezt is szóvá tette, hogy tudtam ennyit költeni. Oké, lehet, hogy vehettem volna csak pár almát és ennyi, de eddig még ebből sosem volt probléma, eddig ez volt a dolgok rendje, hogy így történik.

Még ennyire kikelve magából sosem láttam pénz miatt. Utána asztalra borulva masszírozta idegesen hosszú ideig a fejét. Megkérdeztem, hogy mi baj, valami tartozása van vagy bajban van, hogy most ezen ennyire ki van akadva. Azt mondta nincs.

ápr. 19. 08:40
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%
Biztos,hogy történt valami.Vahy simán felidegesítette valamin magát,és ez volt olaj a tűzre,vagy lett valami nagyobb kiadás,amire ő már számit,de neked nem mondta,vagy valami.Mondjuk így viselkedni akkor sem kellene,beszéljetek erről.6-osnak még csak annyit mondanék,hogy nem tudom hogy ők házasok-e,de mi a férjemmel ha hiszed,ha nem már akkor "közös kasszán" voltunk,mikor még csak együtt jártunk,és összeköltöztünk.Igen,bármelyikünk hozzáférhet a másik számlájához,rajta van az app mindkettőnk telefonján.Minden fizetnivalót,vásárlást,stb én intézek mégis,mert ő elfelejti,nem érdekli,nem követi.Nem fogyatékos,meg tudná oldani,de mindkettőnknek jó így.Ő többet is keres nálam,ez sem probléma soha,együtt esszük meg pl amit vásárolok.És most fogsz teljesen lehidalni,mert az összes rezsit,és a lakáshitelt is az ő számlájáról fizetem ki,mert ő hamarabb kap fizut,és nálunk az a szokás,hogy az az első,utána lehet bármit venni.Így az szokott történni,hogy ő max 5-én fizut kap,én azonnal elutalok,befizetek mindent,megtankoljuk az autót.Ezután ha kell valami, akkor a boltban is még az ő kártyáját használjuk,ha az elfogy, akkor jön az enyém,és a megtakarítást is onnan különítjük el,mert eleve később érkezik az én pénzem.De a megtakarítas is közös,abból is együtt költünk,ha valamire kell,ő is,és én is hozzáférünk.Működik 21 éve ez a felállás.Nem gondolom,hogy kihasznalnám,vagy palimadárnak nézném azért,mert neki is hazahozom az ételt,vagy befizetés a számlákat,vagy a lakáshitelt,ahol közösen lakunk,fogyasztunk.
ápr. 19. 10:29
 12/36 anonim ***** válasza:
100%
Mi a kerdes? Ha soknak tartja azt, amit költesz, akkor intézze ő a vásárlást.
ápr. 19. 10:31
 13/36 A kérdező kommentje:
Nem csak én vásároltam. Én vettem magamnak reggelit egy pékségben, 2 könyvet, 1 ebédet, szupermarketes vásárlás és állatorvosnál is voltam. Ő volt pékségben és drogériában.
ápr. 19. 10:32
 14/36 anonim ***** válasza:
100%
Hát ezt csak ti ketten tudjátok megbeszélni.Így nézve nem sok a 30ezer, viszont ha valamiért meg kell húzni most esetleg a nadrágszíjat, akkor se pékségbe nem kell menni,se ebédet,se könyvet nem kell venni.Állatorvosnak nyilván oka van,drogériába,szupermarketben gondolom olyat vettek,amire szükség van.Beszéljetek őszintén,hogy álltok pontosan anyagilag,vagy mi a cél most,mert lehet,hogy az dühíti,hogy felesleges költések is vannak,ami miatt lassabban halad a megtakarítás,vagy tényleg kellene hamarosan pénz valamire,ami így nehézkes lesz,vagy valami.(Pl autó szerelés,vagy nagygép csere,vagy a házon valami karbantartás,vagy valami)
ápr. 19. 10:40
 15/36 anonim ***** válasza:
hát, vagy kidobták a munkahelyéről, csak nem mondja el, mert ugye tesztoszteron, vagy csak valami piti hülyeségen hisztizik, más kapta az előléptetést és most megy a dráma... két dolgot lehet tenni, alázatosan bocsánatot kérsz, mert háztartást mersz vezetni és ráhagyod, hogy hadd szabja meg, mennyit költhetsz, vagy fogod az "alszámládat" vagy hova sikerült elbszni a te fizetésedet, és lelépsz.
ápr. 19. 10:49
 16/36 anonim ***** válasza:
100%
Ok. A megoldás a kovetkezo: 3 szamla. Kulon-kulon saját számla mindkettőtöknek, amire mindkettotoknek a saját jövedelme érkezik, aztán a harmadikra atutaljatok a közös kiadásokra szánt összeget, meg azt, amit félre akartok tenni.
ápr. 19. 10:53
 17/36 anonim ***** válasza:
100%
És ez nektek belefért 30ezerbe? Bszki, én valamit nagyon szarul csinálok akkor..
ápr. 19. 10:54
 18/36 A kérdező kommentje:

Semmi ilyen nincs. Azt érzem, hogy olyan miatt feszül, ami nem is létezik. Vagy nagyon jól titkolja, hogy van valami nagy baj a háttérben, de arra kicsi az esély. Néha csak így random befeszül és a mostani volt az eddigi legnagyobb. Pont ez a gondom, hogy 99%-ban kommunikálja, hogy menj vegyél ezt, menjünk ide, majd meglepődik, hogy fogyott a pénz.

Ha gond lenne az autóval, gépet kellene cserélni, simán ki tudnánk fizetni. Vannak más megtakarításaink is. Az én fizum ugye a felújításra megy, de emellett is van még egyéb mindenféle lekötésre menő kifizetések. Szóval ha nem titkol el semmit (amiben szinte biztos vagyok, hogy így van), akkor egy átlagos hirtelen jött kiadást, simán fedezni kellene, hogy tudjunk.

Azt én is látom, hogy azért elég sokat költünk egy hónapban. Arányaiban a legnagyobb kiadás az étkezés. Keveset főzünk, inkább elmegyünk valahova vagy rendelünk. De itt is az van, hogy "na akkor ma hol együnk", élvezzük az életet, majd utána nézegeti az sms-eket hogy hova lesz a pénz. Régóta mondogatja, hogy többet költünk egy hónapban, mint a fizetése, de ahhoz képest sohasem vagyunk úgy hónap végén, hogy megtakarításhoz kellene nyúlni vagy egyáltalán komolyabban át kellene gondolni a fizetés előtti napokban, hogy mire költenénk.

ápr. 19. 11:02
 19/36 anonim ***** válasza:
19 ez nekem is feltűnt,de nem akartam írni,mert lehet,hogy én csinálom rosszul,meg azt se írta,hogy hol mit vettek pontosan.Ha a szupermarketben 1 kg kenyér még valami gyümölcs,drogériában csak mondjuk valami tusfürdő,az allatorvosnál meg egy spot ön, akkor akár ki is jöhettek,elvégre gondolom a pékségbe csak 1-1 péksütit vesz az ember reggelire,az ebéd meg kijöhet 2-3 ezerből ha egy menüt eszik.Szóval akár jó is lehet,de mondjuk én nem szórom így a pénzt az tény.Az is igaz viszont,hogy nekünk vannak gyerekeink is,így többszöröse lenne minden ilyen.Én őszintén megmondom,hogy egy ideje mindenen igyekszek spórolni,nincs étterem,kajarendelés,de még pékségezés se,és így is egyre kevesebbet tudunk félretenni.Szóval valahol azt is megértem,ha az egyik felét zavarja az,ha valaki pl könyvet vesz,meg ebédel valahol,ha azt otthonról is vihetné,meg könyvtárba is mehetne.De ez meg minden családban saját kompetencia eldönteni,hogy pénzszórásnak számít-e.Vagy hogy belefér-e.Nyilván nem tudjuk azt se,hogy ki hogy keres az adott családban,meg hogy mire spórolnak,mennyire lenne sürgős valami,stb.Az viszont igaz,hogy ezt mindenképpen normális hangnemben kellene megbeszélni,viszont komolyan,nem elviccelve,mert úgy meg nem lehet,hogy ha az egyik csak vigyorog azon,hogy a másik költ ész nélkül,míg én mindenen spórolok magamon.
ápr. 19. 11:08
 20/36 A kérdező kommentje:

Én pont úgy voltam vele, hogy de jó, hogy csak ennyiből megúsztunk mindent. Amúgy 24e valamennyi volt, mert az csak a fejszámolása volt, hogy vagy 30e hiányzik. Az ebéd volt a legdrágább, sajnos bezárt a hely, ahova be akartam ugrani és munkába mentem éppen, így annak örültem, hogy egyáltalán valahol tudtam enni, nem néztem, hogy mennyit fogok költeni (mert ugye ez alapból olyan dolog, amiből nálunk nem szokott gond lenni). A könyvekből még visszatérítés is fog érkezni, mert van ilyen banki kedvezmény, ahonnan vettem.

A reggeli pékség az 1e ft alatt volt, az ebéd kicsit 5e felett, a többi ilyen 2-4e vásárlás

ápr. 19. 11:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!